Evropa – Južni Jitland - najbolje od Danske – Travel Magazine

Južni Jitland – najbolje od Danske

Južni Jitland – najbolje od Danske

O Danskoj, mimo Kopenhagena, kao turističkoj destinaciji se malo toga zna.

Ova zemlja van svog glavnog grada ima i te kako šta da ponudi turistima, a mnogi će biti prijatno iznenađeni bogatstvom ponude.

Južni Jitland je idealan za istraživanje lepota Danske. Ovo poluostrvo razdvaja Severno od Baltičkog mora i čini kopnenu granicu Danske i Nemačke.

Idiliči i nepregledni ravničarski pejzaži prošarani su dinama koje je napravio jak vetar. Prelepe obale dva mora krase romantična sela utisnuta u nisko pobrđe, u kojima je hygge sasvim uobičajeni način života.

Južni Jitland je čaroban deo Danske u koji mnogi Danci odlaze da napune baterije i odmore se od svakodnevice, a kada vidite šta sve nudi posetiocima, biće vam jasno i zašto je to tako.

Vrhunska kuhinja

Foto: www.visitsonderborg.com

Jeste da je Kopenhagen pun svetski poznatih restorana, ali i Južni Jitland ima svoje kulinarske zvezde uključujući i restorane lokalne kuhinje sa Mišlenovim zvezdicama. Ono po čemu je ovaj deo Danske poznat je užitak uz kafu. Tamošnje stanovništvo kafu poslužuje uz bogatu trpezu. Pored ovog omiljenog napitka uvek se mora naći i neki kolač poput tradicionalnog tankog vafla ili hlebne ražane torte. Deblje palačinke od ražanog brašna se ređaju i filuju džemovima, a sve se to preliva šlagom i svežim voćem. Ručak je ovde lagan i često hladan obrok, više neka vrsta zakuske u kojoj se često mogu naći kuvana jaja na sto načina u sosu od senfa. Uz njih odlično idu razne danske kobasice ili karpaćo. Naravno, ražani hleb, koji je simbol Danske je nezaobilazan u svakoj kombinaciji.

Lov na ostrige

Foto: www.visitsonderborg.com

Nikome nije jasno kako su se pacifičke ostrige razmnožile na obalama malenog ostrva Fano u Severnom moru, ali njihov broj iz dana u dan raste neverovatnom brzinom. Ovo ostrvo drži Ginisov rekord po najvećoj ostrigi. Ovde se možete uputiti u takozvani safari na ostrige. Pridružite se nekoj grupi sa stručnim vodičem i krenite da skupljate i jedete onoliko ostriga koliko možete ili dok ne dođe plimski talas.

Dom LEGO kockica

Jitland je postojbina LEGO kockica. Nastale su u gradiću Bilund u središtu poluostrva. Tamo se danas nalazi LEGOLAND, jedna od najvećih turističkih atrakcija Danske. Novost u ovom parku je i LEGO Kuća, napravljena od 25 miliona komada kockica.

Foto: Legoland.dk

Vikinško selo

Najstariji grad u Danskoj je Ribe. Nalazi se na obali Severnog mora i smatra se da je osnovan još 700. godine p.n.e. kao vikinški trgovački centar. Uprkos brojnim poteškoćama kroz istoriju, požarima, poplavama i kugom srednjevekovni centar gradića je začuđujuće dobro očuvan. Ovde možete provesti noć u Hotelu Dagmar, najstarijem danskom hotelu. Glavna turistička znamenitost Ribea je katedrala, koja je najstarija u Danskoj.

Iz Srbije do Južnog Jitlanda najlakše ćete stići avionom preko Kopenhagena. Alternativno možete leteti i na Malme (Švedska). Region je najbolje obilaziti kolima, a u zavisnosti od lokacije smeštaja, mnoge znamenitosti možete obići i biciklom.

Hygge označava sveukupnu radost življenja, udobnost i radost koja se pronalazi u malim svakodnevnim rutinama i navikama. Saznajte više o danskom umeću življenja.Ako želite da posetite ovaj region ovde ćete naći zvaničan sajt turističke organizacije Južnog Jitlanda.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Foto: www.visitsonderjylland.com

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X