Evropa – Hukar kanjon u La Manči – Travel Magazine

Hukar kanjon u La Manči

Hukar kanjon u La Manči

Jedna od najvećih španskih reka, Hukar (Jukar), pravi spektakularan kanjon koji mnogi nazivaju španskim „velikim kanjonom“.

Hukar je prelepa, planinska reka, duga 498 km, koja većinu toka teče kroz kanjon koji je uklesala u porozne krečnjačke stene.

Izvire u podnožju planine Montes Unversales i teče prema Mezeti gde pravi zaokret ka jugu, prolazi kroz Čuenku (Cuenca), okreće ka istoku i preko regiona Albaset izlazi na pokrajinu Valensiju gde se uliva u Mediteran.

U unutrašnjosti, duboko u Doh Kihotovoj La Manči, kanjon Hukara čeka da bude otkriven. Ova prelepa visoravan ispresecana je dubokim dolinama i kanjonima, a kanjon Hukara je najimpresivniji i nalazi se na njenom jugoistočnom kraju poznatom po imenu La Mančuela (La Manchuela). Dug je oko 40 kilometara i nalazi se nedaleko od gradića Alkala del Hukar (Alcala del Jukar) čijem turističkom birou se treba obratiti za više informacija o kanjonu, mogućnostima obilaska i turama.

Biodiverzitet

Reka je uklesala do 100 metara dubok kanjon. Strme litice obrasle su gustim šumama kleke, bora i zimzelenog hrasta crnike. Najstrmije, gotovo vertikalne litice su kamenite i naseljene brojnim pticama među kojima su i suri orao i beloglavi sup.

Kanjon je najbolje upoznati na turi koja počinje u selu Valdeganga, na 25 kilometara od Albaseta, pa ide do sela Villa de Ves putem koji krivuda uz reku. Duž puta su obeleženi brojni vidikovci sa kojih se pružaju spektakularni pogledi.

Neobična sela

Foto: Siggy Nowak / Pixabay

Ono po čemu je kanjon najviše poznat su njegova sela, neobično nasađena na najneverovatnijim terenima. Nalaze se na vrhovima litica, često uklještena u džinovskim pukotinama, sa kućama koje su pola ozidane, a pola u pećinama.

Na ovom putu se nalaze i neka od pomenutih sela, koja svakako treba obići. Jorguera je jedno od njih. Ovo srednjevekovno selo opasano je zidinama iz XII veka. Mnoge kuće u selu imaju obeležja nekadašnjih velikih feudalnih porodica i imanja. Centralno mesto u selu je gotsko-renesansna crkva Santa Maria de la Asuncion.

Alcala del Jucar je selo koje se nalazi u sred kanjona. Selo se stepenasto penje ka vrhu kanjona gde se nalazi mavarski zamak. Ulice u selu su veoma strme i krivudave, a mnoge kuće su jednim delom uklesane u stene na koje se naslanjaju. Neke od kuća su otvorene za posetioce. Neobična atrakcija sela je arena za borbu bikova čudnog oblika kao i crkva San Andres sa baroknom kupolom.

Foto: rem734 / Pixabay

Put dalje vodi ka selu Tolosa, a pejzaži postaju sve neobičniji dok se kanjon sužava, a litice ispravljaju u gotovo vertikalan položaj.

U području kanjona moguće su brojne aktivnosti. Šetnje, planinarenje, pecanje, vožnja bicikla, kajak. Naselja u regiji imaju brojne tradicionalne restorane sa lokalnim specijalitetima i veoma povoljnim cenama, a smeštaj takođe nije skup, mada ima i luskuznih mogućnosti. Nedavno je otvoren neobičan hotel XUQ u pećini po uzoru na kuće kakve se nalaze u kraju.

Kanjon Hukara često porede sa Materom u Italiji. Ako volite prirodne lepote i put u divljinu – istražite najveća netaknuta područja.Gruzijski region Svaneti poznat je po neobičnim srednjevekovnim selima sa kamenim tornjevima – saznajte zašto je prelepa Gruzija sve popularnija među turistima.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X