Evropa – Minhen - za ljubitelje piva i BMW-a – Travel Magazine

Minhen – za ljubitelje piva i BMW-a

Minhen – za ljubitelje piva i BMW-a

Bavarska prestonica Minhen treći je grad po veličini u Nemačkoj. Nalazi se na reci Izar, severno od Bavarskih Alpa. Grad se najčešće povezuje sa bogatim arhitektonskim nasleđem i uspešno obnovljenim građevinama porušenim u bombardovanju u Drugom svetskom ratu, ali i sa tradicionalnom proizvodnjom piva. Minhen je poslovni, industrijski, ekonomski i istraživački centar i univerzitetski grad.
Iz Beograda do Minhena može se stići kolima, autobusom, vozom ili avionom, direktno ili sa presedanjem (kombinacijom prevoznih sredstava). Grad je vrlo privlačan zbog svog položaja, ali i bitne uloge u Nemačkoj i međunarodnoj ekonomiji, industriji i kulturi. Posećuje ga i veliki broj turista, koji preko Minhena putuju u ovaj deo Nemačke i Evrope. Samim tim razvijen je drumski, železnički i avio saobraćaj. Istorijski centar grada može se obilaziti pešice, a za kretanje po užoj ili čitavoj široj teritoriji grada preporučuje se korišćenje dobro organizovanog gradskog prevoza. Gradski prevoz u Minhenu obuhvata autobuse, tramvaje, podzemnu železnicu (U-Bahn) i prigradsku železnicu (S-Bahn). Stanice su jasno obeležene i za sva vozila gradskog prevoza važe iste karte.
Gradski saobraćaj podeljen je na zone i po njima se kupuju karte za prevoz. Uža teritorija grada (Innenraum) potpada pod belu zonu, dalji delovi grada su u zelenoj, žutoj i crvenoj zoni, München XXL obuhvata belu i zelenu zonu, a postoji i karta za sve zone (Gesatnetz). Besplatni gradski prevoz i ostvarivanje brojnih popusta, uključujući ulaznice za muzeje i znamenitosti omogućava kupovina München City Tour Card-a. U Minhenu postoji i sistem iznajmljivanja bicikala Call-A-Bike. U zavisnosti od interesovanja i vremena ne mora se striktno pridržavati redosleda obilazaka predloženih mesta i znamenitosti.
1. dan
Doručak / Poznate gradske ulice Brinerštrase (Briennerstrasse), Ludvigštrase (Ludwigstrasse), Maksimilijanštrase (Maximilianstrasse) i Princengentenšrase (Prinzengentenstrasse), Trg Marienplatc (Marienplatz), Marinsojle (Mariensäule), Stara gradska većnica (Altes Rathaus), Nova gradska većnica (Neues Rathaus), katedrala Frauenkirhe (Frauenkirche), Bavarski nacionalni muzej (Bayerisches Nationalmuseum), Bavarska državna arheološka kolekcija (Archäologische Staatssammlung).
Ručak / Nemački muzej (Deutsches Museum), Rezidencija bavarskih monarha (Residenz), umetnički kvart Kunstareal, u kome se nalazi desetak muzeja i galerija. Kvart čine tri Pinakoteke – Stara (Alte Pinakothek), Nova (Neue Pinakothek) i Moderna (Pinakothek der Moderne), Gliptoteka (Glyptothek), u kojoj se nalaze grčke i rimske skulpture, i Branhorst muzej. Šetnja se nastavlja do Nacionalnog pozorišta (Nationaltheater) i Rezidencteatra (Residenztheater)… / Večera
2. dan
Doručak / Dvorci Nimferburg (Schloss Nymphenburg), Blutenburg (Schloss Blutenburg), Engleski park (Englischer Garten), Olimpijski stadion i Olimpijski park (Olympiapark), Stadion Alianz Arena, pivnica Hofbrojhaus (Hofbräuhaus)… / Ručak / Centrala fabrike automobila BMW sa muzejom, Siemens Forum, Minhenski gradski muzej (Müncher Stadmuseum)… / Večera
3. dan
Doručak / Pre polaska iz Minhena i Nemačke obići Kimsko jezero (Chiemsee), dvorac Nojšvanštajn (Schloss Neuschwanstein), neki drugi dvorac ili tipičan bavarski manji grad u okolini Minhena.

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares

Author: Bojana Šestović

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *