Evropa – Najbolji dnevni izleti iz Londona – Travel Magazine

Najbolji dnevni izleti iz Londona

Najbolji dnevni izleti iz Londona

London je jedna od najpopularnijih evropskih destinacija, kako zbog brojnih kulturno-istorijskih atrakcija, odlične umetničke scene, gastronomske i šoping ponude, tako i zbog brojnih drugih zanimljivih destinacija u njegovoj blizini, do kojih lako možete stići.

Čak i ako u njemu boravite kratko, nemojte propustiti priliku za bar jedan fantastičan dnevni izlet kojim ćete oplemeniti svoju posetu prestonici Ujedinjenog Kraljevstva. Evo i nekoliko predloga obližnjih gradova, sela, dvoraca i prirodnih atrakcija koje možete upoznati.

Stounhendž
Čuveni spomenik iz perioda neolita star je preko 4.500 godina i uprkos brojnim teorijama koje se bave pitanjima kako je izgrađen i čemu je služio, i dalje ne postoji jedinstven odgovor u vezi sa njegovom svrhom. Tokom obilaska, iskusni vodiči će vam dočarati brojne priče i legende vezane za ovo mesto, a ukoliko ne planirate da provedete puno vremena u poseti Stounhendžu, putovanje možete obogatiti i posetom usputnim destinacijama, kao što su Vindzor ili Bat.

Vindzor
Vindzor je gradić čiji je najpoznatiji stanovnik britanska kraljica. Vindzorski zamak je jedna od zvaničnih rezidencija kraljevske porodice i ujedno glavna atrakcija grada. U Vindzoru ima mnogo simpatičnih prodavnica idealnih za kupovinu suvenira, a možete se brodićem provozati po Temzi, ili preko mosta preći do susednog istorijskog gradića Itona. Inače, iz centra Londona do Vindzora, vozom se stiže za 40 minuta.

Bat
Bat je poznat po svoja tri termalna izvora, na kojima su Rimljani podigli banju. Osim restauriranih Rimskih termi, koje su velika turistička atrakcija, vredi posetiti i Muzej Džejn Ostin, Botaničku baštu i katedralu Bath Abbey, a tokom šetnje gradom uživaćete u brojnim sjajnim primerima džordžijanske arhitekture. Od centra Londona Bat je udaljen samo sat i po vožnje vozom.

Oksford
Udaljen samo sat vremena od Londona ovaj istorijski univerzitetski grad je izlet vredan truda. Među obaveznim atrakcijama su biblioteka Bodleian, univerzitetski muzej i koledž Christ Church, toranj Carfax i unverzitetska crkva device Marije. Odlična opcija je obilazak u turističkim otvorenim autobusima.

Lake District
Nacionalni park Lake District nalazi se na severozapadu Engleske i poznat je po prelepim planinskim pejzažima. Od prošle godine nalazi se na Listi svetske baštine UNESCO-a. Tura po parku vodi kroz engleska sela, ali i do najvećeg engleskog jezera Windermere. Obavezno napravite pauzu za čaj u nekom lokalnih seoca – šarmantni Hawkshead je, na primer, odličan izbor za predah.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Cotswolds
Ova brdovita oblast nosi oznaku regije izuzetne prirodne lepote i u njoj su smeštena idilična sela sa tradicionalnim kamenim kućama i lepo uređenim vrtovima. Ukoliko želite fotografije kao sa razglednica, obavezno posetite ovu oblast, a jedno od najsimpatičnijih mesta koje ne bi trebalo da propustite je Bibury – seoce čiji najlepši deo se našao čak i u britanskom pasošu. Obavezno napravite predah u nekom od starih pabova ili čajdžinica.

Stratford na Ejvonu
Gradić na reci Ejvon zauvek je u svetskoj istoriji upisan kao rodno mesto velikana engleske književnosti, Vilijama Šekspira. U ulici Henley i dalje stoji njegova rodna kuća, a obilazak mesta uključuje posetu brojnim zdanjima vezanim za njegov život, kao i zanimljivim muzejima. Ovde se nalazi i Royal Shakespeare Theatre.

Zamak Lids
Hiljadu godina istorije ovog zamka smešteno je u bajkovitom okruženju – budući da je izgrađen na ostrvcima u centru jezera reke Len. Poznat je po tome što su ga engleski vladari tokom istorije često poklanjali svojim izabranicama. Poslednja vlasnica zamka bila je čuvena lejdi Bejli, koja ga je učinila omiljenim okupljalištem evropskog džet-seta sve do Drugog svetskog rata, kada ga je velikodušno u potpunosti ustupila vojsci koja je ovde smestila bolnicu.

Kenterberi
Srednjovekovni grad poznat je po svojoj katedrali, ali i brojnim starim zdanjima, koji svedoče o uzbudljivoj i turbulentnoj istoriji Engleske. Inače, nalazi se na Listi svetske baštine UNESCO-a. Ovde je, u opatiji svetog Avgustina, čiji ostaci danas predstavljaju atrakciju, hrišćanstvo ustanovljeno u Engleskoj.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *