Evropa – Ibica - divlje žurke, idilične plaže i bogato nasleđe – Travel Magazine

Ibica – divlje žurke, idilične plaže i bogato nasleđe

Ibica – divlje žurke, idilične plaže i bogato nasleđe

Uprkos reputaciji najpopularnije evropske destinacije za klabing, Ibica – treće po veličini od Balearskih ostrva koja pripadaju Španiji, zainteresovanim turistima može da ponudi mnogo više od toga.

Zna se da su ovde živeli još Feničani u 7. veku pre hrišćanske ere, a zbog svoje kulture i biodiverziteta ostrvo se nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a. Idilične plaže, borove šume i očuvana stara arhitektura deo su autentičnog iskustva na Ibici.

Za avanturiste

Na ostrvu postoje brojne mogućnosti za zavisinike od adrenalina, a parasailing, flyboarding, jet-ski su samo neke od njih. Zalivi na zapadnoj obali, Cala Tarida i Cala Bassa popularna su mesta za ronjenje. Postoje i agencije koje organizuju adrenalinske ture po ostrvu, uključujući i skakanje sa litice uz pratnju instruktora.

Ibica je ozbiljna turistička destinacija, sa veoma širokom ponudim kulturnih, istorijskih i zabavnih sadržaja za svačiji ukus i interesovanja

Foto: edsavi30 from Pixabay

Za hajkere

Osvojite najviši vrh Ibice, Sa Talaila, sa koga ćete moći da uživate u pogledu na Zaliv Sant Antoni, zelene borove šume i tradicionalne bele kućice. Staza je je duga oko 4,5 km i najbolje je da sa penjanjem krenete nekoliko sati pre zalaska sunca, kako biste uživali u kaleidoskopu boja na nebu u vreme zalaska. Pre početka šetnje, posetite obližnji kulturni centar Can Jeroni, u kome su predstavljeni regionalni umetnici i njihove slike, fotografje, skulpture i fotografije.

Idilične plaže na Ibici

Foto: Pxhere

Za istraživače

Na prvi pogled mistični pejzaži, koje je stvorila ljudska ruka (u 16. veku ovo je bio kamenolom) i prirodni vodeni bazeni, čine plažu Atlantis idealnom za istraživanje. Zvanično poznata kao Sa Pedrera de Cala D’Hort, plaža je stekla veliku popularnost u doba hipi pokreta, a nekada su od njenog kamena građena važna ostrvska zdanja, kao Dalt Vila i zamak Eivissa. Idealno je mesto za ronjenje, a posetioci mogu da uživaju i u pogledu na Es Vedrà, zanimljivu krečnjačku formaciju koja se izdiže iz mora. Zbog toga što se do nje ne stiže baš lako, na plaži Atlantis nikada nema gužve. Da biste je posetili, autoputem Cala d’Hort od istoimene plaže krenite ka Torre des Savinar dok ne stignete do parkinga, a zatim pešice nastavite do plaže.

Za ljubitelje istorije

Sa svojom jedinstvenom kombinacijom mavarske i srednjovekovne arhitekture,  Dalt Vila, odnosno Stari grad je lavirint uskih kaldrmisanih uličica u kojima je očuvan duh starih vremena. Na najvišoj tački Starog grada nalazi se zamak Eivissa, građen i obnavljan u periodu od preko hiljadu godina. Zamak je na Listi svetske baštine UNESCO-a, a tu je nakada bila guvernerova rezidencija, pa čak i vojne barake. Ukoliko se na Ibici nađete tokom drugog vikenda u maju, prisustvovaćete Srednjovekovnom festivalu, kada akrobate izvode svoje tačke na zidovima zamka, a ljudi se oblače u tradicionalnu odeću ovog perioda.

Za ljubitelje istorije poseta zamku je nezaobilazna stavka u itinereru

Foto: xxyzdd from Pixabay

Za porodice

Među nezaobilaznim atrakcijama za porodice sa decom je Aquarium Cap Blanc, smešten u podzemnoj pećini. Ovde se mogu videti brojna zanimljiva morska stvorenja, pa čak i morske kornjače koje se ovde osećaju kao kod kuće. Caló el Moro je mala plaža idealna za decu, koja mogu da se brčkaju u plitkoj vodi i prave kule od peska.

Za gastronome

Isprobajte špansku kuhinju na lokalni način. Zarzuela de mariscos je veoma ukusno jelo sa školjkama i povrćem, začinjeno šafranom, dok je fideua jelo nalik paelji, ali se umesto pirinča u njegovoj pripremi koriste nudle. Lokalna vina su obavezna na svakoj trpezi, dok se obrok završava slatkim biljnim likerom chupito.

Za ljubitelje muzike

Osim klupske muzike, na brojnim ostrvskim plažama, kakva je na primer Benirrás (10 minuta vožnje od San Miguel-a), od juna do početka oktobra posetioci mogu da uživaju u ritmu lokalnih bongo bubnjeva.

Na Ibici posetioci, osim u klupskoj muzici, mogu da uživaju u ritmu lokalnih bongo bubnjeva na plaži

Foto: dickiebird from Pixabay

Za ljubitelje mode

Hipi-marketi postali su deo ostrvske kulture šezdesetih godina prošlog veka, kada su Ibicu opseli umetnici i dizajneri. Ručno rađen nakit, šarena odeća i egzotične tkanine mogu biti zanimljiv suvenir, a pronaći ćete ih na hipi pijacama Punta Arabí ili Las Dalias.

Za zaluđenike Instagramom

Iako se tehnički ne radi o Ibici, obližnja Formantera, najmanje od balearskih ostrva, idealna je za savršene fotografije. Ako se odlučite za dnevni izlet sa Ibice, do Formantere stižete lako trajektom (35 minuta polovidbe), a očekuje vas opuštena atmosfera na prelepim plažama. El Faro de la Mola, najviši i najstariji svetionik na ostrvu, idealan je za vašu savršenu Instagram fotografiju.

Upoznajte još neka zanimljiva ostrva: Mikonos – ostrvo vetrovaTremite – italijanski raj u Jadranskom moru, Ko Samui – tajlandsko ostrvo iz snova, a pročitajte i zanimljiv putopis o Visu – ostrvu na kojem je sniman film Mamma Mia.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X