Evropa – Najtraženiji grad u Francuskoj posle Pariza – Travel Magazine

Najtraženiji grad u Francuskoj posle Pariza

Najtraženiji grad u Francuskoj posle Pariza

Na jugu Francuske nalazi se druga najtraženija destinacija ove zemlje na internetu, odmah posle Pariza – utvrđeni grad Karkason, koji posetioce vraća u neka davno prošla vremena.

Kada je u pitanju ovaj grad, treba mudro isplanirati period posete. Međutim, iako su leti gužve veće, doživećete šarm srednjovekovne opsade. Van sezone imaćete brojne ulice samo za sebe kako biste u miru uživali u jedinstvenoj atmosferi ovog čarobnog mesta. Istorija Karkasona seže do rimskih vremena, a tokom vekova ispratila je Franke, Saracene, Vizigote i brojne krstaše koji su prošli kroz njegova ogromna utvrđenja i kule osmatračnice, većim delom obnovljene, ali i dalje potpuno autentične.

Karkason se nalazi u departmanu Od (Aude), u oblasti Langdok (Languedoc), a tvrđava, po kojoj je najpoznatiji, nalazi se na Listi svetske baštine UNESCO-a. Utvrda je, sa utvrđenim naseljem, smeštena na brdu iznad doline u kojoj se razvijao istoimeni grad još u srednjem veku. Dok je obilazite, na svakom koraku vas čekaju kapije koje su vodile do tajnih ulaza i izlaza, kule sa merdevinama, ali bez stepenica, koje posebno noću izgledaju kao „oslonjene“ na nebo, i jarci u kojima nije bilo vode, jer je u davna vremena voda bila luksuz suviše dragocen da bi se tek tako trošio. U malo gradova na svetu istorija se čini tako živom.

Međutim, nije citadela jedino što privlači posetioce u ovaj francuski gradić. Preko reke Od nalazi se deo grada La Bastid, osnovan u 13. veku, a značajno obnovljen tokom 18. i 19. veka. Pređite Stari most (Pont Vieux) i naći ćete se u prelepoj mreži klasičnih francuskih bulevara. Možete se popeti uz 232 stepenice do tornja gotske crkve svetog Vinsenta i uživati u fascinantnom pogledu na grad, okolnu prirodu i snegom pokrivene Pirineje. Imajući na umu da je grad sedište oblasti poznate po proizvodnji vina, u nekom od mnoštva odličnih lokalnih restorana ili kafeterija dan možete završiti uz čašu penušavog vina blanket (Blanquette), izvrsnog lokalnog odgovara na šampanjac.

Pročitajte više i o Korzici – francuskoj destinaciji sa italijanskim šmekom, Tulonu – srcu Provanse, Lionu za koji kažu da ima više duše od Pariza, i najlepšim gradovima južne Francuske.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
7Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *