Evropa – La Superba Đenova – Travel Magazine

La Superba Đenova

La Superba Đenova

Đenova je prestinica Ligurije i šesti po veličini grad u Italiji, a nalazi se u Đenovskom zalivu (Ligurijsko more). Tokom istorije je bila jedna od najvažnijih mediteranskih luka, a danas je najprometnija u zemlji. Zbog slavne prošlosti, nadimak joj je La Superba, a deo njenog starog grada nalazi se na Listi svetske baštine UNESCO-a.

Zajedno sa Milanom i Torinom, čini trougao koji predstavlja jedan od najvažnijih ekonomskih centara u zemlji. Brojne velike italijanske kompanije ovde imaju svoje centrale, uključujući i svetski poznatu Costa Cruises. Pravo vreme za posetu Đenovi je jun, kada osim istraživanja brojnih gradskih atrakcija, posetioci mogu da uživaju i u čarima dve obližnje ligurijske letnje destinacije – Portofinu i Kamoljiju, a ljubitelji prirode poželeće da posete i nacionalni park Aveto (Ligurijski Apenini).

Staro gradsko jezgro

Staro grad Đenove spada u najveće u Evropi i očaraće vas svojim lavirintom uskih ulica (caruggi) i brojnim očuvanim renesansnim i baroknim palatama (Palazzi dei Rolli) u kojima su tokom posete gradu odsedali važni gosti i zvaničnici. Danas se 42 takve palate nalaze na Listi svetske baštine UNESCO-a, zajedno sa grupom ulica (Le Strade Nuove) koje je gradila aristokratija u vreme ekspanzije tadašnje Republike Đenove. Među najpoznatijim ulicama su Via Garibaldi (nekada Strada Nuova) i Via Balbi (nekada Strada Balbi). U nekim od palata danas su smeštene javne institucije, muzeji, kancelarije, ali i privatne rezidencije. Za javnost su otvorene Palazzo Rosso, Palazzo Bianco i Palazzo Doria Tursi, koje zajedno čine Muzeje Strada Nuova u ulici Via Garibaldi.

Palata Spinola spada u blago zbog kog se Đenova našla la Listi svetske baštine UNESCO-a

Stefano Goldberg © Publifoto Genova

Među brojnim starim trgovima izdvaja se Piazza de Ferrari, na kome se nalaze Palata duždeva, Opera i monumentalna fontana koja predstavlja jedan od simbola grada.

Trg Ferari je glavni gradski trg Đenove

Najpoznatija gradska crkva je katedrala svetog Lorenca, građena između 12. i 14. veka, u kojoj se nalaze mnoge vredne relikvije, između ostalog i pehar za koji se veruje da je sveti gral. U crkvama i palatama nalaze se vredne freske i slike čuvenih renesansnih, baroknih i rokoko umetnika, između ostalih Tintoreta, Karavađa, Rubensa, Van Dajka, Gaulija i Veronezea.

Među brojnim relikvijama katedrale svetog Lorenca, navodno se nalazi i sveti gral

Važne istorijske atrakcije su i srednjovekovna kapija Đenove (jedno od najstarijih gradskih zdanja), kraljevska palata iz 16. veka i kuća Kristifora Kolumba, koji, zajedno sa Nikolom Paganinijem i Renzom Pijanom spada u najpoznatije stanovnike Đenove.

Muzeji

Gradsko kulturno blago smešteno je u brojnim muzejima, od kojih su najpoznatiji Muzeji Strada Nuova, Muzej savremene umetnosti Villa Croce, Prirodnjački muzej, Palata duždeva, stari svetionik i Orijentalni muzej Edoardo Chiossone. U Palati duždeva do 07. jula se održava niz izložbi posvećenih Đorđu de Kiriku, osnivaču metafizičke škole u slikarstvu.

U palatama i crkvama Đenove nalaze se brojna remek-dela renesansne i barokne umetnosti

Stefano Goldberg © Publifoto Genova

Stara luka

Grad obiluje panoramskim terasama sa kojih se pruža pogled na prelepu ligurijsku obalu, a o neraskidivoj vezi između Đenove i mora saznaćete više u njenoj Staroj luci, koju je 1992. godine preuredio čuveni svetski arhitekta, ali i Đenovljanin, Renco Pijano.

Stara luka Đenove obnovljena je po projektu Renca Pijana

Stefano Goldberg © Publifoto Genova

Danas na njenom prostranom trgu možete uživati u sjajnom pogledu na more iz nekog od renomiranih lokalnih restorana uz ribu ili svežu fokaču, a nedaleko odatle nalaze se Akvarijum, najveći u Italiji, i muzej Galata koji će vas upoznati sa tajnama mora. Simbol luke je stari svetionik iz 16. veka, koji i dalje besprekorno radi.

Muzej Galata je nezaobilazna atrakcija u staroj luci Đenove

Stefano Goldberg © Publifoto Genova

Gastronomija

Đenovljani veruju da je u kulinarstvu najvažniji dobar sos. Zato su usavršili brojne varijacije na temu – pesto, sos od belog luka agliata, sos od oraha (salsa di noci), zeleni sos, pesto di fave i mesni sos U Toccu. Popularne su razne lokalne vrste testenina, maslinovo ulje, sirevi, riba i plodovi mora, a tu su i lokalna vina, od kojih je najpoznatiji pigato. Obavezno posetite manje lokale, tipa sciamadda, sottoripa ili trattoria i šta god da poručite, nećete pogrešiti.

Pročitajte još i putopis o Liguriji, ali i koji manji evropski gradovi kriju veliko kulturno blago. Još jedna zanimljiva destinacija u Italiji je obala Amalfi.

Naslovna fotografija: Stefano Goldberg © Publifoto Genova

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X