Evropa – Pet gradova koji su idealna alternativa Amsterdamu – Travel Magazine

Pet gradova koji su idealna alternativa Amsterdamu

Pet gradova koji su idealna alternativa Amsterdamu

Amsterdam je prestonica, najpoznatija destinacija Holandije i grad koji ima mnogo toga da ponudi turistima.

Nažalost, proteklih godina je porast broja posetilaca u ovom gradu bio toliko dramatičan, da su neki njegovi delovi potpuno promenjeni i tokom cele godine izgledaju kao da su poprišta razuzdanih veselih festivala. Umesto malih lokalnih radnji, svuda su nikli kiosci brze hrane, a gradske vlasti stalno uvode nove mere sa ciljem da ograniče broj turista. Ipak, i za ovu godinu je najavljen rast njihovog broja, a mnogi sada Amsterdamu predviđaju sudbinu Venecije, grada koji su osvojili turisti, i iz koga su lokalci uglavnom pobegli.

Jednostavan način na koji možete pomoći Amsterdamu da zadrži svoj šarm i autentičnost je da ga neko vreme zaobilazite. Umesto toga, razmislite o tome da posetite neku od ovih pet prelepih alternativnih destinacija u Holandiji.

Roterdam
Drugi po veličini grad u zemlji često je izbegavan zbog činjenice da je ujedno i najveća evropska luka. Njegova reputacija industrijskog grada, sa tankerima nafte i brodskim kontejnerima nije baš pomogla da se privuče veliki broj turista. Naravno, ovo je zastarela slika, a panorama Roterdama je specifična po tome što je krase neboderi renomiranih svetskih arhitekata (Rem Koolhaas, Piet Blom, Ben van Berkel), koji nisu uobičajena odlika holandskih gradova. Među atrakcijama Roterdama napoznatije su most Erasmus, impresivni muzej Boijmans Van Beuningen, restoran Parkheuvel sa dve mišelinove zvezde i spektakularni Markthal, arhitektonsko čudo u kome je smeštena pijaca sa raznim tradicionalnim delikatesima, zatim rezidencijalni deo i prodavnice, a njegova unutrašnjost je pokrivena sa 11.000m2 umetničkih radova Arnoa Coenena.

Leuvarden
Možda niste znali, ali ovaj holandski gradić je proglašen za Evropsku prestonicu kulture za 2018, zbog čega se u njemu održavaju brojni kulturni i umetnički sadržaji, pa je ovo godina kada bi svakako trebalo da ga posetite. Najvažnija atrakcija Leuvardena je Fries Museum, koji će ove godine biti domaćin izložbama posvećenim najopznatijim stanovnicima ovog grada – grafičkom umetniku Morisu Esheru i čuvenoj misterioznoj špijunki Mata Hari. Tu je i muzej keramike Princessehof i muzej skulptora Piera Pandera. Gradska arhitektura je vredna pomena, sa preko 800 zdanja sa statusom nacionalnih spomenika. Simbol grada je Oldehove, nezavršeni krivi crkveni toranj.

Utreht
Samo 25 minuta vozom od Amsterdama je potrebno da biste stigli do njegovog „mlađeg brata“. Uthret je takođe poznat po svojim prelepim kanalima, prvoklasnim kulturnim atrakcijama i bogatom noćnom životu, ali u njemu nema gužvi i pijanih turista. Budući da je prošle godine grad proslavio 100. godina od osnivanja umetničkog pokreta de stajl (neoplasticizam), obavezna je poseta Centraal Museum-u, koji poseduje najveću kolekciju radova Gerrita Rietvelda, jednog od najznačajnijih predstavnika pokreta. Inače, grad je od davnog 8. veka bio religijski centar Holandije i taj status održava i danas. Panoramom dominira Domtoren, najviši crkveni toranj u zemlji, u gotskom stilu. U starom gradskom jezgru, ispresecanom kanalima, i dalje ponosno stoje mnoga stara zdanja, od kojih neka datiraju iz srednjeg veka.

Hag
Ukoliko vas Amsterdam privlači zbog zabave, seksa i coffee shop-ova, Hag zaista ne predstavlja dobru alternativnu destinaciju. U gradu su smeštene najvažnije državne i nekoliko međunarodnih institucija, strane ambasade, a ovde se nalazi i rezidencija holandskog kralja i centrale velikih holandskih kompanija. Ipak, i ovde možete uživati u starim zdanjima iz srednjeg veka, rezidencijalnim vilama iz 18. veka i jednu od najleših zgrada u Hagu – Gradsku većnicu iz 16. veka. najvažniji muzej je Gemeentemuseum, sa najvećom kolekcijom Mondijanovih dela, ali i impresivnom zbirkom moderne umetnosti, koja obuhvata dela Monea, Pikasa i Šilea. Poseta Hagu ne bi bila potpuna bez odlaska u neki od njegova dva rizorta na Severnom moru. Ševeningen, u severozapadnom delu grada, veoma je popularno izletište Holanđana, sa preko 10 miliona posetilaca godišnje. Kijkduin je lociran na jugozapadu, značajno je manji i uglavnom privlači lokalce, koji ovamo tradicionalno dolaze na nedeljni branč.

Ajndhoven
Peti po veličini holandski grad uglavnom je poznat po svom fudbalskom timu, ali možda niste znali da je zahvaljujući kompaniji Philips, koja je ovde locirana i koja je bila uključena u više projekta osvetljavanja značajnih gradskih zdanja, Ajndhoven u Holandiji poznat i kao Grad svetlosti. Budući da je univerzutetski grad, odlikuje ga živa i mladalačka atmosfera i bogat noćni život, a čuven je negovanju gradskog pokreta umetnosti na otvorenom. Brojni javni prostori, ulice i parkovi sadrže različite forme umetničkog izražavanja, od skulptura, murala i grafita, do futurističkih i digitalnih instalacija. Urbani deo grada je De Bergen, distrikt sa brojnim kafeima i modnim radnjama.  Eindhoven Museum je arheološki muzej na otvorenom, a Van Abbemuseum poseduje imresivnu kolekciju savremene umetnosti, sa delima Pikasa, Kandinskog, Mondrijana i Šagala. Simbol grada je futurističko zdanje i nekadašnji muzej nauke, Evulon, koji izgledom podseća na leteći tanjir.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

2 Komentara

  1. Svi gradovi na spisku su fenomenalni ali u Holandiji postoji puno malih mesta koje treba staviti na spisak „must see“- mesta koja su na mene ostavila jaci utisak od Amsterdama-Zaandam,Kinderdijk,Keukenhof i po meni pravi mali raj na zemlji -fantasticni Giethoorn 🙂

    Pošaljite odgovor
  2. Vrlo čudan izbor. Ako govorimo o alternativi za Amsterdam onda je Eindhoven zalutao na spisak kao i Rotterdam. To su dva moderna grada. Holandija ima jako puno manjih gradova kao sto su Leiden,Delft, Deventer, Zuphen i mnoge druge koji ce očarati turise iz Srbije

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X