Evropa – Milano - prestonica Lombardije i mode – Travel Magazine

Milano – prestonica Lombardije i mode

Milano – prestonica Lombardije i mode

Drugi po veličini italijanski grad, posle Rima, Milano se nalazi ne severu zemlje i prestonica je regije Lombardije.

Nekada je bio centar Zapadnog rimskog carstva i Milanskog vojvodstva (u okviru Svetog rimskog carstva), a danas se smatra globalnim centrom umetnosti, mode, dizajna, zabave i medija, ali i finansija i turizma. Posle Pariza i Londona, ima treći najveći BDP od evropskih gradova i smatra se „jednim od četiri motora Evrope“. Poznat je po Milanskoj nedelji mode i Milanskom sajmu nameštaja, najvećem na svetu, a u gradu studira preko 11% svih italijanskih studenata. Poznata je turistička destinacija, koju godišnje poseti više od osam miliona stranih posetilaca, ima veliki broj luksuznih hotela sa pet zvezdica i peti je na svetu po broju restorana sa Mišelinovom zvezdom. Veoma važna za identitet Milana je činjenica da je dom za čak dva vrhunska fudbalska tima – FK Milan i FK Inter Milano.

A evo nekoliko nezaobilaznih atrakcija Milana.

Duomo, Milanska katedrala
Pogled sa visokih tornjeva Duoma je iskustvo koje se ne sme proustiti, ali cela katedrala na jedinstven način posmatraču pripoveda priču o šest vekova istorije, zabeleženu u glatkom mermeru, izuzetnom dizajnu i brojnim finim statuama.

Castello Sforzesco
Danas je Castello Sforzesco, nekadašnja odbrambena tvrđava iz 15. veka, mesto na kome možete uživati u pogledu na umetnička remek-dela, od Mikelanđelove Pijete Rondanini do Leonardovih fresaka, a šetnja raskošnim vrtovima dvorca predstavlja odličnu osvežavajuću pauzu.

Quadrilatero della Moda
U blizini centra, u oblasti između ulica Via della Spiga, Via Montenapoleone, Via Manzoni i Corso Venezia, smeštena je „modna četvrt“ u kojoj se nalaze radnje svih velikih „Made in Italy“ dizajnera. Radi se o ekskluzivnim brendovima, pa su i cene takve, ali i samo razgledanje izloga može biti zabavno. Obavezno posetite i šoping centar Galleria Vittorio Emanuele II, izgrađen 1867, koji povezuje trgove na kojima se nalaze Duomo i La Scala. U elegantnom zdanju smeštene su brojne radnje, restorani i barovi.

Crkva San Maurizio al Monastero Maggiore
Jedno od skrivenih blaga Milana je crkva San Maurizio al Monastero Maggiore, koja se nalazi između starog gradskog centra i bazilike Santa Maria delle Grazie i čija unutrašnjost krije freske neuporedive lepote.

Umetnička galerija Brera
U jednoj od najlepših gradskh četvrti smeštena je Pinacoteca di Brera, jedna od najboljih umetničkih kolekcija Evrope, koja se može pohvaliti delima Montenje, Rafaela, Belinija, Pjera dela Frančeske i Karavađa.

Teatro alla Scala
U Milanskoj Skali još od 1778. godine svetski poznati umetnici izvode vrhunske opere i balete, a među najpoznatijim su Arturo Toskanini, Klaudio Abado i neverovatna Marija Kalas.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Navigli (Kanali)
Distrikt Navigli je idealno mesto za romantičnu večernju šetnju duž gradskih kanala, kao i za predah u nekom od brojnih restorana i kafea.

Piazza Gae Aulenti i Corso Como
Moderna arhitektura i bogat noćni život glavne su odlike oblasti oko Piazza Gae Aulenti i Corso Como, u kojim se nalazi najviši neboder u Italiji – zgada Unicredit banke, sa čijeg vrha možete da posmatrate ovaj dragulj urbane arhitekture, u kome su na sjajan način spojeni savremeni trendovi i tradicionalno nasleđe. Glavna atrakcija je Vertikalna šuma – dva tornja koje pokriva 2.000 različitih biljnih vrsta.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Poslednja večera
Čuvenu sliku Leonarda da Vinčija, koja intrigira ljubitelje umetnosti već vekovima, i dalje možete videti u crkvi Santa Maria delle Grazie.

Bazilika Sant’Ambrogio
Sveti Ambrozije je svetac zaštitnik Milana, a bazilika posvećena njemu izgrađena je u 11. veku na ostacima još starije crkve iz 4. veka. Predstavlja jedan od najlepših primera romaničke arhitekture u Lombardiji.

Nacionalni muzej nauke i tehnologije Leonardo da Vinči
U ovom čuvenom muzeju posetioci mogu da saznaju kako rade podmornice i parni motori, da otkriju tajne Univerzuma i da se dive Da Vinčijevim modelima.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X