Evropa – Kordoba - duh španskog mavarskog nasleđa – Travel Magazine

Kordoba – duh španskog mavarskog nasleđa

Kordoba – duh španskog mavarskog nasleđa

Kordoba, odnosno Kordova, prestonica je istoimene pokrajine u Andaluziji, Autonomnoj Zajednici Kraljevine Španije.

Istorija ovog grada je bogata i počinje osnivanjem rimske naseobine, ali najvažniji trenutak koji je obeležio njegovu dalju sudbinu bilo je osvajanje od strane Mavara u 8. veku. Kordoba postaje prestonica muslimanskog emirata, a zatim i Kordopskog kalifata, koji je obuhvatao veliki deo Iberijskog poluostrva. Za vreme mavarske vladavine grad je procvetao i postao centar znanja i učenja, a do 10. veka je najverovatnije bio i najveći grad Evrope. Kraj zlatnog perioda označilo je osvajanje Španaca 1236. godine u okviru Rekonkiste, a u 18. veku grad je imao samo 20.000 stanovnika.

U bajkovitom okruženju planina Sijera Morena i reke Gvadalkivir smešten je drugi po veličini stari grad, odnosno najveći urbani lokalitet na svetu koji se našao na Listi svetske baštine UNESCO-a. Najvažnija gradska atrakcija nalazi se upravo u centru ovog kompleksa, a radi se o Velikoj džamiji Kordobe (Mezquita-Catedral de Córdoba), koja je danas pretvorena u katoličku katedralu.

Izgrađena je u 8. veku na mestu male vizigotske katedrale, ali su je vremenom islamski vladari proširivali i ukrašavali, pa je prerasla u jedno od najvećih remek-dela mavarske arhitekture. Nakon Rekonkiste, u srcu kompleksa podignuta je katedrala, ali najveći deo originalne islamske strukture i dalje stoji.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Od mavarske arhitekture vredi pomenuti i minaret San Huana, koji je izgrađen u 10. veku kao deo džamije, ali je nakon njenog rušenja, postao toranj novopodignute crkve. Alcazar de los Reyes Cristianos je mavarski dvorac koji je služio kao jedna od primarnih rezidencija kraljice Izabele I od Kastilje i kralja Ferdinanda II do Aragona, ali i sedište ozloglašene Španske inkvizicije.

Staru Jevrejsku četvrt odlikuju uske vijugave ulice i prelepa Sinagoga. Na zapadnom rubu grada nalazi se Medina Azahara, lokalitet koji sadrži ostatke velike raskošne utvrđene mavarske palate, izgrađene u 10. veku. Zajedno sa Alhambrom u Granadi, predstavlja jedan od najreprezentativnijih primera špansko-mavarske arhitekture.

Jedna od najstarijih gradskih atrakcija, impresivni Rimski most preko reke Gvadalkivir iz 1. veka pre hrišćanske ere, ne samo da je i dalje u funkciji, već je 2.000 godina to bio jedini most u upotrebi, sve dok sredinom 20. veka nije izgrađen most svetog Rafaela.

Od rimskih znamenitosti ističu se Rimski hram, amfiteatar, Mauzolej, Forum Adiectum i ostaci palate imperatora Maksimijana na lokalitetu Cercadilla.

Osim brojnih značajnih zdanja i kulturno-istorijskih spomenika, Kordoba ima i nekoliko sjajnih muzeja – Arheološki i etnografski muzej Kordobe, Muzej slikara Hulija Romera de Toresa, Muzej finih umetnosti i arapski hamam.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Integralni deo turističke ponude Kordobe su njeni festivali, a najvažnija tri se održavaju u maju. To su Las Cruces de Mayo (Majski krstovi: održava se početkom maja i traje 3-4 dana, kada se ukrašeni i okićeni krstovi postavljaju na ulice i trgove), Los Patios de Cordoba (Festival Patios: održava se druge i treće nedelje maja, tada stanovnici Kordobe otvaraju svoja dvorišta javnosti koja ocenjuje njihovu uređenost i lepotu bašta – tokom ovog festivala cena smeštaja u gradu značajno skače) i La Feria de Cordoba (Kordopski sajam, sličan znatno poznatijem Seviljskom sajmu).

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *