Evropa – Italijanska ostrva - spori ritam Mediterana – Travel Magazine

Italijanska ostrva – spori ritam Mediterana

Italijanska ostrva – spori ritam Mediterana

Osim dva najveća ostrva u Mediteranu, Sicilije i Sardinije, Italija ima još 350 ostrva i ostrvaca raštrkanih oko velike „čizme“.

Neka od njih su veoma atraktivne turističke destinacije sa brojnim skrivenim plažama, borovim šumama, kristalno čistim morem i autentičnom tradicionalnom atmosferom. Evo pet najpopularnijih italijanskih ostrvskih destinacija, prema sajtu booking.com.

Elba
Poznata je po bogatoj istoriji, a pre svega kao mesto na koje je Napoleon proteran i gde je proveo 300 dana pre bekstva u Francusku. Elba je zeleno ostrvo u blizini toskanske obale i deo je nacionalnog parka Archipelago Toscano. Čista voda, ušuškane plaže sa finim belim peskom, mirisne borove šume i raskošni cvetovi bugenvilije na svakom koraku čine ovu destinaciju mediteranskim rajem. Ljubitelji aktivnog odmora će osim vodenim sportovima, moći da se bave i aktivnostima u šumi – hajkingom, trekingom i vožnjom bicikla. Kući ćete poneti nezaboravne uspomene na romantične zalaske sunca, lokalni sladoled i besciljne šetnje po glavnom gradu ostrva – Portoferaju.

Favinjana
Harizmatično ostrvo u obliku leptira najveće je u Egadskom arhipelagu i do njega se stiže kratkom vožnjom trajektom iz zapadnog dela Sicilije. Voda je ovde neopisive plave nijanse, a maleno ostrvo krije brojne mirne zalive. Odličan način upozanavanja sa Favinjanom i njenim plažama je vožnja bicikla. Najpoznatiji zaliv je Cala Rossa u kome stubovi od erodiranog krečnjaka uokviruju more i koralni greben. Kuskus od tunjevine je jedan od specifičnih specijaliteta ovog ostrva, a riba je uvek sveža, jer se lokalci i dalje u velikoj meri bave tradicionalnim ribarenjem.

Proćida
Među Flegrinskim ostrvima u Napuljskom zalivu nalazi se minijaturna Proćida, čiji spektakularni sunčani pejzaži su zabeleženi u preko 30 poznatih filmova, između ostalog i u Poštaru (Il Postino) i Talentovanom gospodinu Ripliju. Žurba je na ovom ostrvu nepoznat pojam. Jutra počinju polako, ispijanjem jutarnjeg espresa uz domaće pecivo sa limunom i kremom (lingua), a nakon dana provedenog na plaži, lagano se pripremite za večeru uživajući u razgovoru sa lokalcima i pijuckajući večernji aperitivo. Do glavnih atrakcija, glavne luke Marina Grande i srednjovekovnog utvrđenog sela na brdu (Terra Murata), možete stići pešice, a poseban šarm ostrvu daju kaldrmisane ulice, limun, bugenvilija i jasmin, ali i plaže od vulkanskog crnog peska.

Iskia
Još jedno ostrvo u Napuljskom zalivu, Iskia, cenjeno je kao turistička destinacija, zahvaljujući svojim termalnim izvorima, zlatnim peščanim plažama i lekovitom blatu. Ostrvskim pejzažem dominira vulkan Monte Epomeo čije padine su pokrivene bujnom borovom šumom, a zahvaljujući kome je zemljište Iskije plodno i odlično za gajenje vinove loze. Glavne atrakcije su Aragonski zamak iz 15. veka, ali i brojna mestašca duž obale ostrva. Tipično ribarsko selo Sant’Angelo na južnoj obali krase mali trgovi sa tradicionalnim picerijama, a simpatična plaža Chia di Rose je u neposrednoj blizini seoske marine.

Lipari
Eolska ili Liparska ostrva su vulkanski arhipelag u Tirenskom moru, severno od Sicilije. Poznata su po vulkanskim kraterima, mirnim plažama i lekovitom blatu. Najveće ostrvo je Lipari, na kome se nalazi zamak iz 15. veka, iznad starog gradskog jezgra sa karakterističnim baroknim crkvama. Šetnje ostrvom oplemenjuje miris hibiskusa i ruzmarina. Inače, Eolska ostrva su poznata po tome što je ovde zabranjena izgradnja novih modernih objekata. Potrebne su posebne dozvole da bi se izgradio objekat, koji u potpunosti mora biti u skladu sa tradicionalnom arhitekturom i izgrađen od tradicionalnih materijala. Zato poseta ovom arhipelagu pruža zaista autentično iskustvo.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *