Evropa – Irska - u zemlji Svetog Patrika – Travel Magazine

Irska – u zemlji Svetog Patrika

Irska – u zemlji Svetog Patrika

Dramatični pejzaži, mistične pećine, netaknuta ostrvca i zelena brda… Irska je poznata po predelima koji kao da su stvoreni za savršene selfije i postove na Instagramu.

Ali svako mesto u Irskoj nudi i zanimljive istorijske priče, i još zanimljivija narodna predanja i legende, a ljudi su ovde poznati po pripovedačkoj tradiciji, koja predstavlja autentičan začin svakoj poseti. Prema jednoj od najpoznatijih legendi, Sveti Patrik, svetac koji je pokrstio Irce, proterao je sve zmije sa ostrva (iako biolozi smatraju da ga one i nisu nikada naseljavale).

Lista neverovatnih mesta koje treba obići je duga, a mi vam predstavljamo samo neke od njih.

Pogledajte video: Irska

Slieve League

Slieve League je planina na atlantskoj obali okruga Donegal. Njene okomite litice izdižu se iznad Atlantika, i iako nisu poznate kao Klifovi Mohera, skoro su tri puta više (vrh je na oko 600m nadmorske visine). Kada je vedro, mogu se videti luka Slajgo, okrug Litrim, pa čak i planine obale okruga Mejo. Omiljena je destinacija za hajkere, a posebno je cenjena staza One Man’s Pass, jedna od najlepših u Irskoj. Dobila je ime po tome što je toliko uska da njom istovremeno ne mogu da prolaze dve osobe, ali se ne smatra tehnički zahtevnom i vodi do samog vrha planine, sa spektakularnim pogledom tokom celog puta.

Slieve League je jedna od najlepših hajkerskih destinacija Irske

Foto: Holzauge222 from Pixabay

Klifovi Mohera

Ovo je jedna od najpoznatijih prirodnih atrakcija u zemlji i putovanje u Irsku ne smatra se kompletnim dok ih ne posetite. Smešteni su na obali Atlantika, u jugozapadnom delu oblasti Baren, u okrugu Kler. Na najvišoj tački visina im iznosi 214m, a prostiru se dužinom od 9km uz Atlantik. Deo su zvanične turističke rute „Wild Atlantic Way„, a osim zbog svoje lepote, svake godine privuku 1,5 miliona turista i zato jer se nalaze u neposrednoj blizini međunarodnog aerodroma Šenan. Na najvišoj tački izgrađena je kula O’Brien iz 19. veka. Sa njenog vrha posetioci mogu u daljini posmatraju ostrva Aran u zalivu Golvej i planine istoimenog okruga.

Klifovi Mohera najpoznatija su prirodna atrakcija Irske

Foto: David Alles from Pixabay

Nacionalni park Killarney

Ovaj nacionalni park nalazi se u blizini grada Kilarnija i okrugu Keri i smatra se prvim nacionalnim parkom u zemlji (nastao je 1932. godine). U njemu se nalazi najviši vrh Irske, McGillycuddy’s Reeks, čija visina prelazi 1.000m i u čijem podnožju su bajkovita jezera Killarney. Inače, zahvaljujući očuvanoj tradiciji i srednjovekovnoj arhitekturi, grad Kilarni se smatra jednom od najznačajnijih turističkih destinacija Irske posle Dablina.

Nacionalni park Kilarni najstariji je nacionalni park u Irskoj

Foto: Ciarán Ó Muirgheasa from Pixabay

Skellig Michael

Skellig Michael, odnosno Majklova ili Velika stena veća je od dva okomita kamena ostrvca u Atlantiku, oko 12km od obale okruga Keri. Na njoj je u 7. veku osnovan manastir koji je bio sediše irskih monaha narednih 600 godina. Manastir se nalazi na vrhu stene, na visini od 230m, i nalazi se na Listi svetske baštine UNESCO-a. Nakon vikinških napada i pljački u 9. veku on je utvrđen i proširen, a iako je kasnije napušten, u 16. veku je postao važno mesto za hrišćanske hodočasnike. Zbog toga što ga naseljavaju brojne morske ptice, kao blune, njorke, troprsti galebovi i dr., smatra se i važnim rezervatom prirode. Zanimljivo je da su na ostrvu snimana dva nastavka serijala Ratovi zvezda – Buđenje sile i Poslednji džedaji.

Majklova stena nalazi se na Listi svetske baštine UNESCO-a

Foto: Stinglehammer from Wikimedia Commons

Dolina Slajgo

Mala dolina Slajgo ušuškana je između dvadesetak metara visokih stenovitih padina, i okružena je drvećem, mahovinom i starim legendama. Ovde se nalazi brdo Noknari (Knocknarea), popularna hajkerska atrakcija, na čijem vrhu je, prema legendi, smeštena grobnica legendarne irske kraljice Maeve, opisane u brojnim starim legendama i mitovima. Prema verovanju, kraljica je sahranjena uspravno, kako bi i u smrti pomno pratila svoje neprijatelje, a danas postoji običaj da penjači kamen iz podnožja ponesu sa sobom i ostave ga na vrhu brda.

Dolina Slajgo vezuje se za brojne irske legende i mitove

Foto: Jon Sullivan from Wikimedia Commons

Pećina Dunmore

Dunmore je velika krečnjačka pećina u okrugu Kilkeni, vezana za istoriju vikinških osvajanja ostrva. Već godinama fascinira pisce, arheologe i istraživače. Prvi pisani zapis u kome se pominje je irska pesma iz 14. veka, koja je opisuje kao „najmračnije mesto u Irskoj“, jer se veruje da su 928. godine Vikinzi masakrirali oko 1.000 žena i dece koji su se krili u pećini tokom njihovog napada. U njenim hodnicima arheolozi su pronašli brojne srebrne i bronzane predmete, kao i stari novac.

Pećina Dunmore vekovima fascinira istraživače

Foto: Mark Heard from Flikr

Park indijskih skulptura Victor’s Way

Ovaj ekscentrični vrt, ispunjen indijskim skulpturama, posvećen je matematičaru Alanu Tjuringu i nalazi se u okrugu Viklou. Skulpture od crnog granita prikazuju Ganešu, Šivu i druga indijska božanstva, ali i Budu. Park se prostire na 9 hektara i uključuje i nekoliko malih jezera i lepo uređenih šumaraka. Sve statue su izradili indijski majstori-zanatlije iz Tamil Nadua, a zanimljivo je da svaka od njih ima neku referencu na savremen život, pa tako Budi iz odore viri mobilni telefon, a pored statue Ganeše stoji krigla ginis piva. Park je uređivan 20 godina i danas je namenjen meditaciji i kontemplaciji, pre nego porodičnim posetama sa malom decom.

Saznajte više o irskoj divljini i o tome zašto je ova destinacija idealna za solo putovanja, a možda će vas zanimati i zanimljivi putopis o lepotama Severne Irske i Belfasta.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *