Evropa – Hvar - 7 prelepih opcija za uživanje na ovom čarobnom ostrvu – Travel Magazine

Hvar – 7 prelepih opcija za uživanje na ovom čarobnom ostrvu

Hvar – 7 prelepih opcija za uživanje na ovom čarobnom ostrvu

Smešten u živopisnoj uvali na zapadnoj strani ostrva Hvar nalazi se istorijski i zapanjujući grad Hvar. Jedno od najlepših mesta za letovanje, za hedonizam. Hrvatsko ostrvo i istoimeni grad sačekaće vas sa mirisom jasmina koji nošen na blagom morskom vetru milijuje kožu i priprema je za sunčane dane.

Ove godine usled pandemije koronavirusa, grad Hvar ne vrvi od masovnog turizma što pogoduje malobrojnim turistima da vide njegovu lepotu u svom sjaju.

Hvar je grad u kojem se zadivljujuća venecijanska arhitektura, drevne tvrđave i vijugave stare ulice svakog popodneva kupaju u izuzetnim zalascima sunca. Grad u kojem neverovatni restorani služe svežu ribu, najbolji ulov dana, grad u kome se barovi svetske klase nalaze tik uz obalu.

Oh, a da li smo spomenili brojne uvale i plaže okružene tirkiznoplavim vodama? Da, grad Hvar je san. Evo i našeg vodiča o najboljim stvarima koje možete videti u gradu Hvaru, ukoliko se za to već ovog leta ukaže prilika.

Pogledajte koje tri države su najviše pogođene u sferi turizma usled pandemije, kao i video putopis o čarobnom Rovinju. 

Izlet do Paklenih ostrva

Bilo da dolazite prvi put na Hvar ili mu se vraćate, ne sumnjamo da je ovo najbolji izlet koji možete sebi da priuštite tokom boravka. Srećom, do obližnjih Paklenih ostrva saobraća dnevno više taksi službi na vodi. Pakleni otoci su srednjedalmatinski arhipelag kog čini 20 manjih ostrva. Ime su dobili po paklini, vrsti borove smole koja se koristila u brodogradnji. Od ostrva Hvar su udaljena Paklenim kanalom.

Ovde se možete okupati u zapanjujuće čistom zalivu, pronaći prelepu, tihu uvalu, spustiti sidro i skočili pravo sa pramca u more. Neke od najlepših uvala i plaža uključuju: dve velike uvale posle zaliva Vinogradisce, kao i plaže Zdrilca i Mlini. Takođe je važno paziti na velike trajekte i brodove koji ovde plove, jer ovo je glavna ruta od Splita do Hvara i Korčule!

Provedite dane na hvarskim plažama

Ako postoji jedna stvar koju Hrvatska izuzetno dobro ima, to je zapanjujuća obala, a Hvar je dom više od nekoliko plaža koje će vas apsolutno oboriti sa nogu. Ako je ikada postojala plaža koja je izgledala kao sa nostalgičnog polaroida iz 70-ih, to je onda Pokonji Dol. Ova plaža je udaljena oko 25 minuta hoda od centra grada Hvara i verovatno je najbolja plaža nadomak samog grada. Voda je bistre tirkizne boje i poziva vas da odmah uskočite, dok je plaža šljunčana.

U uvali oko Pokonjeg Dola nalazi se i nekoliko divnih rustičnih restorana. Na 10 minuta hoda zapadno od grada Hvara, u blizini Hotela Amfora, nalazi se Bonj, popularna plaža koja ima kultni status. 20 minuta šetnje borovom šumom iz Pokonjeg Dola odvešće vas do plaže Mekićevica, skrivene šljunčane uvale okružene borovom šumom. To je poznata FKK (nudistička) plaža, koja je vrlo zaklonjena i nudi dosta mesta u hladovini.

Uživajte u pogledu na Hvar sa tvrđave

Visoko iznad Hvara, sa pogledom na crvene krovove i bele zidove starog grada i blistave tirkizne vode Paklenih ostrva u daljini, nalazi se tvrđava Fortica, dom najlepšeg vidikovca Hvara. Na mestu vizantijske citadele iz 6. veka, Mlečani su izgradili današnju tvrđavu u 13. veku. 1571. godine tvrđava je delovala kao utočište lokalnim stanovnicima nakon što je turska vojska napala i srušila grad do temelja.

Takođe je poznata i kao španska tvrđava (Tvrđava Španjola), jer su je na njoj radili španski inženjeri tokom 14. veka. Srećom, tvrđava je sada na daleko sigurnijem terenu, a unutar nje se nalazi mali muzej koji prikazuje zbirku istorijskih artefakata pronađenih na morskom dnu oko Hvara.

Šetajte njegovim uzanim uličicama

Ako putujete na Hvar u jeku špice sezone, možda ćete pomisliti kako je nemoguće pobeći od usidrenih jedrenjaka i gomile ljudi koji su željni provoda. Ali za one koji su voljni otići nekoliko koraka od glavnog trga, uz strme stepenice i niz uzanih, kamenih ulica, grad ima mnogo skrivenih mesta koje mnogi turisti nikada ne vide.

View this post on Instagram

#hvar #summer

A post shared by Natalia Lukin (@natilukin) on

U tim vijugavim stazama starog grada Hvara, možete da se ispričate sa meštanima, sednete u neku porodičnu konobu na lignje, zavirite u lokalne butike. Ovo je potpuno novi svet, udaljen od bučne rive i glavnog turističkog trga.

Posetite tvrđavu Napoleon

Kasno popodne, kada je celo ostrvo obasjano zlatnom svetlošću, jedno od omiljenih mesta za gledanje grada je mali skriveni dragulj koji se nalazi blizu tvrđave Fortica. U pitanju je Napoleonova tvrđava. Ova bivša Napoleonova tvrđava nalazi se zapadno je od glavne španske tvrđave, a planinarenje do vrha obuhvata stazu od oko 4 km.

Jednom kada ste na vrhu, osećate se toliko visoko kao da je nebo nadohvat ruke. Ali ovde vas čekaju epski pogledi na grad Hvar i Paklene ostrve, Vis, kao i ostrvo Brač ​​na severu. S ove nadmorske visine možete gledati kako se stari grad polako menja dok brodovi pristižu, a tiha mirnoća ponovo počinje da filtrira drevnim ulicama. To je savršeno mesto za piknik i uživanje u čistom trenutku putovanja.

Uživajte u lokalnim dalmatinskim specijalitetima u konobi Menego

Na Hvaru postoji izreka da riba mora da pliva tri puta; prvo u okeanu, zatim u nafti, a zatim na kraju u vinu i stomaku. To mnogo govori o lokalnoj ljubavi prema ribi, ulju i vinu. Jedno od najboljih mesta u gradu za isprobavanje svih lokalnih delicija je Konoba Menego. Smeštena u starom gradu na putu do srednjovekovne Fortice, Menego je mesto ukrašeno antikvitetima i porodičnim fotografijama.

Ova rustična konoba stekla je dobru reputaciju, pružajući turistima ograničeni, tradicionalni jelovnik domaćih proizvoda. Možete kao predjelo uzeti tanjir raznih sireva, namočenih u maslinovom ulju, medu i belom luku. Za glavno jelo oduševiće vas salata od hobotnice, marinirane ribe, inćuna, škampi i maslina.

Posetite katedralu na Hvaru i posmatrajte ljude na glavnom trgu

Središte javnog i društvenog života na Hvaru, jeste Trg svetog Stjepana, inače najveći stari trg u celoj Dalmaciji. Okružen venecijanskom i renesansnom arhitekturom, uključujući katedralu sv. Stjepana, zvonik katedrale i Arsenal, trg je zaista prelep. Ovde možete da sedite na stepenicama na početku trga, gledajući kako svet prolazi dok jedete ukusni burek ili sladoled. Baš tu na trgu se nalazi i barokna hvarska katedrala koja je sagrađena u 16. i 17. veku. Ako imate vremena, zavirite unutra i pogledajte neke reljefe iz 15. veka.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X