Destinacije – Helsinki - zanimljivosti finske prestonice – Travel Magazine

Helsinki – zanimljivosti finske prestonice

Helsinki – zanimljivosti finske prestonice

Naočigled mirna, živopisna i uredna prestonica Finske, Helsinki neprestano nudi nešto novo i zanimljivo svojim posetiocima.

Šetajući se gradom srešćete talentovane ulične muzičare koji sviraju gudačke instrumente ili harmoniku, ribolovce koji prodaju sveži ulov direktno iz svojih čamaca duž pristaništa i prodavce koji prodaju sveže rezano cveće na Pijačnom trgu (Kauppatori). Trećinu površine grada čini zelenilo, pa ne čudi što su mir i priroda svuda oko vas gde god da se nalazite. Helsinški arhipelag se sastoji od 330 ostrva, koja omogućavaju sjajan odmor od gradske vreve. Ovaj primorski grad lociran je u Finskom zalivu, na Baltičkom moru. Ruski car Aleksandar I proglasio ga je 1812. godine za glavni grad Finske, koja je u to vreme bila deo Ruskog carstva. Svoje vreme u Helsinkiju najbolje ćete iskoristiti šetajući se po Starom gradu, posećujući brodom neko od obližnjih ostrva, ili i obilazeći odlične muzeje, bez obzira na doba godine.

Naočigled mirna, živopisna i uredna prestonica Finske, Helsinki neprestano nudi nešto novo i zanimljivo svojim posetiocima

Foto: Tapio Haaja from Pixabay

Arhitektura

Grad koji je najbolje istražiti biciklom ili pešice, odavno je prepoznat kao svojevrstan grad dizajna. Jedinstven je i po tome što je to jedini grad na svetu koji ima svog direktora dizajna. Godine 2012. dobio je i prestižnu titulu „UNESCO Creative City of Design“.

U Helsinkiju se nalazi nekoliko svetskih bisera moderne arhitekture 21. veka. Među njima su Univerzitetska biblioteka, Kapela tišine Kampi i Centralna biblioteka (Oodi) u obliku drvenog broda sa staklenim krovom. Unutrašnjost biblioteke je specifična po tome što prostorom od 17.000 m2 dominiraju amfiteatri oivičeni gigantskim prozorima. Univerzitetsku biblioteku Helsinkija godišnje poseti oko 2 miliona ljudi. Njih osim knjižnog fonda privlače smela arhitektonska rešenja i enterijer od koga zastaje dah. Kapela tišine Kampi je građevina osmišljena sa specifičnom idejom – obezbediti modernom čoveku 21. veka mesto za opuštanje i trenutak tišine u najprometnijem delu Helsinkija.

apela tišine Kampi je građevina osmišljena sa specifičnom idejom - obezbediti modernom čoveku 21. veka mesto za opuštanje

Kapela tišine Kampi, Foto: Angelo Giordano from Pixabay

Dizajn

Dizajn se ovde slavi tokom cele godine i može se slobodno reći, predstavlja stanje duha. Grad se transformiše svakog septembra tokom Helsinške nedelje dizajna i sa 120 izložbi i pratećih programa privlači oko 60.000 ljubitelja dizajna iz celog sveta. Ukoliko želite da uživate u finskom dizajnu, Dizajnerska četvrt je pravo mesto za to. Čini je prostor koji zauzima 25 ulica sa izborom od 200 butika, ateljea, muzeja, galerija i kafića. Kada ste već ovde ne bi trebalo propustiti posetu Muzeju dizajna, Muzeju finske arhitekture, Aalto kući i Umetničkom muzeju Didrihsen.

Istorijska četvrt Helsinkija (Torikorttelit) pravi je raj za ljubitelje istorije i neoklasicističke arhitekture. Četvrt čine tri bloka u srcu grada tik uz more, a slojevi istorije sežu do perioda ruske i švedske vladavine nad Finskom. Trg Senata jedinstvena je alegorija političke, verske, naučne i komercijalne moći u centru grada. Trg i njegova okolina čine najstariji deo prestonice, a značajne građevine koje ga okružuju su Helsinška katedrala, zgrada Vlade, zgrada Univerziteta i Sederholm kuća, inače najstarija zgrada u Helsinkiju.

Trg i njegova okolina čine najstariji deo prestonice, a značajne  građevine koje ga okružuju su Helsinška katedrala, zgrada Vlade, zgrada Univerziteta i Sederholm kuća

Foto: Carsten Przygoda from Pixabay

Posetite brodom utvrđenje na ostrvu Suomenlina

Trajektom posetite ostrvo Suomenlina. Ovde se nalazi istoimena tvrđava koju je UNESCO uvrstio u svoju Listu svetske baštine. Utvrđenje je izgrađeno u 18. veku, na ulazu u luku Helsinki i predstavlja zanimljiv primer vojne arhitekture. Tvrđava je korišćena tokom vladavine Švedske, Rusije i Finske za odbranu grada. Provedite čitav dan na ostrvu lutajući kroz sistem tunela tvrđave, obilazeći muzeje, prodavnice, ručajući u nekom od 11 restorana i uživajući u okolnoj prirodi. Ostrvo se može posetiti tokom cele godine i besplatno je za posetioce (karte se naplaćuju samo ukoliko želite da posetite neki od 6 muzeja).

Preznojite se u sauni

Provesti vreme u sauni je najvažniji finski doživljaj. Parenje u sauni, a zatim valjanje u snegu ili skakanje u ledeno more i ponavljanje celog procesa duboko je ukorenjena kulturna tradicija Finske. Helsinki je dom brojnih javnih sauna koje su savršene za posetioce koji se prvi put susreću sa njima. Posetite moderne, inovativne ali i tradicionalne saune, jer svaka od njih pruža drugačije iskustvo. Gradska oaza Löyly je dobar predlog budući da objedinjuje fantastičan dizajn, restoran i primorsku lokaciju. Dopašće vam se opuštanje u saunama i hlađenje na terasi. Bez obzira na doba godine, pokušajte i da zaplivate u moru kako biste upotpunili iskustvo i doživeli nešto novo.

Gradska oaza “Löyly” je dobar predlog jer objedinjuje fantastičan dizajn, restoran i primorsku lokaciju

Restoran Löyly, Foto: Ninara from Flikr

Uživajte u odličnim restoranima i kafi

Osim što ima mnoštvo restorana sa Mišlenovim zvezdicama, obiluje i sjajnim restoranima za putnike sa znatno plićim džepom. Takođe, Finci piju više kafe po glavi stanovnika nego bilo koja druga nacija na svetu. Zato posetu prestonici Finske ne smete završiti bez odlaska u neku od mnogobrojnih odličnih kafeterija u gradu.

Pročitajte još kako je Finska zimu učinila zabavnom i kako turiste privlači imidžom najsrećnije zemlje na svetu. Evo i nekoliko neobčnih činjenica o ovoj zemlji, a saznajte više o još nekim autentičnim evropskim spa destinacijama.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X