Evropa – Intimna norveška utočišta – Travel Magazine

Intimna norveška utočišta

Intimna norveška utočišta

Stanovnici Osla, glavnog grada Norveške, su zaista srećni i to se može jasno videti, posebno u proleće, leto i ranu jesen, kada su kafići na otvorenom još uvek prepuni tokom večeri, opremljeni grejalicama i laganim pokrivačima koji su na raspolaganju gostima za uživanje do kasnih noćnih sati.

Kada su u pitanju restorani u zatvorenom prostoru, novi, izuzetno popularni tržni centar „Oslo Street Food“ je zabavna i relativno jeftina dopuna inače skupe kulinarske scene grada. Međutim, bučna gradska atmosfera možda ne odgovara svima. Osim toga, ima i onih posetilaca kojima se stanovnici Osla čine nedruželjubivim. Budući da je Oslo teritorijalno široko rasprostranjen grad, turisti koji žele da ga obiđu zavise od (skupog) javnog prevoza, a vožnja taksijem je još skuplja. Za one koji više vole šetnje, intimniji urbani doživljaj i čavrljanje sa meštanima, Oslo možda i nije idealna destinacija u Norveškoj.

Ako morate da budete u Oslu, a želite da pobegnete od gradske vreve, dobar izbor je odlazak do šume Nordmarka, ogromnog javnog prostora sa netaknutom prirodom koji okružuje grad. Vožnja javnim prevozom traje manje od pola sata, a ovde se možete naći u društvu losova i drugih divljih životinja. Još neke od mirnih opcija su i poseta veličanstvenoj Botaničkoj bašti ili parku skulptura Ekebergparken, koji nudi modernu umetnost i istoriju, jedinstveno prirodno okruženje sa predivnim pogledom na grad. Imajući na umu da se Oslo nalazi u jugoistočnoj Norveškoj na fjordu koji izlazi na Severno more, imate odličnu priliku i da ga razgledate sa vode.

Ako morate da budete u Oslu, a želite da pobegnete od gradske vreve, dobar izbor je odlazak do šume Nordmarka, ogromnog javnog prostora sa netaknutom prirodom koji okružuje grad

Nordamarka, Foto: Alexandra von Gutthenbach-Lindau from Pixabay

Ako vam se dopada ideja da obilazite nesvakidašnje predele i mesta gde klasični turisti ređe idu, a da i dalje otkrivate norvešku kulturu, istorijske znamenitosti i vrhunsku kuhinju, razmislite o gradu Trondhajmu koji se nalazi 500km severno od Osla, na fjordu Trondhajm koji izlazi na Norveško more. Nekadašnja vikinška prestonica treći je po veličini grad u Norveškoj, a let avionom od Osla traje samo jedan sat. Još bolja opcija od aviona je opuštajuća vožnja vozom u trajanju od šest sati, tokom koje ćete moći da steknete osećaj prave Norveške, dok se voz probija kroz male gradove, prolazi pored najvećeg jezera u zemlji (Mjøsa), kroz prelepe doline i planinske krajolike.

Trondhajm je starinski, opušten univerzitetski grad sa starim, šarenim drvenim kućama nanizanim uz obalu. Gužva je manja nego u Oslu, atmosfera je nepretenciozna, ljudi imaju više vremena, a gotovo sve je dostupno pešice, mada se gradski bicikli, takođe, mogu naći na mnogim lokacijama u gradu.

Trondhajmi se nalazi 500km severno od Osla, na fjordu Trondhajm koji izlazi na Norveško more

Foto: Cuong DUONG Viet from Pixabay

Možete se šetati uskim kaldrmisanim ulicama četvrti Baklandet koja je prepuna prijatnih kafića, umetničkih galerija, prodavnica i šarmantnih drvenih kuća jarkih boja. Prošetajte se do tvrđave Kristiansten, sa koje se pruža panoramski pogled na grad i saznajte nešto o njegovoj strateškoj ulozi u istoriji Norveške. Priključite se turi na engleskom jeziku (svakog dana u 10h) u veličanstvenoj srednjovekovnoj katedrali Nidaros i čućete fascinantne priče o osnivaču grada Trondhajma, kralju vikinga Ulavu Trigvasonu (Olaf Tryggvason) koji je doneo hrišćanstvo u Norvešku, ali je i naređivao pljačke, silovanja i osvajanja. Statua vikingškog kralja nalazi se na centralnom gradskom trgu. Gurmanima, ali sa dubljim džepom, bi bilo zanimljivo da isprobaju jela u restoranima Fagn i Credo. Oba restorana su odnedavno ovenčana Mišlenovom zvezdom tako da ne čude liste čekanja, ali ako planirate put dovoljno unapred, možda ćete imati sreće i uspeti da rezervišete sto.

Inače, ove godine je u Norveškoj otvoren prvi evropski podvodni restoran, a uskoro bi mogla biti otvorena još jedna spektakularna atrakcija. Saznajte više o norveškim fjordovima, ali i o gradiću u ovoj zemlji koji je odlučio da ukine vreme.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X