Evropa – Kadiz - jedan grad kao svedok istorije civilizacije – Travel Magazine

Kadiz – jedan grad kao svedok istorije civilizacije

Kadiz – jedan grad kao svedok istorije civilizacije

Kažu za Kadiz da je najstariji grad u Zapadnoj Evropi, što možda i nije istina, ali je sa svakako jedan od najstarijih, i dodali bismo najlepših.

Ovaj španski grad je veoma značajan istorijski centar koga su osnovali Feničani pre više od 3100 godina.

Kasnije je bio pod vlašću Kartagine, nomadskih Mavara iz Severne Afrike i na kraju Španije. Za ovu zemlju je veoma značajan jer je u njemu 1812. donet prvi moderni ustav Kraljevine Španije. Sa izuzetkom člana kojim se katolicizam proglašava jedinom državnom religijom, ovaj je ustav za svoje doba bio izuzetno napredan i liberalan.

Osim što je uspostavljena ustavna monarhija, prekinut je feudalni sistem, propisana je sloboda štampe i izražavanja i sloboda privređivanja. Ustav, koga u Španiji zovu La Pepa je ponos Kadiza i u njegovu čast je podignut velelepni spomenik u vidu raskošnog obeliska.

Napad Frensisa Drejka

Kao jedna od najvažnijih španskih luka uvek je bio predmet sukoba sa osvajačima ali i polazište za brojne španske ekspedicije koje su išle u osvajanje Novog sveta. U XVI veku napadnut je od strane čuvenog engleskog pomorca ser Frensisa Drejka, koji se kao gusar nametnuo kao vešt osvajač i tako postao jedan od glavnih „vojskovođa“ u pomorskim bitkama na strani engleske krune. Drejk je uništio kompletnu špansku vojnu flotu smeštenu u ovoj luci, koja se spremala da krene u invaziju na Britanska ostrva.

Foto: Wolfgang Pflantz / Pixabay

Kadiz se nalazi na veoma neobičnom terenu. Ceo grad je smešten na tanušnom pojasu kopna sa zapadne strane zaliva. Na pojedinim mestima širina kopna je manja od 500 metara, dok je celo poluostrvce dugo malo više od pet kilometara, a skoro celom dužinom ka otvorenom moru prostire se široka plaža od žutog peska. Na samom kraju poluostrva je kružno proširenje na kome je smešten najstariji deo grada. Manja plaža koja se nalazi tik uz zidove srednjevekovnih zgrada poznata je kao jedna od najzanimljivjih na svetu. Zove se La Caleta i popularna je i po svojim ulogama u mnogim filmovima, među kojima je i „Umri drugi dan“ iz serijala o Džejms Bondu sa Pirs Brosnanom i Hali Beri.

Stari grad

Foto: cocoparisienne / Pixabay

Stari grad krije mnoge tajne. Veoma uzane ulice i ujednačena visina zgrada ostavljaju utisak pravog lavirinta koga je veoma teško rešiti i pronaći izlaz. Tornjevi katedrale (Catedral de Santa Cruz) i crkava kao i čuvenog tornja sa satom (Torre Tavira) jedini štrče iznad ravnih krovova.

Katedrala, koja se nalazi na listi zaštićenih spomenika kulture Španije, je sagrađena početkom XVIII veka i sedište je biskupije Kadiza i Seute. Na istom trgu je i prelepa barokna crkva Santiago iz prve polovine XVII veka.

Foto: Qrry / Pixabay

Torre Tavira je toranj (sat-kula) sa koga se pruža prelep pogled na ceo stari grad. Sagrađena je 1700. godine. Još starija građevina je tvrđava Santa Catalina, koja je sagrađena krajem XVI veka, nakon više pokušaja osvajanja grada od strane Engleza. Osnovna funkcija tvrđave je bila odbrambena. Nalazi se na krajnjem zapadnom delu poluostrva i sa nje se pruža odličan pregled na potencijalne osvajače sa mora. Kadiz ima još jednu tvrđavu – San Sebastian. Nalazi se na malenom ostrvu koje je prevlakom spojeno sa kopnom na kraju plaže La Caleta.

Muzej u Kadizu se nalazi u starom franjevačkom manastiru i čuva kolekciju španskog slikarstva iz XVII veka. U Starom gradu se nalaze i mnoge crkve, prelepi trgovi i parkovi. Najpoznatiji je Genovese park, na obali mora sa prelepim pešačkim stazama, raznovrsnim biljkama i jezerom sa malim vodopadom.

Riba i morski plodovi

Ceo Kadiz zrači jednom izuzetnom atmosferom, a posebno je poznat po kafanskom životu i odličnim restoranima sa ribom i morskim plodovima. Sveži plodovi mora, kao i voće i povrće mogu se kupiti na centralnoj gradskoj pijaci –  Mercado Central de Abastos, koja je postala simbol ovog grada i jedna od glavnih turističkih atrakcija.

Foto: HombreDHojalata / Wikimedia

Kadiz je omiljena destinacija za obilaske svakoga ko posećuje Andaluziju. U njegovoj neposrednoj okolini se nalaze i brojne prirodne znamenitosti, a poznat je i po fenomenalnim plažama. Čuveni nacionalni park Donjana, koji je zimsko utočište za evropske ptice selice je severozapadno od grada, uz obalu, prema Huelvi, mada je ovaj park lakše posetiti iz Sevilje, koja je na oko 120 kilometara severno od Kadiza.

Do Kadiza se najlakše stiže preko aerodroma Herez pored grada Herez de la Frontera, koji je na 40-tak kilometara na sever. Druga opcija je aerodrom u Sevilji, koji ima daleko veći broj letova. Kadiz treba da bude neizostavan u svakom putovanju kroz Andaluziju.

Do Andaluzije možete stići i vozom – Upoznajte Španiju iz brzog voza. U obližnjem nacionalnom parku Donjana možete videti flamingose. Pročitajte: Putovanje kroz Valensiju i Andaluziju.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *