Evropa – Malta - država koju možete prepešačiti – Travel Magazine

Malta – država koju možete prepešačiti

Malta – država koju možete prepešačiti

Meditaransko ostrvo između Sicilije i Tunisa privlači veliki broj turista.

Idealno vreme, predivne plaže i istorija koja će vas očarati su razlozi za stalnu popularnost Republike Malte.

Za Srbiju je ova zemlja više od turističke destinacije za letnji odmor. Poslednjih godina ona je postala jedan od najvećih centara nove srpske imigracije. Sve veći broj naših radnika tamo nalazi posao, zbog čega se povećao i broj avio linija između Beograda i Valete. Tokom letnje sezone dva grada povezana su sa pet letova nedeljno: četiri Wizz Air-a i jedan Air Serbije, a putovanje je moguće i sa aviokompanijom Alitalia uz presedanje u Rimu.

Malta je članica Evropske unije u kojoj su zvanični jezici malteški i engleski i u kojoj se koristi evro. U istoj je vremenskoj zoni kao i Srbija. Osim najvećeg ostrva državicu čine i manje ostrvo Gozo i nekoliko ostrvaca koja zajedno čine Malteški arhipelag. Klima na Malti je topla mediteranska, sa temperaturama koje nikada ne padaju ispod 12 stepeni čak ni tokom zime.

Prvo što će svaki turista primetiti kada dođe na Maltu je veličanstvena i sjajno očuvana arhitektura. Glavni grad La Valeta (ili samo Valeta) je netipično barokno utvrđenje u kome je šetnja prava uživancija. Kaldrmisane i vetrovite ulice idealne su da se čovek izgubi u njima. Grad je nastao u XVI veku, u epohi baroka iz koje potiče i katedrala Svetog Jovana, koju mnogi svrstavaju u najlepše katoličke crkve na svetu. Unutrašnjost je kompletno oslikana baroknim freskama. Mermerni pod krije grobnice najmanje 400 vitezova krstaša iz reda Svetog Jovana. U crkvi se nalaze i dva Karavađova remek dela – Usekovanje Svetog Jovana Krstitelja i Zapisi Svetog Jeronima.

Mnogi turisti na Maltu dolaze na klasični letnji odmor. Ostrvo dugačko manje od 30 kilometara u pravcu istok-zapad i široko 12 u pravcu sever-jug ima veliki broj plaža, a čak i ako se nalazite u samom centru ostrva najbliža će vam biti tek daleko koliko tek nekoliko kilometara. Plaže kod Valete su stenovite i veoma atraktivne ali sa nezgodnim prilazom, dok su malo dalje brojne peščane plaže i uvale. Idealan obilazak ostrva je biciklom. Po celom ostrvu postoje obeležene biciklističke staze, a mala udaljenost između naselja daje vam mogućnost da zastanete da se osvežite ili da pogledate neku istorijsku znamenitost kojih ima zaista puno.

Šetnje su takođe veoma popularne. Svima se preporučuje da prepešače desetak kilometara duž istočne obale od gradića Marsaskale do zaliva Marsadžlok gde se nalaze brojne skrovite plaže do kojih se jedino pešice može stići.

Uprkos uvreženom mišljenju da je Malta idealna destinacija za penzionere, ona ima šta da ponudi i za mlade. Osim bogatog noćnog života u Valeti, Malta nudi i veoma aktivan odmor u prirodi. Stenoviti reljef omogućava sportsko penjanje. Zvanično je obeleženo 1300 penjačkih lokacija na liticama na svim ostrvima, a postoji i nekoliko veoma izazovnih namenjenih samo iskusnim profesionalcima.

Foto: Visit Malta

Bogata vojna istorija ostrva još iz Srednjeg veka zaslužna je i za razvoj i popularnost streličarstva. Danas na Malti postoje i brojne škole streličarstva, a turisti mogu poneti diplomu neke od njih kao suvenir. Jahanje je još jedna aktivnost koja je očuvana u malteškoj tradiciji. Turisti se mogu otisnuti na jahačke ture po plažama ili vrhovima litica.

Iako je Malta mala na njoj i dalje postoje neka skrivena mesta do kojih se ne može doći prevozom i koje samo pojedini lokalci znaju. Kao turista možete uplatiti džip-safari turu i otkriti neka od najskrovitijih mesta u prirodi.

Ljubitelji vodenih sportova i aktivnosti na moru, osim plivanja, mogu da probaju i jedrenje, surfovanje, skijanje na vodi, ronjenje ili snorkeling (ronjenje sa disaljkom). Lokalne agencije organizuju i kajakaške ture uz obalu i otkrivanje netaknutih plažica, uvala i pećina do kojih se sa kopna ne može stići.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
2Shares
Podelite ovaj članak...

4 Komentara

 1. Bila vise puta. Sve je predivno i iuvek otkrijem nesto novo. Preporuka da posetite ovo ostrvo.

  Pošaljite odgovor
  • Hvala ti Sonjice, na preporuci. 🙂 Bas,bas imam zelju da posetim Maltu 🙂 .

   Pošaljite odgovor
  • Bila dva puta po mesec dana i opet mi se čini da nismo sve obišli i sve videli. Volim Maltu ♥️

   Pošaljite odgovor
 2. Obična stenčuga, plaže očajne, dosadno…sve u svemu užas.

  Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *