Evropa – Kratak pogled na Lion – Travel Magazine

Kratak pogled na Lion

Kratak pogled na Lion

Za Lion često kažu da je kao Pariz, samo human.

Ovaj nekadašnji veliki industrijski centar i jedan od najzagađenijih gradova Francuske, danas je sasvim drugačiji.

Tešku industriju zamenile su nove tehnologije.Tu su danas sedišta brojnih farmaceutskih, biomedicinskih i informacionih kompanija, a turizam je u velikom zamahu zbog čega je ovaj grad drugi najbogatiji u Francuskoj. Ovde je sedište Interpola, Međunarodne agencije za istraživanje kancera i evropske novinske kuće Euronews.

Lion je i drugi najveći grad u zemlji posle Pariza. Njegovo metropolitensko područje broji preko 2,2 miliona stanovnika, dok je sam grad, njegov centar zapravo mali i kompaktan.

Grad se razvio na neobičnom ušću Saone u Ronu, na mestu gde ova prva pravi veliki zaokret ka jugu i teče gotovo paralelno sa Ronom sve dok se potom naglim zaokretom ne ulije u nju stvarajući neku vrstu poluostrva (presqu’ile) po čemu je stari grad dobio naziv Preskil.

Sa severa i zapada grad okružuju dva znamenita brda. Severno brdo je poznato pod imenom Crveni krst jer se na njegovom vrhu nalazi krst iz XVI veka napravljen od crvenog i braon kamena. Zapadno brdo se zove Forvijer (Fourvière), a poznato je pod nadimkom „brdo koje se moli“ zbog nekoliko manastira koji se tu nalaze i crkve Notr-dam. Na vrhu brda je smešten i televizijski toranj, urađen kao replika Ajfelovog tornja.

Ova dva brda i poluostrvo čine strogi centar Liona koji se nalazi na UNESCO-ovoj listi svetske baštine. Posebnost Liona čini srednjevekovna i renesansna arhitektura i  trabule, uski i često veoma skroviti prolazi čija izgradnja datira još iz IV veka. Ovi su prolazi kroz istoriju igrali veoma značajnu ulogu, a posebno su bili značajni za vreme Drugog svetskog rata kada su ih za skrivanje i beg od okupatorske vlasti koja se u gradu ustoličila koristili članovi pokreta otpora. Zbog čvrstih trgovačkih veza sa Italijom sve do XVIII veka kada je grad bio centar trgovine svilom, građene su zgrade po uzoru na italijanske, a grad je dobio brojne i prostrane trgove.

Lion je turistima posebno interesantan kao tipičan francuski gastronomski centar. Nedaleko od grada, na sever, nalazi se čuveni Božole region poznat po istoimenom vinu. Ovaj grad je postojbina jednog od najpoznatijih francuskih nacionalnih jela – coq au vin.

U gradu se nalaze mnoge katedrale, muzeji, pozorišta, opera i balet i on danas predstavlja veoma značajan kulturni centar sa čestim i poznatim festivalima poput Festivala svetlosti. Ovaj grad je poznat po svojoj dugoj kulturnoj tradiciji. Ovde su Braća Limijer napravili svoj prvi film zbog čega se u ovom gradu nalazi Limijer Institut.

Lion i Beograd će od juna biti povezani direktnom avionskom linijom aviokompanij Wizz Air. Aerodrom u Lionu nosi ime slavnog sugrađanina, Antoana de Sent Egziperija, francuskog pisca, autora čuvenog Malog princa i jednog od pionira avijacije.

Do ovog grada se može zgodno stići i iz Ženeve, Pariza ili Marsej. On se nalazi na glavnoj drumskoj i železničkoj vezi francuske prestonice sa Marsejom i Azurnom obalom. Lion je idealna baza za obilazak francuskog Centralnog masiva, uzbudljive geološke regije poznate po brojnim ugašenim vulkanima, prelepim brdima i dolinama.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *