Evropa – Halštat - gde turisti lokalcima upadaju u kuće – Travel Magazine

Halštat – gde turisti lokalcima upadaju u kuće

Halštat – gde turisti lokalcima upadaju u kuće

Verena Lobisser, vlasnica hotela u bajkovitom alpskom selu na jezeru, požalila se da je na svakom koraku zaustavljaju turisti tražeći od nje da pozira za fotografije. Sepp Krumböck, koji iznajmljuje čamce na jezeru, shvatio je da su stvari otišle predaleko, kada je jednog jutra video dron sa kamerom pored prozora svoje spavaće sobe. Drugi stanovnici Halštata prijavljuju da im turisti bez pitanja ulaze u kuće kako bi ih razgledali, ili čak koristili njihov toalet. „Ovo je katastrofa, mnogi posetioci zaista misle da je naše selo tematski park.“

Nakon što su veliki evropski gradovi počeli da grcaju pod teretom sve većeg broja posetilaca, koje gradska infrastruktura ne može da podnese i koji ugrožavaju svakodnevni život lokalaca, sada su i manje destinacije na udaru. Čak i u mestima čije lokalne ekonomije veoma zavise od prihoda od turizma, otpor prema turistima raste.

Halštat definitivno nije destinacija u rangu Venecije i Amsterdama, ali ako u pretraživaču ukucate „Austrija“, bajkovite slike ovog sela kao iz Diznijevih crtaća, biće među najbrojnijim rezultatima.

Zbog svoje bogate istorije (eksploatacija soli započeta je na ovim prostorima još u bronzanom dobu) i kulturnog nasleđa, Halštat se od 1997. godine nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a.

U Halštatu posetioci mogu da uživaju u tradicionalnoj arhitekturi i muzeju lokalne istorije

Foto: Arvid Olson from Pixabay

Nakon što je u Halštatu 2006. godine snimana južnokorejska serija „Prolećni valcer“, ovo mesto je steklo veliku popularnost u zemljama Azije. Toliku, da je šest godina kasnije kompanija China Minmetals u južnoj kineskoj provinciji Guangdong otvorila repliku Halštata u prirodnoj veličini. Ova kineska atrakcije je postala omiljena, posebno kao scenografija za slike sa venčanja.

Danas turisti, novinari i filmadžije hrle u Halštat, mesto od 800 stanovnika koje godišnje primi milion posetilaca.

I stanovnici su zahvalni turistima na prihodima koji su ih spasili tužne sudbine mnogih drugih austrijskih sela, iz kojih su mladi u potrazi za poslom počeli da se sele u veće gradove. Pre 10 godina Halštat je smatran letnjom destinacijom, a preostali deo godine bi proveo u hibernaciji. Sada ga horde turista neprekidno opsedaju, a posla ima tokom cele godine. Ali osim onih koji direktno profitiraju od turizma, lokalci smatraju da se život nije promenio samo nabolje. Cene svega su skočile i izgubljen je mir koji je krasio ovu malu zajednicu.

Zato je gradonačelnik odlučio da testira predlog smanjenja broja turističkih autobusa, tako što će turističke agencije moći da unapred rezervišu ograničen broj termina. Cilj je da se prošlogodišnji broj od 19.344 autobusa smanji za trećinu.

U Halštatu se nalaze brojni šarmantni kafei i restorani

Foto: Iva Balk from Pixabay

U selu su takođe postavljeni znaci koji posetioce podsećaju na pravila i moguće kazne. Tako na jednom stoji natpis „Halštat nije muzej“, a na drugom „Molimo vas da ne ulazite u kuće i bašte ukoliko niste pozvani“. Stanovnici su u međuvremenu našli sopstveni način da se bore sa masovnim turizmom. Umesto na nekada omiljenom mestu susreta u centru Halštata, okupljanja se sada organizuju jednom nedeljno na novoj pijaci na obodu mesta, daleko od očiju radoznalih stranaca. Osim zbog pristupačnih cena hrane, lokalci ovde dolaze kako bi bar na tren osetili mir i osećaj pripadnosti kakav postoji u malim zajednicama, a koji masovni turizam preti da im oduzme, piše Washington Post.

Saznajte kako izgleda zimska poseta Halštatu, i koji još gradići osim njega spadaju u najlepše u Evropi. Inače, osim Halštata, Kinezi su kopirali i druge atrakcije i građevine iz zapadnih zemalja, a mi vam predstavljamo najpoznatije.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *