Evropa – Najbolji ski-rizorti Evrope: Šamoni, Francuska – Travel Magazine

Najbolji ski-rizorti Evrope: Šamoni, Francuska

Najbolji ski-rizorti Evrope: Šamoni, Francuska

Šamoni nije samo jedan od mnogih dobrih francuskih skijališta, svaki ozbiljan skijaš će vam reći da on predstavlja Svetu zemlju evropskih ski-rizorta.

Gradić od nešto više od 9.000 stanovnika nalazi se u dolini koju okružuju okomiti vrhovi planina Aiguille du Midi i Aiguilles Rouges. Ima četiri skijaške oblasti, a zajedno sa Kurmejerom i Sen Žarve le Benom nalazi se u podnožju masiva Monblan, čiji vrh (4.808m) je najviši u Alpima.

Upravo zahvaljujući Monblanu, koji je prvi put osvojen 1786. godine, Šamoni se smatra mestom rođenja alpinizma i i do danas je zadržao reputaciju alpinističkog i planinarskog centra, što je dosta uticalo i na kulturu skijanja u ovoj oblasti. Zahvaljujući moćnim žičarama i liftovima koji skijaše voze do visokih divljih planinskih oblasti za nekoliko minuta, oni imaju priliku da iskuste nešto što im inače ne bi bilo omogućeno ukoliko nisu vrsni alpinisti.

Dobar primer je žičara Aiguille du Midi, možda najpoznatija žičara na svetu. Od Šamonija do 2.317m visoke stanice Plan de l’Aiguille ima 20 minuta, a odatle žičara nastavlja do 3.777m visine (povratna karta za odrasle je oko 60 eura). Na vrhu Aguille postoji panoramska platforma, kafe i suvenirnica, a odavde sledi 20km duga, čuvena glečerska ski-staza Vallée Blanche.

Iskusnim skijašima se preporučuje da ne propuste ni Pas de Chevre, sa vrha Grands Montets, vertikalni spust od 2.300 metara, jednu od najživopisnijih staza Šamonija. Skijaške oblasti Les Tours i Les Houches, nude više staza za početnike i srednje-iskusne skijaše, a budući da imaju i školice skijanja za decu, idealni su za porodice.

Čak i oni koji ne vole skijanje neće se dosađivati u Šamoniju, već će moći da obilaze brojne prodavnice, kafee, ili da posete Muzej alpinizma i bioskop. Najbolji Après-Ski nude tri bara u blizini železničke stanice: Moö Bar, Elevation 1904 i Chambre Neuf. Ljubitelji noćnih žurki su dobrodošli u baru Rue du Moulin.

Najbolji francuski restoran u kraju je Panier des 4 Saisons, ili u nešto skupljoj varijanti, Auberge du Bois Prin. Izuzetno je popularan i azijski fusion restoran Munchies, ali zbog njegove izuzetne popularnosti, poželjno je rezrevisati unapred.

Mali savet, čak i za iskusne skijaše, je da unajme vodiča za prvih nekoliko dana boravka. Očekuje ih mnogo bolje iskustvo, budući da je skoro nemoguće samostalno otkriti sve čari Šamonija.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *