Evropa – Vis - ostrvo na kome je sniman film Mamma Mia – Travel Magazine

Vis – ostrvo na kome je sniman film Mamma Mia

Vis – ostrvo na kome je sniman film Mamma Mia

Mamma Mia je romantična priča o američkoj devojci koju je mladelačka znatiželja dovela na jedno njoj nepoznato ostrvo, na kome rađa ćerku i živi boemskim životom, ne prihvatajući stege društvenih normi svoga vremena.

Kćer odrasta okružena ljubavlju i pričom o majčinom neznanju koji je od trojice „onih pravih“ devojčin otac. Vesele zavrzlame prati muzika grupe ABBA, ali film završava nedorečen. Znači, drugi deo filma je neupitan.

Plaža Zaglav

Distributeri filma primaju informaciju o predivnom srednjedalmatinskom ostrvu udaljenom dva i po sata vožnje trajektom od Splita i kada stižu do njega ostaju zatečeni lepotom netaknute prirode. Odluka je donesena – Vis postaje živa kulisa za nastavak filma.

Leto, sezona u punom jeku, avgust… Na trajektu žamor stranih znatiželjnika koji žele da otkriju gde je ta lepota koja bubri pa eksplodira bojama čistog plavog neba i tamnomodrog mora u scenama filma. Centar starog rimskog grada Isse bio je delom kulisa za nastavak ove nežne priče.

Arheološki muzej

Brojne nenastanjene male uvale opčinjavaju svojom lepotom, čistim morem i belim jedrima jedrilica, koje upotpunjuju lepotu ovog plavetnila.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Viška riva

Vinogradi, plantaže lavande, rogača, vredni ribari Komiže zadržavaju trenutke plemenite povezanosti čoveka sa prirodom. Ostrvo oko koga i za koje su vojevali Rimljani, Englezi, Francuzi…, bilo je stalno na meti raznih osvajača. A stanovništvo ostrva Visa održavalo se u životu svojom mirnoćom i radom, ceneći blagodati koje im je priroda pružila. Ali uvek je bilo mesta i vremena za klapsku pismu (klapsko pevanje), u konobama uz srdelu i domaće vino, a none bi sedele na obali i pravile umetnička dela svojim rukama – plele, heklale, pravile čipke i tiho kantale (pevale).

Konoba Dionis, jedna od lokacija na kojima je sniman film Mamma Mia

I danas srdačnost domaćina i spremnost da pomognu putniku-namerniku pridonosi toplini i lepotama ostrva. Osim uvala i čistog mora, Višani organizuju i vožnju čamcima oko ostrva kako bi se sagledale sve njegove draži. Nezaobilazne su pećine među kojima najprivlačnija turistima je Modra spilja.

Gastronomska ponuda je velika – riba, mekušci (lignje, sipe, hobotnice), rakovi i školjke, mlada jagnjetina ispod sača i na žaru, ovčji sirevi, pršut i domaće voće (smokve, grožđe, borovnice…)

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Konoba Dionis, pržene lignje

Konoba Magić, jagnjetina na žaru

Uveče, prošetati Rivom pokraj usidrenih belih jahti, muzike iz restorana, popiti pokoji koktel, doživeti Viško leto – predstave ovdašnjeg teatra, klapske večeri, ali i moderna muzika, kolorit su današnjeg ostrva Vis koji svakako treba doživeti.

Zalazak sunca u gradu Visu

Viško leto

I pretpostavljam da su ovi novi gosti sa trajekta doživeli i više od očekivanog i da će se sigurno jednom vratiti ovom očaravajućem ostrvu.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
1Shares

Author: Mirjana Končar

Podelite ovaj članak...

3 Komentara

  1. Divno mesto. Volela bih da sam sad tamo. 😎

    Pošaljite odgovor
  2. Predivno, netaknuta priroda, bez hotela… raj za dusu

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *