Evropa – Najbolja jezera u Italiji – Travel Magazine

Najbolja jezera u Italiji

Najbolja jezera u Italiji

Italijanska priroda i primorski gradovi, pasta i antički lokaliteti su dobro poznati, i dobro posećeni. A da li ste ikada razmišljali kako izgledaju jezera u ovoj predivnoj zemlji?

1. Jezero Garda

Na pola puta između Breše i Verone, Venecije i Milana, Garda – na 370 kvadratnih kilometara – predstavlja najveće italijansko jezero, a od ukupnog broja ljudi koji posete Italiju, upravo na ovo jezero ode 7%. 01 GardaŠta ne treba propustiti: voziti se žičarom do vrha planine Baldo kako biste uživali u pogledu na sva prostranstva jezera, uživajte u nekom od spa tretmana u gradićima Sirmione i Bardolino, u gradiću Riva del Garda naručite salatu sa mesom ili usoljenu govedinu i obiđite ostrvce Isola del Garda, gde je sveti Franja Asiški oko 1220. godine osnovao manastir.

2. Jezero Komo

02 ComoRačunajući Džordža Klunija kao jednog od stanovnika (holivudska zvezda upravo ovde poseduje vilu), jezero Komo je podjednako poznato po svom dramatičnom krajoliku kao i po luksuznim odmaralištima. Kako biste izbegli gužvu, popnite se žičarom na planinu do mestašceta Brunate, oko 500m iznad jezera i nastavite pohod peške do mesta Faro Voltiano-a, udaljenog svetionika sa kog možete videti Švajcarsku. Kada se ponovo spustite do jezera, odmorite se uz jedan kapućino u poslastičarnici „Cremeria Bolla“, otvorenoj još 1893. godine, a zatim odšetajte duž slikovite obale jezera.

3. Jezero Braćano

03 BracanoTridesetak kilometara severo-zapadno od Rima, jezero Braćano duguje svoje poreklo vulkanskoj aktivnosti koja se dogodila hiljadama godina unazad. Danas, ovo je jedno od najčistijih jezera u Italiji zahvaljujući striktnoj kontroli lokalnih organa vlasti, kao i svom statusu rezervoara vode za piće za grad Rim. Glavne atrakcije jezera su dvorac Orsini-Odeskalki, koji se smatra jednim od najbolje očuvanh dvoraca u Italiji i Muzej vazduhoplovstva, sa odličnom kolekcijom italijanskih aviona i detaljnim objašnjenjem nacionalnog doprinosa ovoj industriji.

4. Jezero Mađore

04 MadjoreNajduže italijansko jezero, i drugo po veličini, poznato je po svojim egzotičnim vrtovima na ostrvima Boromean i Brisago, jednom od najspektakularnijih manastira u zemlji, Santa Katerina del Saso i baroknoj palati Boromeo, gde je Napoleon boravio sa svojom suprugom 1797. godine. Sveta planina Gifa, koja se nalazi na listi svetske baštine UNESCO-a, privlači veliki broj hodočasnika, a ljubitelji književnosti će se setiti ovog jezera iz knjige Ernesta Hemingveja „Zbogom oružje“.

5. Jezero Trazimeno

05 TrasimenoOvo jezero se nalazi u Umbriji, na toskanskoj granici i predstavlja promenu scenografije u odnosu na jezera u severnoj Italiji. Ovo je pravi raj za ljubitelje prirode ali i gurmane: šume, vinogradi i maslinjaci okružuju plitko jezero, bogato ribom, a nenaseljeno ostrvce Polveze služi kao javni park. Arhitektonska atrakcija je naselje Kastiljone del Lago, koje se nalazi na jugo-zapadnom kraju ostrva, čija je najveća atrakcija tvrđava iz 13. veka izgrađena na krečnjačkom grebenu.

6. Jezero Idro

06 IdroJezero Idro je glacijalno jezero koje se nalazi u provincijama Breša i Trento. Nijedan motor preko 10 konjskih snaga ovde nije dozvoljen, što ovo jezero čini omiljenim kod moreplovaca, plivača, surfera i ribara. Planine i sela okružuju jezero, sa tri glavna mestašca (Bagolino, Bondone i Idro) koja predstavljaju glavne tačke razvoja. Provozajte se čamcem po jezeru ili se uputite u utvrđeni vojni kompleks, Roka d’Anfo, izgrađen tokom Mletačke republike u 15. veku.

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
6Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *