Evropa – Kako da provedete opušteni vikend u Budimpešti – Travel Magazine

Kako da provedete opušteni vikend u Budimpešti

Kako da provedete opušteni vikend u Budimpešti

Budimpešta je jedna od omiljenih evropskih destinacija za kraći city break. Ali vikend u mađarskoj prestonici ne morate provesti samo istražujući njegova brojna kulturno-istorijska blaga i žureći da stignete da obiđete sve važne muzeje i galerije.

Ovaj grad se može pohvaliti i jednom od najboljih restoranskih ponuda i vrhunskim, evropski poznatim barovima, koji su uglavnom locirani na istočnoj obali Dunava, u Pešti. Jedno od najlepših i najautentičnijih iskustava u gradu je poseta njegovim brojnim javnim kupatilima i spa centrima, gde osim u blagodetima lekovite termalne vode, možete uživati i u brojnim sadržajima kao što su zabavni vodeni sportovi, ali i veoma popularne tehno trans spa žurke.

Ukoliko planirate opuštenu posetu Budimpešti, bez žurbe i velikih planova, evo nekoliko mesta i aktivnosti koje vam iskustvo mogu učiniti još ugodnijim i zanimljivijim.

Café New York
Mađarska prestonica je poznata po svojoj kulturi posete kafeima, a ovo prelepo mesto je već dugi niz godina omiljeno sastajalište gradskih pisaca, pesnika i umetnika. Sa svojim visokim plafonima, uvijenim stubovima i snežnobelim savršeno opeglanim stolnjacima, ovaj tradicionalni kafe je pravo mesto za isprobavanje čuvene doboš torte.
Adresa: New York Café, Erzsébet krt. 9-11, newyorkcafe.hu

Avenija Andraši
Šoping u elegantnoj ulici Andraši, u kojoj su smeštene prodavnice brendova Burberry, Louis Vuitton i Gucci možda nije tako dobra ideja, ali šetnja i razgledanje ne koštaju ništa. Kažu da su najbolje šnicle u ovom delu grada u bistrou Fine, a nakon ručka, ako ste još uvek raspoloženi za kupovinu, krenite u Distrikt VII, u Jevrejsku četvrt, u kojoj se nalaze brojni butici i galerije vintidž odeće.

Gellert spa
Istorijat banja i javnih kupatila u Budimpešti počinje još u vreme Rimljana, a neki tvrde da su čak i pre njih Kelti ovde voleli da se opuštaju u lekovitim termalnim vodama. Budimpešta leži na 125 termalnih izvora, a među brojnim javnim kupatilima, neka potiču još iz vremena turske okupacije, druga su pravi dragulji art-nuvo arhitekture, dok postoje i potpuno moderna i savremena kupatila koja svojim sadržajima podsećaju na akvaparkove. Budući da je voda termalna, mnoga kupatila su otvorena tokom cele godine, a neka rade i noću. Ipak, neka od tradicionalnijih kupatila i dalje praktikuju podelu na ženske i muške dane, odnosno dane kada je dozvoljen ulaz isključivo jednom polu, o čemu je poželjno raspitati se unapred. Među najlepše u gradu spada javno kupatilo Gellért, sa karakterističnom art-nuvo arhitekturom, mermernim i popločanim zidovima, oslikanim kupolama, mozaicima na podovima i vitražima, koji doprinose posebnoj atmosferi u prostoru.
Adresa: Kelenhegyi út 4, gellertbath.hu

Muzička akademija Franc List
Svetski poznatu koncertnu dvoranu i muzički konzervatorijum krase spektakularne freske, koje su za javnost otvorene 2013. godine, nakon restauracije. Na ovom mestu su nekada stvarali najpoznatiji mađarski kompozitori i muzičari, a danas je tu smeštena jedna od najboljih muzičkih škola na svetu. Pored vođene ture, možete kupiti kartu i za neki od koncerata. Na repertoaru su uglavnom dela iz bogatog nacionalnog opusa.
Adresa: Budapest Opera House, Liszt Ferenc tér 8, zeneakademia.hu/en/home

High Note Sky Bar i Jevrejska četvrt
Jedno od najpopularnijih mesta za izlazak, sa fenomenalnim pogledom na grad, je High Note Sky Bar. Letnje večeri u ovom elegantnom ambijentu i neki od brojnih egzotičnih koktela koji se služe u Baru, daće vašoj poseti Budimpešti poseban pečat. Ipak, oprezno, jer su cene pića visoke, pa samo za espreso treba izdvojiti oko 450 dinara. Veče nastavite u takozvanim „ruiniranim barovima“ u Jevrejskoj četvrti, koji su naziv dobili po napuštenim ruiniranim zgradama i magacinima u kojima su smešteni. Ukoliko volite mladalačku atmosferu i lude žurke, ruinirani barovi su prava stvar za vas. Jedan od prvih, i još uvek pouzdano dobar, je Szimpla Kert, lociran u nekadašnjoj fabrici. Ovde se povremeno održavaju projekcije filmova ili se organizuju umetničke izložbe. Ako volite elektronsku muziku, u baru Anker’t često gostuju najbolji gradski DJ-evi.
Adresa: High Note Sky Bar, Hercegprímás u. 5, highnoteskybar.hu

Liberte Grand Café
Prošetajte se po Trgu Slobode i divite se monumentalnim zdanjima koja ga okružuju, a nakon toga svratite u  Liberté Grand Café na doručak. Iako je star preko 100 godina, unutrašnjost ovog kafea je savremena, a kafa je među najboljim u gradu. Meni je veoma raznovrstan i na njemu se nalazi sve od avokado tosta do kobasice od mangulice.
Adresa: Liberte Grand Café, Aulich u. 8, libertebudapest.com

Dvorska četvrt
Budimski dvorac je kraljevski kompleks na Dvorskom brdu, čiji delovi potiču još iz 13. veka. U njemu se nalaze Mađarska nacionalna galerija i Muzej istorije Budimpešte, a ceo kompleks sa okolinom nalazi se na Listi svetske baštine UNESCO-a. Čak i ako nemate vremena za muzeje i galerije, šetnja iz Pešte preko čuvenog Lančanog mosta i dalje kaldrmisanim ulicama Dvorske četvrti, predstavlja nezaboravno iskustvo. Ovde su locirane brojne stambene i javne zgrade iz perioda srednjeg veka, baroka i 19. veka. Slikanje panorame Pešte i Parlamenta sa Ribarskog bastiona je takođe obavezno!

Pijaca u ulici Hold
Na ovoj pijaci, pored tradicionalnih tezgi sa voćem i povrćem, nalazi se i gastro-centar sa najboljom selekcijom hrane. Na modernom marketu u ulici Hold možete da birate između više kioska brze hrane, bistroa i bodega restorana, među kojima je najpoznatiji Stand25, vrsnog mađarskog šefa Tamás-a Széll-a. Na pijaci možete probati i najbolji langoš u gradu, mađarski specijalitet koji je u Vojvodini poznat kao „mađarske mekike“. Služi se za doručak sa raznim nadevima, najčešće pavlakom i sirom, i kažu da odlično leči mamurluk.
Adresa: Hold u. 13

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Odličan vodič za divan, neiscrpni grad u ponudama za putnike 🙂

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *