Evropa – Korzika - Francuska sa šmekom Italije – Travel Magazine

Korzika – Francuska sa šmekom Italije

Korzika – Francuska sa šmekom Italije

Korzika je jedna od 18 francuskih regija, locirana u Mediteranu, između zapadne obale Italije i jugoistočne obale Francuske.

Posle Sicilije, Sardinije i Kipra, četvrto je ostrvo po veličini u Sredozemnom moru. Od Sardinije je odvojena Bonifacijskim moreuzom. Zbog geografskih i istorijskih veza sa Italijom, ostrvo je do danas sačuvalo neke specifične kulturne elemente, pa je tako francuska vlada korzikanski priznala kao regionalni jezik. Najpoznatija ličnost sa ovih prostora je Napoleon Bonaparta, koji je rođen 1769. godine u Ajaču.

Dve trećine ostrva čini planinski lanac, sa oko 20 vrhova preko 2.000 metara nadmorske visine, a bujnu vegetaciju čine borove i kestenove šume i makija. Preko 40% Korzike pripada Nacionalnom parku Parc naturel régional de Corse sa brojnim retkim i endemskim vrstama, a ovde se nalazi i staza GR20, jedna od najlepših evropskih hajking staza.

Na 1.000 km obale, Korzika ima preko 200 plaža. Klima je mediteranska, sa toplim i suvim letima i blagim kišnim zimama.

Istorija Korzike je duga uzbudljiva, a lokalno stanovništvo je veoma ponosno na nju. Ostrvo su kolonizovali Kartaginjani, antički Grci, Etrurci i Rimljani, a u srednjem veku je bila pod vlašću Lombarda, Franaka, republika Pize i Đenove. U 18. veku je kratko bila nezavisna Korzikanska republika, a zanimljivo je da je prvi ustav bio napisan na italijanskom jeziku, nakon čega su je osvojili Francuzi.

Korzikanska gastronomija je tema vredna istraživanja. Pod uticajem italijanske i francuske kulinarske tradicije, veoma se oslanja na lokalne sastojke, od kojih su neki specifični. Popularna su jela od ribe (morske i rečne), svinjetine, ali i divljači. U kuhinji, čak i za pravljenje nekih vrsta hleba, koristi se kesten, koji je veoma rasprostranjen na ostrvu. U Francuskoj su na ceni korzikanski sirevi, med, kobasice, maslinovo ulje, ali i više sorti vina.

Na Korzici živi oko 322.000 stanovnika, od toga najveći procenat u Ajaču (Ajaccio) i Bastiji (Bastia), u kojima se nalaze međunarodni aerodromi.

Prestonica ostrva, Ajačo, poznata je kao mesto rođenja Napoleona Bonaparte i odlična je startna pozicija za dalji obilazak. Ovde svakako treba posetiti Napoleonov muzej u njegovom nekadašnjem domu, luku, citadelu, tornjeve iz vremena vladavine Đenove, muzej Fesch sa bogatom zbirkom slika italijanskih renesansnih slikara, lokalne pijace i brojne crkve iz 16. i 17. veka.

Korte (Corte) je grad u unutrašnjem delu ostrva, sa bogatom istorijom i još bogatijom gastronomijom. Ovde se najbolje jede van glavne sezone, kada se meniju nađu specijaliteti od divljači.

Kalvi (Calvi) oduševljava svojom starom Citadelom, ali i prelepom obalom. Prema nekim istoričarima, Kristofer Kolumbo potiče upravo iz ovog gradića.

Sartene je tipičan korzikanski gradić, osnovan u 16. veku, a morate ga posetiti ako ste ljubitelj praistorije, jer se u starom gradskm zatvoru nalazi izuzetno zanimljiv Muzej praistorije Korzike (Musee Departemental de Prehistoire Corse). Dvadesetak kilometara severoistočno od Sartenea je arheološki lokalitet Filitosa, koji je otvoren samo od juna do kraja avgusta, gde ćete moći da vidite megalitne strukture i spomenike iz perioda neolita.

Do Korzike možete stići avionom (veći aerodromi su u blizini Ajača i Bastije, a manji pored Kalvija, Figarija i Proprijana), ali i trajektom iz Marseja i Tulona i iz italijanskih luka kao što su Savona, Elba, Sardinija i Livorno.

Korziku možete obići turističkim vozom koji staje u svim mestima od značaja, i to ne samo gradovima,već i rezervatima prirode i arheološkim lokalitetima.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *