Evropa – Jedan opušten dan u bajkovitom Talinu – Travel Magazine

Jedan opušten dan u bajkovitom Talinu

Jedan opušten dan u bajkovitom Talinu

Talin, prestonica Estonije, je jedan od najbakovitijih evropskih gradova.

Omiljena je destinacije turista koji posećuju Baltičke zemlje, a nezaobilazna je stanica na krstarenjima po Baltiku u periodu od maja do septembra.

Kako najveći broj turista koji posećuju ovaj grad dolazi brodovima, to je njihovo zadržavanje u gradu tek nekoliko sati, što je sasvim dovoljno za pravi srednjevekovni doživljaj u ovom biseru Baltika.

Dobra stvar je što je luka u koju pristaju veliki kruzeri veoma blizu centru grada; nalazi se na samo osamsto metara od ulaza u gradsko utvrđenje iz Srednjeg veka kroz čuvenu Viru kapiju.

Kapija Viru Talin

Foto: Kapija Viru / Visit Tallinn Media bank

Većina starog grada je pretvororena u pešačke zone, bez privatnih automobila. Kroz Stari grad saobraćaju tramvaji, turistički „hop-on/hop-off“ autobusi i jeftini taksiji, pa je kretanje zgodno čak i kada pada kiša. Većina znamenitosti može da se obiđe u samo jednom opuštenom danu.

Nedaleko od luke, a na samom obodu utvrđenog starog grada, nalazi se Pomorski muzej (Seaplane Harbour Maritime Museum), jedan od najboljih muzeja Talina.

Centralna tačka je glavni gradski trg, Raekoja Plats, na kome se nalazi prelepa gotička gradska kuća i zgrada stare apoteke. Ulice su uske i krivudave, popločane kaldrmom, a šarene kuće starih i bogatih hanzeatskih trgovaca su pokrivene šiljatim i strmim krovovima i prošarane bajkovitim tornjevima, zvonicima i kupolama crkava.

panorama talin stari grad

Foto: Panorama Starog grada / Visit Tallinn Media bank

Sa brda Tompea, na jugozapadnom obodu Starog grada, nalazi se impresivna istoimena tvrđava u kojoj je sada smeštena Vlada Estonije. Pored nje je Katedrala posvećena Devici Mariji iz XIII veka, a nedaleko odatle i Saborna crkva Aleksandra Nevskog koja pripada Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

Van Starog grada, vredi posetiti prelepi park Kadrioru u kome se nalazi barokna Palata Kadriorg koju je sagradila ruska carica Katarina I gde je danas smešten Muzej umetnosti. Jedna od znamenitosti je i Song Festival Grounds, veliki muzički amfiteatar na otvorenom u kome se održavaju koncerti i festivali klasične muzike. Turisti posećuju i televizijski toranj, botaničku baštu, a brojne zgrade iz sovjetskog perioda su takođe privlačne turistima sa Zapada.

Kadriorg palata Talin

Foto: Kadriorg Palata / Visit Tallinn Media bank

Talin ima odlične restorane i kafiće, a Estonci su veoma ponosni na svoju nacionalnu kuhinju koju odlikuju razne bobice, pečurke i slatki sosevi u kombinaciji sa svinjetinom.

Posetioci će uživati u opuštenoj atmosferi, ćaskanju sa prijatnim i ljubaznim stanovnicima. Grad je idealan za šetnje (pod uslovom da je lepo vreme) i zgodan je za jednodnevne obilaske. Oni koji borave duže u Talinu, mogu da se odluče za ekskurziju do unutrašnjosti Estonije ili da posete Rigu, glavni grad susedne Letonije. Iz Talina su mogući i izleti brodom do Helsinkija ili Sankt Peterburga.

Šta je najlepše od Baltika? – upoznajte ovaj deo Evrope. Iz Talina možete da odete na jednodnevni izlet brodom do Helsinkija i saznate kako Finci imidžom najsrećnije zemlje privlače turiste. Ili skoknite do Rige, najvećeg grada u Baltičkim zemljama i proverite zašto se nalazi na listi turističkih destinacija čije vreme tek dolazi.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *