Evropa – Krit - ostrvo koje posećuju turisti i bogovi – Travel Magazine

Krit – ostrvo koje posećuju turisti i bogovi

Krit – ostrvo koje posećuju turisti i bogovi

Malo je reći da je Krit izuzetan. Najveće grčko ostrvo i peto po veličini u Sredozemnom moru, bogato je kulturom i istorijom.

Prema legendi, na njemu je rođen bog Zevs, a turisti danas mogu da se dive ostacima i ruševinama naprednih antičkih civilizacija. Nepregledne plaže, sanjiva sela, živopisni gradići, vinogradi i spektakularni planinski pejzaži, muzika i gastronomija, osvojiće srce svakog turiste koji kroči na Krit.

Za Krit se veruje da je upravo na njemu rođen Zevs

Foto: jarekgrafik from Pixabay

Na zapadnoj strani ostrva, Hanjom dominiraju Bele planine (Lefka Ori) i poznati nacionalni park. Ovaj grad i danas pleni svojim šarmom kao i u doba Mletačke republike. Istražite uske uličice Starog grada koje podsećaju na lavirint i uživajte u prelepim venecijanskim palatama, fontanama i crkvama. Otkrijte različite arhitektonske stilove istražujući istorijsko srce grada. Okusite čuvenu kritsku kuhinju i jednako dobro vino. Posetite vinarije, uživajte u lokalnoj gastronomskoj ponudi i kritskom gostoprimstvu.

Krit obiluje idiličnim plažama

Foto: Michal Jarmoluk from Pixabay

Retimno je najmanji kritski okrug, smešten između Belih planina i planine Psiloritis (poznate i pod nazivom „Idi“). Ovaj deo ostrva obiluje raskošnim planinskim pejzažima, plažama, pećinama, manastirima i istorijskim spomenicima, a posebnu čar donose tradicionalna planinska sela gde će vas poslužiti domaćom kritskom rakijom (tsikoudia).

Retimno je najmanji kritski okrug, smešten između Belih planina i planine Psiloritis

Foto: FeJo4711 from Pixabay

Najveća i najgušće naseljena regija na Kritu je Iraklion. Smešten između dva impozantna planinska venca – Idi (planina Psiloritis) na zapadu i Dikti (planina Lasitija) na istoku – Iraklion se može pohvaliti izuzetnim arheološkim blagom, primorskim naseljima, lepim selima, prostranim dolinama sa maslinjacima i vinogradima i najbolje organizovanom turističkom infrastrukturom.

Lasiti je najistočniji i najmanje brdovit region Krita sa četiri delimično urbana centra: Ajos Nikolaos, Jerapetra, Siteja i Neapoli. Čuvena šuma palmi na plaži Vai, zaliv Mirabelo, vetrenjače na platou Lasiti i plaže sa kristalno čistim morem, čine Lasiti veoma primamljivim.

Kritska gastronomije je specifična i izuzetno ukusna

Foto: Macmaus from Pixabay

Pešačenje

Ukoliko ste avanturista, Krit obiluje ponudom za pešačenje i planinarenje. Postoji puno mesta koje možete posetiti, uključujući plaže, kanjone i planine. Plaža Palaiokastro je jedna od omiljenih plaža na ostrvu i nudi tri pešačke staze. Osim toga, ima i prilično zanimljivu istoriju. Smatra se da je plaža nekada bila tvrđava koja je štitila to područje od neprijatelja i da su ostaci zamka bili sagrađeni na vrhu akropolja antičkog grada. Veruje se i da postoje tuneli koji povezuju zamak i obalu, izgrađeni za lakši beg, u slučaju potrebe.

Ukoliko ste avanturista, Krit obiluje ponudom za pešačenje i planinarenje. Postoji puno mesta koje možete posetiti, uključujući plaže, kanjone i planine

Foto: Albrecht Fietz from Pixabay

Još jedna fantastična staza se nalazi u klisuri Ha, koja počinje na vrhu Tripitija i završava se u Jerapetri. Odavde možete krenuti u živopisnu vožnju, a onda se lagano i prošetati. Imajte na umu da pešačenje kroz određene delove klisure zahteva kvalitetnu opremu i značajno iskustvo.

Istorija

Krit je ostrvo bogato antičkom istorijom, a prema grčkoj mitologiji, upravo ovo ostrvo je mesto rođenja Zevsa. Glavni grad Iraklion je poznat po svom Arheološkom muzeju. Pećina Psihro je još jedna važna istorijska lokacija Krita. Hodočasnici su na ovom mestu ostavljali mnoštvo minijatura ljudi, životinja i bogova, a kasnih 1800-ih pronađeni su mnogi artefakti.

NaKritu je nastala drevna minojska civilizacija

Foto: Torsten Ritschel from Pixabay

Kultura

Na Kritu su nastali prvi grčki plesovi i muzika, koje je, po predanju, ljudima prenela boginja Rea, majka bogova. Najpoznatiji je Pirov ples. Tradicionalne plesove izvode muškarci i žene obučeni u raznobojne kostime. Ples se može izvoditi brže i sporije, ali je uvek snažan i dinamičan, a praćen je lirom ili violinom. Svaka regija ima svoj tradicionalni ples, ali karakteristika većine je da se igraju u krug. Ples i muzika su energični i uzbudljivi, a doživljaj je neverovatan.

aKritu su se razvili speifični ples i muzika

Foto: nonperson from Pixabay

Hrana

Tradicionalna kritska kuhinja je zdrava i ukusna. Uglavnom se sastoji od morskih plodova, hleba, žitarica, svežeg povrća i vina, a puževi su zaštitni znak ove kuhinje. Masline i maslinovo ulje su dobro poznat neizostavni deo grčke kuhinje uopšte. Vinogradi su, takođe, poznati, a vino se uvek ispija u društvu porodice i prijatelja. Prema grčkoj mitologiji, vino je bilo dar boga Dionisa, boga radosti, života i društva. Moderna vina danas nastaju kao spoj tradicionalnih recepata i savremene tehnologije, a vremenski uslovi i klima, učinili su Krit jednim od najboljih mesta za uzgajanje vinograda.

Saznajte i koja to mitološka mesta u Grčkoj možete posetiti, koja manje popularna ostrva su izuzetne destinacije, a možda će vas zanimati i naš kratki vodič kroz grčku gastronomiju.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *