Evropa – Magija božićnih marketa, ali bez gužvi – Travel Magazine

Magija božićnih marketa, ali bez gužvi

Magija božićnih marketa, ali bez gužvi

Bliži se sezona novogodišnjih i božićnih praznika, i vreme zimskih putovanja. U mnogim evropskim gradovima tada zablistaju božićni marketi i vladaju svečana atmosfera i dobro raspoloženje.

Turisti se najčešće odlučuju za najpopularnije zimske destinacije, kakve su Prag, Beč ili Frankfurt – sa jednim od najvećih božićnih marketa, ali na ovim mestima možete očekivati i veliku gužvu i pomalo komercijalizovanu atmosferu. Ipak, postoje brojne manje eksploatisane destinacije, sa autentičnom prazničnom scenografijom, koje nude mnogo intimnije iskustvo. Evo nekoliko njih.

Vinčester, Ujedinjeno Kraljevstvo
Grad koji je nekada davno, u 9. veku, bio prestonica Engleske, domaćin je božićnog marketa koji se svakog decembra održava ispred impresivne srednjovekovne katedrale, jedne od najvećih gotičkih crkava u Evropi. Božićne himne koje dopiru iz njene unutrašnjosti daju posebnu draž ovom događaju, a za one manje religijski nastrojene, tu je i klizalište. Posebnu atrakciju predstavlja istorijska železnička linija Watercress Line Steam Train, koja oko protestantsko-katoličkog Božića organizuje posebne vožnje sa prazničnim posluženjem u vozu – tradicionalnim mesnim pitama i vinom za odrasle i kolačićima od đumbira za decu.

Koburg, Nemačka
Kaldrmisani trgovi, tradicionalna arhitektura i zamak Festi Koburg koji se izdiže iznad ovog bavarskog grada čine veoma impresivnu scenografiju za božićni market. Na njemu se mogu naći simpatične rukotvorine lokalnih zanatlija i umetnika, a spektakularno praznično osvetljenje krasi ceo grad. Ovde ćete uživati u kuvanom vinu, vožnji kočijom i muzičkom programu koji se izvodi na gradskim orguljama. Poseta zamku Festi Koburg je obavezna, jer se radi o drugom po veličini zamku u Nemačkoj, poznatom još po nadimku Kruna Frankonije.

Vilnjus, Litvanija
Prestonica Litvanije je inače jedna od najpotcenjenijih turističkih destinacija Evrope, sa odlično očuvanim srednjovekovnim starim gradom i baroknom arhitekturom. Tokom decembra su velike šanse da se krovovi Vilnjusa zabele, a grad se može pohvaliti sa čak devet božićnih marketa. Na trgu ispred katedrale probajte lokalni recept za kuvano vino i lokalna praznična peciva, dok na trgu ispred Gradske većnice možete uživati u raskošnoj dekoraciji i kupovini suvenira.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Antverpen, Belgija
Ukoliko niste ljubitelj kuvanog vina, ovaj belgijski grad će vas ugostiti u svojim toplim i udobnim pivnicama, u kojima se služi prvoklasno pivo. U ovo doba godine nije neobično ni da se sedi napolju, uz obezbeđene grejalice i ćebad. Groenplaats je rezervisan za porodice sa decom, koja će uživati u brojnim zabavnim aktivnostima. Na praznično ukrašenom Grote Markt-u Gradska većnica i druga istorijska zdanja sijaju kroz noć, a na više od 100 tezgi lokalnih umetnika, zanatlija i humanitarnih organizacija, naći ćete brojne zanimljive suvenire. Obavezno se počastite i belgijskim vaflima.

Kolmar, Francuska
Mali grad u severoistočnom delu Francuske poznat je kao prestonica alzaškog vina, a odlikuju ga izuzetno očuvana tradicionalna arhitektura, brojni muzeji, romantična atmosfera i veliki broj sunčanih dana tokom godine. Njegovi kanali i kaldrmisane uličice oivičene kućama izgrađenim u starom fahverk stilu, posebno su lepi u ovo doba godine i idealni za prazničnu šetnju. Sredom i subotom, tokom cele sezone, možete prisustvovati magičnim prizorima – kada dečji horovi, na osvetljenim brodovima plove kanalima i pevaju božićne pesme očaranim prolaznicima. Porodice sa decom treba da posete Place Rapp, gde ih čeka zabava na klizalištu, rolerkosteru i karuselu. Ljubitelji vina, u vinskim podrumima kao što su Maison Martin Jund ili Domaine Karcher et Fils, u prazničnoj atmosferi mogu da degustiraju kvalitetna lokalna vina.

Rotenburg ob der Tauber, Nemačka
Ovaj gradić, koji danas broji samo nešto preko 40.000 stanovnika, nekada je bio drugi po veličini nemački grad, o čemu svedoči odlično očuvana stara arhitektura u okviru srednjovekovnih gradskih zidina. Rotenburg ob der Tauber je poznata stanica na Romantičnoj ruti, koja povezuje više važnih nemačkih gradova. Većina turista preferira letnje posete, ali zimi se unutar starih zidova odvija prava bavarska bajka. Noćna stražarska tura je idealan način da saznate više o prošlosti grada, nakon čega sledi poseta glavnoj zimskoj atrakciji – Reiterlesmarkt-u. Ovde ćete naći sve tradicionalane sadržaje nemačkih božićnih marketa, a petkom i subotom se možete popeti na toranj Gradske većnice, odakle je sjajan pogled na market.

Foto: Tourismus Rothemburg

Aarhus, Danska
Iako je Aarhus drugi po veličini grad u Danskoj, odlikuje ga specifičan šarm male varošice, sa veoma izraženim veselim prazničnim raspoloženjem. Lepo ukrašene ulice idealne su za šetnju i razgledanje izloga, a tradicionalne božićne poslastice od đumbira i marcipana možete isprobavati na marketu Kødbyens Food Market. Tivoli Frihedenamusement park se u vreme praznika potpuno transformiše i deca će biti oduševljena u ovom magičnom okruženju.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Foto: VisitAarhus.com

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X