Madrid Davis Cup – Jedan grad, jedna nedelja, jedan pobednik

Madrid Davis Cup – Jedan grad, jedna nedelja, jedan pobednik

Od ove godine svetsko tenisko takmičenje „Davis Cup“ ima novi format koji podrazumeva da se u jednom gradu, tokom jedne nedelje, održava finalni turnir, na kojem učestvuje 18 reprezentacija, raspoređenih u šest grupa. Domaćin ovogodišnjeg finalnog turnira, tačnije svetskog teniskog prvenstva je španska prestonica Madrid od 18. do 24. novembra. Dakle, idealna prilika za posetu ovom prelepom gradu i njegovoj okolini i naravno, prilika da bodrite reprezentaciju Srbije ili neku drugu…

Razmišljajući o tome gde bi mogao uložiti zarađeni novac tokom svoje fudbalske karijere, poznati fudbaler Barselone Žerard Pike (mnogima još poznatiji kao suprug čuvene pevačice Šakire) osniva kompaniju „Kosmos Tennis“ koja 16. avgusta 2018. godine potpisuje ugovor sa Svetskom teniskom federacijom (ITF) koji reguliše novi format „Davis Cup“ takmičenja, sa ciljem da se ovaj šampionat tranformiše u pravo svetsko prvenstvo (finalni turnir) u tenisu, poput onih koje već decenijama pratimo u fudbalu, košarci i ostalim sportovima. U septembru iste godine, odlučeno je da domaćin prva dva finalna turnira, u 2019. i 2020. godini, bude španska prestonica Madrid.

Davis Cup by Rakuten

Davis Cup by Rakuten – sistem takmičenja

Ubrzo novo svetsko prvenstvo u tenisu dobija i svog globalnog partnera, kompaniju „Rakuten“ i uz fantastični nagradni fond sve kockice dolaze na svoje mesto.

Sistem takmičenja je baziran na šest grupa. Grupu A čine: Francuska, Srbija i Japan. Grupu B: Hrvatska, Španija i Rusija. Grupu C: Argentina, Nemačka i Čile. Grupu D: Belgija, Australija i Kolumbija. Grupu E: Velika Britanija, Kazahstan i Holandija. Grupu F: Sjedinjene Američke Države, Italija i Kanada.

Zatim, pobednici šest grupa i dve najbolje drugoplasirane reprezentacije, odlaze u četvrtfinale, zatim sledi polufinale i poslednjeg dana spektakularno finale uz proglašenje svetskog šampiona. Takmičenje se održava u čuvenom madridskom teniskom kompleksu „La Caja Magica“.

Sve informacije o finalnom turniru i kupovini ulaznica možete pronači na zvaničnom sajtu: www.daviscupfinals.com

Dakle, idealna prilika za posetu ovom prelepom gradu i njegovoj okolini i naravno, prilika da bodrite reprezentaciju Srbije ili neku drugu… Novouspostavljena redovna avionska linija iz Beograda za Madrid aviokompanije „Air Serbia“ znatno će olakšati svim navijačima putovanje do Madrida, a određene turističke agencije već pripremaju svoje paket aranžmane.

Reprezentacija Hrvatske proslogodišnji osvajač Davis Cupa

Reprezentacija Hrvatske prošlogodišnji osvajač Davis Cupa – Foto Paul Zimmer

Reprezentacija Srbije na Davis Cup-u

Reprezentacija Srbije – Foto Paul Zimmer

Gde odsesti u Madridu?

Jedan ovakav vrhunski svetski gogađaj podrazumeva i vrhunski smeštaj. Partner Davis Cup-a je španski hotelski lanac „VP Hoteles“ nastao 1997. godine, koji poseduje pet vrhunskih hotela u centru Madrida, među kojima se izdvaja novootvoreni hotel sa pet zvezdica „VP Plaza España Design“, smešten na istoimenom trgu.

Izdvaja se svojom izvanrednom arhitekturom i dizajnom, a na 17 spratova nudi 214 vrhusnkih soba u devet različitih kategorija, sa prvoklasnim pogodnostima, sadržajima i najmodernijom tehnologijom. Na vrhu hotela nalazi se spektakularni bazen sa providnim dnom i terasama koje pružaju panoramski pogled na grad i obližnju kraljevsku palatu. Na istom nivou je i fusion restoran „Ginko Sky Bar“, a u prizemlju restoran „Botania“. Oba restorana pružaju vanserijsko kulinarsko iskustvo. Više informacija na sajtu: www.vphoteles.com

VP Plaza Espana Design Hotel

VP Plaza Espana Design Hotel – Foto D_Shaefler

VP Plaza Espana Design Hotel

VP Plaza Espana Design Hotel – Foto D_Schaefer

VP Plaza Espana Design Hotel - Foto D_Schaefer

VP Plaza Espana Design Hotel – Foto D_Schaefer

VP Plaza Espana Design Hotel

VP Plaza Espana Design Hotel – Foto D_Schaefer

VP Plaza Espana Design Hotel

VP Plaza Espana Design Hotel – Foto D_Schaefer

VP Plaza Espana Design Hotel

VP Plaza Espana Design Hotel – Foto D_Schaefer

VP Plaza Espana Design Hotel

VP Plaza Espana Design Hotel – Foto D_Schaefer

Ginko Sky Bar

Ginko Sky Bar

Madrid i okolina

Kompanija „Kosmos Tennis“, organizator finalnog turnira Davis Cup-a pozvala u Madrid je po jednog predstavnika medija iz svake zemlje učesnice i ta čast je pripala upravo „Travel magazinu“.

Ako je suditi po organizaciji ovog medijskog putovanja, možemo reći da će ceo događaj biti impresivan i da zaslužuje da najozbiljnije razmislite o tome da sebi priuštite odlazak na finalni turnir i da obiđete špansku prestonicu, koja obiluje fascinantnim sadržajima i specifičnim duhom, moglo bi se reći, jedinstvenim. U najkraćem, predstavićemo mesta koja smo posetili tokom boravka u Madridu i okolini, kako biste kasnije mogli da isplanirate svoju eventualnu posetu…

Sve je počelo od Plaza Espanje (Plaza España) gde se nalazio naš hotel, trga koji je trenutno u rekonstrukciji i koji će vrlo brzo poprimiti potpuno novi, izuzetno moderni oblik, kojim dominira spomenik čuvenom piscu Miguelu Servantesu i njegovim junacima Don Kihotu i Sančo Pansi. Trg je okružen velelepnim neboderima, sagrađenim pedesetih godina prošlog veka i brojnim palatama i zgradama iz 19. i početka 20. veka.

Program je bio detaljno isplaniran, te ubrzo krećemo van grada, ka manastiru San Lorenzo de El Escorial, poznatijem kao Monasterio del Escorial, istorijskoj rezidenciji španskih kraljeva, na nekih 45 kilometara severozapadno od Madrida. Svake godine preko pola miliona turista posećuje ovu destinaciju pod zaštitom UNESCO-a, gde možete spoznati impresivnu špansku istoriju, videti centralnu katedralu, kripte, biblioteke, samostan, brojna neprocenjiva umetnička dela i kraljevske odaje.

Plaza Espanja

Plaza Espanja – Foto Lucian Andrei

Manastir San Lorenzo de El Escorial

Manastir San Lorenzo de El Escorial – Foto Zoran Đukanović

 Manastir San Lorenzo de El Escorial

Manastir San Lorenzo de El Escorial – Foto Zoran Đukanović

Ulaz u katedralu

Ulaz u katedralu – Foto Zoran Đukanović

Sledi jedno nesvakidašnje, naizgled nespojivo, iskustvo… poseta obližnjem pozorištu Carlos III Royal Coliseum iz 1771. godine, namenjeno, naravno, zabavi tadašnjeg plemstva. A pored obilaska samog pošorišta, čak i njegovih skrivenih odaja, odakle su kraljevi gledali predstave, ne želeći da se izlažu pogledima znatiželjnika, upriličeno nam je vrhunsko testiranje lokalnih vina iz madridske regije, na samoj pozorišnoj bini, uz podršku priznatog lokalnog somelijea i mogu reći samo sledeće… Niko nije hteo da napusti „pozorišne daske koje život znače“… jedva su nas poveli dalje. Vina su ozbiljna.

Pozorište Carlos III Royal Coliseum

Pozorište Carlos III Royal Coliseum – Foto Zoran Đukanović

Pozorište Carlos III Royal Coliseum

Pozorište Carlos III Royal Coliseum – Foto Zoran Đukanović

Testiranje madridskih vina

Testiranje madridskih vina – Foto Zoran Đukanović

Namamili su nas izvrsnim ručkom u obližnjem golf klubu Club de Golf de la Herrería, gde smo pored španskih specijaliteta i vina, mogli videti i kako svoje dane provode imućniji žitelji Madrida. Prilično toplo vreme i ne baš mala količina vina onemogućili su nas da se uputimo ka terenu i odigramo „par rupa“, mada bi to i bez vina, verovatno bila prilično komična situacija.

Pre povratka u Madrid, posetili smo i vidikovac zanimljivog naziva Filipov presto, kako bismo iz daljine još jednom bacili pogled na fascinantnu dolinu u kojoj se nalazi manastir San Lorenco, a zatim smo se peške spustili par kilometara do našeg autobusa, ne bi li istrošili makar malo kalorija i spremili se za večernju zabavu uz fusion večeru u hotelskom restoranu „Ginko“, na panormaski pogled na grad i zalazak sunca…

Sledeća dva dana bila su u celosti posvećena Madridu, ali samo njegovim „mrvicama“… tako se može reći kada se osvrnem na to šta smo sve videli i koliko smo se zadržavali na tim lokacijama, a koliko toga zapravo i nismo videli.

Madrid de los Austrias je naziv korišćen za staro gradsko jezgro, sagrađeno tokom vladavine Habsburške dinastije i koje smo posetili u prepodnevnim satima. Lokalci habsburgovce i danas zovu „austrijanci“, tako da se za ovaj kraj često koristi i naziv „Casa de Austria“. Polaznu tačku svakako predstavlja čuveni trg Plaza Mayor, sa kojeg se koncentrično šire ulice starog grada.

Golf klub de la Herreria

Golf klub de la Herreria – Foto Zoran Đukanović

Plaza Mayor

Plaza Mayor – Foto Fernando Ramos

Odmah pored trga dočekuje nas pravo malo carstvo, naročito za sve ljubitelje ukusnih zalogaja – nazaobilazna tržnica Mercado de San Miguel. Za ovo mesto treba izdati važno upozorenje, da je pre svega potrebno izdvojiti vreme, kako bi se obišli svi štandovi, kojih ima na desetine, zatim vreme kako bi se napravio pravi izbor šta kupiti, tačnije pojesti i da se treba oprostiti od dijete i brige o unetim kalorijama, makar dok ste ovde i u Madridu uopšte.

Tržnica Mercado de San Miguel

Tržnica Mercado de San Miguel – Foto Anthony Huntley

Tržnica Mercado de San Miguel

Tržnica Mercado de San Miguel – Foto Zoran Đukanović

Tržnica Mercado de San Miguel

Tržnica Mercado de San Miguel – Foto Zoran Đukanović

Neki od najupečatljivijih simbola španske monarhije i njihove globalne moći tokom prošlih vekova svakako jesu kraljevska palata Palacio Real de Madrid i katedrala de Santa Maria, između kojih se nalazi trg Plaza de la Armeria. Ukoliko posetite pomenuti manastir San Lorenzo de El Escorial, a zatim i kompleks kraljevske palate, uz i danas prisutne tragove Frankove vladavine nakon španskog građanskog rata i II svetkog rata, sklopićete mozaik u potpunosti i sagledati sliku impozantne španske istorije, njene moći, uspona i padova, zaključno sa novim uzletom moderne države, članice Evropske unije.

Nastavljamo dalje u obilazak četvrti Barrio de las Letras (Literarna četvrt). Ovo je četvrt u širem centru grada gde su živeli i radili neki od najpoznatijih španskih pisaca, uključujući Servantesa. Danas je ovo kraj gde se prožimaju boemska atmosfera, zabava, kupovina i naravno, opet, dobra hrana. Kraj je ispresecan brojnim uzanim uličicama na čijim pločnicima ćete često pronaći citate iz poznatih dela pisaca, koji će vas dodatno nadahnuti i pripremiti za sledeću lokaciju u neposrednoj blizini ove četvrti, za mesto gde ćete i ako ste pričljiva osoba, ostati bez reči, gde ćete sa poštovanjem i ushićenjem praviti svaki sledeći korak…

 Palacio Real de Madrid

Palacio Real de Madrid – Foto DDZPhoto

Katedrala de Santa Maria i trg Plaza de la Armeria

Katedrala de Santa Maria i trg Plaza de la Armeria – Foto Zoran Đukanović

Barrio de las Letras

Barrio de las Letras – Foto Zoran Đukanović

Muzej Prado. Velaskez, Goja, El Greko… ne mogu se nabrojati dela najpoznatijih svetskih umetnika kroz vekove. Dovoljno je reći da je ovo jedan od najpoznatijih i najposećenijih muzeja na svetu i ukoliko boravite u Madridu, ne smete ga propustiti. Naoružajte se strpljenjem zbog velikih gužvi, isplanirajte unapred kupovinu ulaznica i vreme, a za solidnu posetu potrebno je sigurno 3-4 sata.

Podsećam da smo bili veoma limitirani vremenom i da je naš obilazak bio unapred isplaniran, te da smo mnogo toga videli samo iz autobusa, ali preostaju još dve stvari koje mnogima ispunjavaju srca, srca i duše, širom sveta…

Ulaz u kompleks Prado muzeja

Ulaz u kompleks Prado muzeja – Foto Zoran Đukanović

 Prado muzej, Velaskezova postavka

Prado muzej – Velaskezova postavka – Foto Prado Museum

Prva od njih jeste flamenko! Zamislite posetu Madridu bez odlaska na flamenko veče?! Naši domaćini su nam zato upriličili posetu restoranu El Corral de la Morería, ponosnom nosiocu Mišelinove zvezdice i nosiocu nacionalne nagrade za najbolji „tablao“ (mesto gde se izvodi flamenko ples) u Madridu. O hrani ne bih više, ali podrazumeva se… bila je odlična. Ali akcenat ove večeri bio je na zadivljujućem ritmu i energiji vrhunskih flamenko izvođača koje krasi spontanost i improvizacija izazvana trenutkom i atmosferom u publici. Možda grešim, možda ne, da su bili posebno inspirisani, ali name je utisak bio fantastičan, a gosti restorana su često ustajali sa svojih stolica ushićeno aplaudirajući…

Flamenko u El Corral De La Moreria restoranu

Flamenko u El Corral De La Moreria restoranu – Foto DreamMadrid

Ali na još jednom mestu u gradu publika ushićeno ustaje sa svojih stolica i još srčanije pozdravlja izvođače. Na još jednom mestu smenjuju se osmesi i suze, radost i tuga, već generacijama, a broj onih koji svoje srce, a boga mi i novac daju bez ustezanja sve je veći iz godine u godinu. Zauzvrat, najčešće i dobijaju uslišenje svojih molitvi i očekivanja, a radost ih ispunjava u potpunosti. To su navijači fudbalskog kluba Real Madrid, a njihov hram, stadion Santiago Bernabeu je to mesto. U najkraćem, obavezno sebe počastite turom i obilaskom stadiona, bez obzira da li volite fudbal ili ne. Ako ga volite, teraće vam suze na oči, a ako ga ne volite, zavolećete ga.

Stadion Real Madrida

Stadion Real Madrida – Foto Zoran Đukanović

Nažalost, nije više bilo vremena za još obilazaka gradskih atrakcija, tako da privodimo ovaj osvrt kraju…

No ovde smo zbog tenisa, da podsetimo. Davis Cup u Madridu, svetsko provenstvo u tenisu od 18. do 24. novembra 2019. godine. 18 reprezentacija u jednom gradu, tokom jedne nedelje i samo jedan pobednik. Navijajmo za Srbiju ili za neku drugu zemlju (ako ste recimo iz Hrvatske, normalno je da ćete navijati za svoje), sve jedno. Važno je dobro raspoloženje i otkrivanje fascinantnog Madrida!

Naslovna fotografija: Madrid, Foto Julius Silver

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Author: Zoran Đukanović

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X