Evropa – Poznate italijanske vinske regije – Travel Magazine

Poznate italijanske vinske regije

Poznate italijanske vinske regije

Kada pomislite na Italiju, prvo će vam na pamet pasti istorija, umetnost, pica, pasta, sir i, naravno, vino.

Zato nijedno putovanje u ovu zemlju nije potpuno bez degustacije vina, ali i savladavanja duge istorije koja stoji iza svake vinske regije u Italiji. Od Sicilije do Lombardije, lokalci već vekovima prave vrhunska vina i domaće specijalitete koji se sa njima savršeno slažu.

Veneto
Veneto je severoistočna regija, koja se prostire od Dolomita do Jadranskog mora i u njoj se proizvode neka od najpopularnijih vina u Italiji, iako je nešto manja od drugih važnih vinskih regija. U Venetu ima više poznatih vinskih distrikta, ali posebno se izdvaja Valpolicella, u kojoj se proizvodi kvalitetno crno vino sa oznakom o kontrolisanom poreklu od šeszdesetih godina 20. veka. Ovdašnje sorte ističu se po bogatoj voćnoj aromi, a svakako treba probati Amarone di Valpolicella, Breganze Bianco, Bardolino i Soave. Penušava vina (spumante) takođe su popularna, posebno Prosecco.

Pijemont
Ova regija je sa tri strane okružena Alpima, sa najvišim vrhovima i najvećim glečerima u Italiji, a u ovako dramatičnom okruženju proizvode se i upečatljiva vina, ali i izuzetno ukusna hrana. Najpoznatije vinske regije Pijemonta su Barolo i Barbaresco, poznate još i kao kralj i kraljica Nebbiolo-a, jer se u njima vina prave od 100% nebbiolo grožđa. Ova sorta grožđa ima veoma lak ukus i miris, ali je boja vina koja od njega nastaje intenzivno crvena.

Umbrija
Umbrija, u samom cetru zemlje, popularna je zbog svojih srednjovekovnih sela i raskošne gastronomije. Poznavaoci vina tvrde da se vina iz ove regije mogu takmičiti sa vinima iz mnogo popularnijih vinskih regija. Uprkos tome, osim Peruđe i Asizija (koji je popularna destinacija verskog turizma kao rodno mesto svetog Franje Asiškog), Umbrija turistički još uvek nije preterano eksploatisana. Zato ona predstavlja pravi skriveni dragulj Italije, sa svojom bogatom istorijom i odličnim vinima.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Lombardija
Ovo je vodeća poljoprivredna, industrijska i trgovinska regija Italije. Ali ona ima i reputaciju proizvođača penušavih vina i poplarna je vinska regija. Franciacorta i Oltrepò Pavese su oblasti koje se posebno izdvajaju po svojoj proizvodnji kvalitetnih vina. U Franciacorta-i, koja ima dosta sunčanih dana, uzgaja se krupno i slađe grožđe, dok je klima u Oltrepò Pavese-u nešto blaža, sa hladnijim zemljištem, što znatno utiče na kiselost vina koje se ovde proizvodi.

Toskana
Poznata po renesanskoj arhitekturi i umetnosti, Toskana važi i za regiju u kojoj se proizvode visokokvalitetna vina. Degustacije i obilasci lokalnih vinarija su obavezan deo posete Toskani. Među nezaobilaznim iskustvima je degustacija Tignanella, jednog od najboljih vina Italije. Odlikuju ga jedinstvena kombinacija voćnih ukusa i začinskih i biljnih nota, koje su mu donele reputaciju elegantnog, klasičnog i vanvremenskog vina.

Furlanija-Julijska Krajina
Ova severoistočna regija Italije omiljena je destinacija za ljubitelje outdoor sportova i avantura i poznata je po svojim spustovima i brdima. Ovde dominiraju bela vina, koja, zahvaljujući činjenici da se vinogradi nalaze na visokim brdima i dobijaju dosta sunčeve svetlosti, imaju i puniji ukus. Ipak, Italijani nisu ljubitelji ovih vina.

Sicilija
Sicilija je najveće ostrvo u Mediteranu, a na njemu se gaje kako domaće, tako i poznate internacionialne sorte grožđa. Vina ove regije, kako slatka tako i suva, omiljena su u celm svetu. Najpopularnija je marsala, koja može biti suva i slatka, i koja, zahvaljujući svom delikatnom ukusu, predstavlja obavezan sastojak popularnih sicilijanskih sosova.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *