Evropa – Madrid, Španija – Travel Magazine

Madrid, Španija

Madrid, Španija

Istorija glavnog i najvećeg grada Španije može se videti na njegovim trgovima, u palatama i u parkovima. Iako postoje arheološki ostaci o ranijem naseljavanju na teritoriji grada, prvi istorijski podaci o gradu na reci Manzanores potiču iz 9. veka, a i jedna od teorija o poreklu imena grada potiče od arapskog naziva reke, al Majrit. Pravi razvoj grada počinje 1561. godine kada je kralj Filip II prebacio sud iz Toleda u Madrid. Danas španska prestonica privlači veliki broj turista zbog svog istorijskog i kulturnog nasleđa i noćnog provoda, a orijentaciju olakšavaju veliki trgovi, zgrade, spomenici i parkovi.

Obavezno videti!

Kraljevska palata (Palacio Real de Madrid) – zvanična rezidencija kraljevske porodice, najveća palata po površini u Evropi, sagrađena u 18. veku po nalogu kralja Filipa V, na mestu starog mavarskog utvrđenja Alkazar. Osim arhitekture, palata je poznata i po unutrašnjem dizajnu i umetničkim predmetima koji se u njoj nalaze. Deo palate su i Sabatini vrtovi, a u neposrednoj blizini nalazi se pozorište, odnosno opera Teatro Real, katedrala Almudena i Plaza de Oriente, trg sa vrtovima i skulpturama monarha.

Park Buen Retiro (Parque del Buen Retiro) – najveći park u gradu, površine 1,4 kilometra kvadratna. Do kraja 19. veka pripadao je monarhiji, a od tada je javni park u kome se nalaze vrtovi, jezero, skulpture, izložbeni prostori, uključujući spomenik kralju Alfonsu XII, ružičnjak Rosaleda, u kome se nalazi statua Palog anđela, staklenik Palacio de Cristal, paviljon Palacio de Velásquez, galerija Casón del Bueno Retiro, vojni muzej Ejéncito, staza skulptura Paseo de la Argentina.

Muzej Tisen-Bornemisa (Museo Thyssen Bornemisza) – otvoren 1992. godine, nosi ime po osnivaču, vlasniku zbirke. Muzej ima dve zbirke barona Hansa Hajnriha Tisena Bornemisa i njegove supruge. Sadrži više od 1.600 umetničkih dela, uglavnom slika poznatih evropskih i svetskih slikara, iz perioda od 13. do 20. veka.

Trg Sibeles (Plaza de Cibeles) – jedan od najpoznatijih trgova u Madridu u čijem se centru nalazi poznata mermerna fontana Sibeles (Fuente de Cibeles), podignuta 1782. godine. Fontana je mesto proslavljanja uspeha navijača fudbalskog kluba Real Madrid. Na trgu se nalaze i gradska većnica (Palacio de Cibeles ili Palacio de las Comunicaciones), palate Buenavista i Linares i banka España.

Trg Major (Plaza Mayor) – centralni trg grada, okružen trospratnim stambenim zgradama sa 237 balkona koji gledaju na trg. Imao je različite namene tokom svoje istorije. U centru trga nalazi se statua kralja Filipa III na konju. Proslava praznika Svetog Isidora (San Isidoro), zaštitnika Madrida, održava se na ovom trgu oko 15. maja svake godine. U blizini se nalazi jedan od najstarijih trgova Plaza de la Villa.

Kapija sunca (Puerta del Sol) – jedna od kapija na gradskim zidinama koja potiče iz 15. veka, dobila je naziv zbog svoje okrenutosti ka istoku. Popularno je mesto za proslavu dočeka Nove godine. Tu su zgrada kraljevske pošte (Real Casa de Careos) i Nulta tačka kilometra, početka merenja nacionalnog sistema autoputa, a na trgu se nalazi spomenik Karlosu III i spomenik koji predstavlja medveda koji jede jagode sa drveta (El Oso y El Madroño) i simbol je grada još od srednjeg veka.

Kapija Alkala (Puerta de Alcalá) – otvorena 1778. godine, na Trgu nezavisnosti (Plaza de la Independencia), u blizini centra grada i u neposrednoj blizini glavnog ulaza u park Buen Retiro. Za projekat je kralj Karlos III angažovao arhitektu Frančeska Sabatinija, a ime potiče od starog puta koji je vodio iz Madrida do obližnjeg grada Alkala de Hernes.

Gran Via – veliki bulevar poznat i kao Brodvej Madrida, proteže se kroz centralni deo grada, obiluje prodavnicama, restoranima i drugim sadržajima. Popularnu ulicu krase fasade, posebno u Art Deco i Art Nouveau stilu, a u njoj se nalazi i zgrada Telefónica, koja je bila najviša zgrada u Evropi kada je završena 1929. godine, kao i zgrade Metropolis i Capitol.

Trg Santa Ana (Plaza de Santa Ana) – na njemu se nalazi spomenik piscu Pedru Kalderonu i pesniku Federiku Garsiji Lorki, Teatro Español, omiljeni hotel toreadora Reina Viktoria, kao i mnogobrojni restorani i kafei.

Trg Espanja (Plaza de España) – veliki trg sa kamenim spomenikom posvećenim piscu Migelu de Servantesu Saavedri i dva bronzana spomenika posvećena njegovim književnim junacima, Donu Kihotu i Sanči Pansi. Trg obeležavaju dva prva nebodera izgrađena pedesetih godina prošlog veka – Kula Madrid (Torre de Madrid) i zgrada España.

Može i ne mora!

Flamenko i korida – ljubiteljima španske tradicije tokom boravka u Madridu interesantan je obilazak najveće arene za borbu sa bikovima – Plaza de Toros de Las Ventas del Espíritu Santo ili odlazak na flameko program u neki od tablosa, mesta gde se flamenko izvodi.

Pomorski muzej (Museo Naval) – prikazuje istoriju španske mornarice i plovidbe, a u muzeju se nalazi i mapa Mappa Mundi, delo Huana de la Kosa, prvi poznati prikaz američkog kontinenta. Artefakti koje su osvajači doneli iz Novog sveta nalaze se u Muzeju Amerike (Museo de América).

Stadion Santijago Bernabeu (Estadio Santiago Bernabéu) – jedan od najpoznatijih fudbalskih stadiona na svetu, otvoren 14. decembra 1947. godine, u vlasništvu je fudbalskog kluba Real Madrid. Popularna je destinacija ljubitelja fudbala.

Žičara Teleferiko (El Teleférico) – povezuje centar grada. Tokom vožnje se mogu videti znamenitosti i putanjom od 2,5 kilometra stiže se do zelene oaze grada, Casa de Campo. Najviša visina žičare je 40 metara, a za brzi obilazak može se otići na turu Hop on Hop off autobusom.

El Rastro i Merkado de San Migel (El Rastró i Mercado de San Miguel) – poznata tržnica lokalnih namirnica i jela, u blizini Trga Major. Vikendom je otvorena do kasno u noć i popularna je destinacija za posetioce i stanovnike Madrida. El Rastro je buvlja pijaca sa viševekovnom tradicijom.

Za sladokusce

Muzej Prado (Museo Nacional del Prado) – jedan je od najposećenijih muzeja na svetu. Nacionalni muzej španske umetnosti ima jednu od najboljih zbirki evropske umetnosti i remek-dela najpoznatijih španskih i evropskih umetnika. Zbog veličine kolekcije i vremena potrebnog za obilazak, muzej Prado ima preporučene organizovane ture obilaska tokom kojih posetioci mogu videti najpoznatija dela izložena u muzeju.

Muzej nacionalni centar umetnosti kraljica Sofija (Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia) – nacionalni muzej španske umetnosti 20. veka, osnovan je 1992. godine. Deo je takozvanog Zlatnog trougla umetnosti, koji pored njega čine Muzej Prado i Muzej Tisen-Bornemisa. Posvećen je uglavnom španskoj umetnosti 20. veka, a najznačajnije su zbirke koje čine dela dva najveća španska umetnika prošlog veka, Pikasa i Dalija. Najpoznatije delo u muzeju je Pikasova slika Gernika.

Hram Deblod (Templo de Deblod) – hram posvećen egipatskoj boginji Izis, koji je nekada stajao na obali Nila, a zbog izgradnje Asuanske brane bio je jedan od istorijskih spomenika koji je morao biti izmešten. Zbog pomoći koju je Španija ponudila, u znak zahvalnosti Egipat je ovaj hram poklonio Španiji i prenesen je 1968. godine.

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares

Author: Bojana Šestović

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X