Evropa – Italijanski gradovi u kojima niste bili, a treba da odete – Travel Magazine

Italijanski gradovi u kojima niste bili, a treba da odete

Italijanski gradovi u kojima niste bili, a treba da odete

Ako planirate putovanje u Italiju, najverovatnije je da imate listu destinacija prepunu istorijskih i popularnih atrakcija koje su i osnovni razlog zašto želite da posetite ovu zemlju.

I dok se reke turista, s razlogom, slivaju ka popularnim turističkim atrakcijama i mestima, prekomerni turizam ozbiljno i negativno utiče na životnu sredinu, arhitekturu i ekonomiju okolnih područja. Kada biste znali neke gradove u Italiji koje turisti još uvek nisu otkrili u velikom broju, verovatno biste želeli da ih obiđete, zar ne?

Putovanje u manje popularne regione u Italiji, pruža vam priliku da podržite lokalnu privredu kojoj je ta podrška zaista i potrebna. Manje ljudi znači i manje stresa, a manje pešačke i automobilske gužve znači i bolje očuvanu životnu sredinu. Ako želite da istinski doživite Italiju kao lokalni stanovnik i upoznate ljude, okusite domaću hranu i osetite tamošnji duh, izaberite manje mesto ili gradić. Baš onaj koji nema milione geo-tagova na Instagramu ili je nerealno skup i preplavljen visokim cenama za turiste. U nastavku vam predlažemo nekoliko manjih mesta i gradova u kojima nema prekomernog turizma, a jednako su vredni vaše pažnje kao Rim ili Venecija.

Ravena

Grad Ravena ima zaista sve: plaže, umetnost, neverovatnu hranu, brojne istorijske atrakcije. Grad ima osam mesta koja se nalaze na listi svetske baštine UNESCO-a, sva blizu jedna drugom i čak je moguće posetiti ih sve u jednom danu zbog brzine i lakoće prevoza. Iako je Ravena središte kulture i lepote, turizam još uvek nije uzeo maha i možete lepo i lako uživati u ovom gradu.

Grad Ravena ima zaista sve: plaže, umetnost, neverovatnu hranu, brojne istorijske atrakcije

Foto: awsloley from Pixabay

Modena

Ukoliko ste ljubitelj brzih automobila, verovatno znate da je Modena dom fabrike Ferrari, ali se u ovom istorijskom gradu događa još puno toga. Ukoliko ste zaljubljenik u italijansku tradicionalnu hranu, možete posetiti seoce Balzamiko, gde ćete pronaći tradicionalne proizvođače čuvenog sirćeta ili produžiti do Parme i probati neverovatno ukusnu pršutu. Prepuna radnjica i katedrala, Modena, udaljena samo 150 km od Firence, je raj koji je lako pronaći.

Ukoliko ste ljubitelj brzih automobila, verovatno znate da je Modena dom fabrike Ferrari, ali se u ovom istorijskom gradu događa još puno toga

Foto: Ermanno Ferrarini from Pixabay

Sperlonga

Istorijsko selo Sperlonga obiluje palatama, muzejima, neverovatnim restoranima, vrtovima punim cveća i savršeno uređenim uličicama koje je zadovoljstvo videti, baš kao u Rimu, osim što nema gužve. Ovde ćete pronaći istorijske ruševine, prelepe plaže, bogatu arhitekturu i nećete morati da čekate u redovima kako biste sve to videli i obišli.

Istorijsko selo Sperlonga obiluje palatama, muzejima, neverovatnim restoranima, vrtovima punim cveća i savršeno uređenim uličicama koje je zadovoljstvo videti, baš kao u Rimu, osim što nema gužve. Ovde ćete pronaći istorijske ruševine, prelepe plaže, bogatu arhitekturu i nećete m

Foto: Ursula_Iris

Tropea

Ako stenovite obale Italije ne prijaju vašim nogama, pobegnite u ovaj skriveni, ušuškani gradić sa peščanim plažama koji još uvek nije preplavljen turistima. Uživajte u tirkiznoj boji vode i mirnom odmoru na plaži ili posetite istorijski centar grada, obiđite svetilište Santa Maria D’Izola i probajte najsvežije morske plodove na svetu bez plaćanja previsokih cena namenjenih turistima.

Ako stenovite obale Italije ne prijaju vašim nogama, pobegnite u ovaj skriveni, ušuškani gradić sa peščanim plažama koji još uvek nije preplavljen turistima

Foto: simo0082 from Flikr

Askoli Pićeno

Ovaj istorijski renesansni grad se nalazi u centralnoj Italiji i predstavlja raj za ljubitelje arhitekture. Predstavlja neverovatnu kombinaciju ruševina i očuvanih istorijskih znamenitosti, a zaljubićete se u duh ovog gradića na prvi pogled. Budući da nije turistički grad, bićete u prilici da ga istražite svojim tempom i da uživate u epskim prizorima i mestima iz 13. veka. U neposrednoj blizini ćete, takođe, pronaći prelepe plaže i Nacionalni park Monti Sibilini, koji je možda među najlepšim na svetu.

Pročitajte više o najlepšim italijanskim ostrvima bez gužvi, primorskim gradićima, ali i o vinskim regijama Italije koje morate posetiti.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *