Evropa – Kratka jesenja poseta Portu – Travel Magazine

Kratka jesenja poseta Portu

Kratka jesenja poseta Portu

Prestonica Lisabon omiljena je destinacija turista, ali još jedan portugalski grad poslednjh godina dobija na popularnosti.

Porto možda nije tako veliki kao Lisabon, ali zato ima veoma bogatu ponudu turističkih sadržaja, kako istorijskih i kulturnih, tako i gastronomskih i arhitektonskih. Njegovo staro gradsko jezgro nalazi se na Listi svetske baštine UNESCO-a. Ali ako ste na kraćem city-break putovanju i ne želite da se opterećujete previše ambicioznim itinererom, evo nekoliko zanimljivih stvari koje treba da vidite, uradite i probate, kako biste osetili lokalnu atmosferu.

Most Luiša I

Simbol grada je gvozdeni most Luiša I, koji je u vreme kada je izgrađen bio najduži tog tipa na svetu. Za projekat je bio zaslužan učenik i saradnik Gustava Ajfela, Théophile Seyrig, koji je devet godina ranije izgradio još jedan most u ovom gradu (železnički mosts Maria Pia). Most Luiša I se nalazi na reci Duero i spaja Porto i gradić Vila Nova de Gaia (poznat po svojim vinskim podrumima), koji zajedno sa još nekoliko opština čine metropolitensku oblast Porto.

Simbol grada je gvozdeni most Luiša I, koji je u vreme kada je izgrađen bio najduži tog tipana svetu

Foto: olafpictures from Pixabay

Utakmica na stadionu Estádio do Dragão

FC Porto je drugi najuspešniji klub u istoriji portugalskog fudbala, koji je osvojio 25 Primeira Liga i 16 kupova, kao i dve Lige šampiona i dva Kupa UEFA. Zato je za ljubitelje fudbala poseta njihovom stadionu nezaobilazna stavka u itinereru. Ako imate sreće da se ovde zateknete u vreme utakmice, imaćete priliku da osetite hipnotičku atmosferu koja ovde vlada. Ipak, ako ne spadate u pasionirane ljubitelje fudbala, i dalje možete da posetite muzej u istočnom delu stadiona, u kojem se uz pomoć novih interaktivnih metoda prikazuje fascinanta istorija fudbala u Portu.

FC Porto je drugi najuspešniji klub u istoriji portugalskog fudbala, koji je osvojio titula 25 Primeira Liga i 16 kupova, kao i dve Lige šampiona i dva Kupa UEFA

Foto: Валерий Дед from Wikimedia Commons

Cais da Ribeira

Na veoma živopisnom trgu uz rečnu obalu, na kome gotovo uvek vlada haos, susreću se lokalci i turisti. Restorani i barovi okupiraju svaki slobodan metar obale, i nude odličan pogled na most Luiša I. Sa velikim interesovanjem stranih posetilaca, došla je i inicijativa da se ovaj deo grada obnovi, pa ćete tokom idilične šetnje lavirintom uskih i strmih ulica i stepeništa, moći da vidite pastelno obojena stara zdanja, u različitim fazama obnove.

Na veoma živopisnom trgu uz rečnu obalu, na kome gotovo uvek vlada haos, susreću se lokalci i turisti

Foto: Diego Delso, delso.photo, License CC-BY-SA

Vino porto

Iako je ovo čuveno slatko vino nazvano po Portu, za posetu najboljim lokalnim vinarijama i podrumima moraćete da pređete na drugu strane reke, u Vila Nova de Gaia. Ovde ćete imati priliku da pijete porto u mestu iz koga je potekao. Real Companhia Velha, Taylor’s Port i Graham’s, samo su neka od poznatijih imena proizvođača porta danas.

Sendvič Francesinha

Veruje se da je ovaj sendvič u Porto doneo imigrant iz Francuske, i predstavlja verziju francuskog tost-sendviča poznatog pod imenom croque-monsieur. Pravi se od hleba, šunke, kobasice, odreska, najčešće je prekriven topljenim sirom i jajetom i uz njega se služi pomfrit. Veoma izdašan i kaloričan, predstavlja odličan obrok za sve one koji ceo dan hodaju i istražuju grad.

Veruje se da je ovaj sendvič u Porto doneo imigrant iz Francuske, i predstavlja verziju francuskog tost-sendviča poznatog pod imenom croque-monsieur

Foto: Ewan Munro from Wikimedia Commons

Bolinhos de Bacalhau

Sušeni bakalar je omiljeni i nezamenljiv sastojak u nacionalnoj kuhinji Portugala. Portugalci tvrde da postoji 365 načina za spremanje bakalara, po jedan za svaki dan u godini, ali i preko 1.000 načina da se servira. Pržen ili pečen, sa roštilja i sa najrazličitijim dodacima, veoma je popularan na meniju, i kao glavno jelo, ali i u vidu zalogajčića koji se služe uz aperitiv.

Okolne plaže

Uz brojne zanimljive sadržaje i aktivnosti u gradu, turisti često zaborave na prelepe plaže Porta. Ali ako se ovde zateknete tokom vrelih letnjih dana, trebalo bi da znate da se na samo nekoliko minuta od grada nalazi bar 10 odličnih plaža. Ako ste u žurbi i samo želite da se na brzinu rashladite, posetite Matosinhos, blizu parka Parque de Cidade, ali ako ste spremni na kratko putovanje, zaputite se do obližnjeg gradića Miramar, u kome je, pored zlatne peščane plaže, posete vredna i kapela iz 17. veka.

ko ste u žurbi i samo želite da se nabrzinu rashladite, posetite Matosinhos, blizu parka Parque de Cidade, ali ako ste spremni na kratko putovanje, zaputite se do obližnjeg gradića Miramar

Foto: Joaquim Pinho from Flikr

Krstarenje Duerom

Duro, ili Duero je fascinantna reka, treća po veličini na Iberijskom poluostrvu, koja izvire u Španiji i prolazi kroz španske provincije i portugalske distrikte dužinom od 897km, a u blizini Porta se konačno uliva u Atlantik. Ova reka gradu daje poseban šarm, koji ćete lako osetiti ako se odlučite za jednosatno krstarenje koje počinje iz Ribeire i staje oko 15 evra. Tokom krstarenja, vodič će vam otkriti zanimljive detalje o glavnim atrakcijama, spemenicima i istoriji, kao i o lokalnim vinarijama i podrumima porta.

Pročitajte više o Koimbri, nekadašnjoj portugalskoj prestonici sa bogatom istorijom, ali i o dve nove turističke atrakcije ove zemlje – muzičkom fenomenu Rua das Pretas i luksuznom smeštaju u vinskom buretu.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X