Evropa – Najlepša italijanska ostrva bez gužvi – Travel Magazine

Najlepša italijanska ostrva bez gužvi

Najlepša italijanska ostrva bez gužvi

Osim popularnih turističkih destinacija, Italija se može pohvaliti i brojnim ostrvima u Sredozemnom, Tirenskom i Jadranskom moru, koja se ističu lepotom, autentičnim šarmom, ali i nedostatkom dosadnih turističkih gužvi.

Romantični zalivi, ribarska sela, vulkani, kvalitetna vina i tradicionalna gastronomija, samo su deo ponude ovih ostrva koji spadaju u omiljene destinacije za odmor Italijana.

Sicilija i njeni sateliti

Sa preko 1.000 km obale, Siciija je najveće italijansko ostrvo. Ona je ujedno i jedna od najpopularnijih turističkih destinacija – sa živopisnom kulturom i istorijom, zanimljivim gradovima, kakvi su Palermo i Katanija, tradicionalnom arhitekturom i gastronomijom. Ovde se nalaze i neki od najvažnijih arheoloških lokaliteta u zemlji. Ali osim Sicilije i takođe veoma popularne Sardinije, postoje i druga ostrva idealna za mirni odmor i potpuno autentičan ugođaj, tik uz sicilijansku obalu.

Pantelerija

Na oko 100km od obale Sicilije (i samo 60km od obale Tunisa) nalazi se malo vulkansko ostrvo Pantelerija, poznato utočište pripadnika svetskog džet-seta, među kojima su bili Truman Kapote, Đorđo Armani i Sting.

Tirkizno-plava voda i obala prošarani su spektakularnim formacijama vulkanskih stena, iz kojih i dalje ponegde izbijaju vodena isparenja i gasovi. Pantelerija obiluje ruševinama i ostacima stare arhitekture, koji svedoče o dugoj i burnoj istoriji ostrva – od bronzanog doba, preko rimske okupacije, perioda pod arapskom vlašću, sve do priključenja Italiji. Mnoge od tradicionalnih belih kućica (dammusi), pretvorene su u luksuzne rizorte. Pantelerija je poznata i po kvalitetnom slatkom vinu Passito di Pantelleria, koje se pravi od muskatne sorte grožđa zibibbo, koju su na ostrvo deneli još Feničani i čija kultura uzgajanja se nalazi na Listi svetske nematerijalne baštine UNESCO-a.

Pantelerija je predivno ostrvo u blizini Sicilije

Foto: Goldmund100 from Wikimedia Commons

Eolska ostrva

U blizini severoistočne obale Sicilije nalaze se Eolska ostrva, koja su zbog svoje posebnosti pod zaštitom UNESCO-a. Arhipelag je sačinjen od sedam zelenih ostrva – Vulkano, Lipari, Salina, Panarea, Stromboli, Filikudi i Alikudi, a sa svakog se izdižu vulkanske kupe, zbog čega ceo predeo izgleda nestvarno. Vulkano i Stromboli su aktivni vulkani i idealna su destinacija za ljubitelje prirode. Pružaju mogućnosti za brojne aktivnosti – uključujući hajking, vožnju kajaka i ronjenje. Lipari je najživlje i najdostupnije od Eolskih ostrva, dok je Panarea najekskluzivnije. Na njoj nema saobraćaja, a posetiocima nudi priliku da se u potpunosti opuste i napune baterije. Za one kojima je teško da se odluče za jedno ostrvo, trajekti omogućavaju da tokom odmora istraže ceo arhipelag.

Eolska ostrva nalaze se u neposrednoj blizini Sicilije

Foto: Jonathan Reichel from Pixabay

Toskanski arhipelag

Toskana je toliko lepa oblast za obilazak i istraživanje, da veoma malo turista stigne do njenih ostrva. Ali Italijanima je ovaj arhipelag i te kako poznat, i tokom letnjih odmora ovo je jedna od njihovih omiljenih destinacija. Nalazi se zapadno od Toskane, između Ligurskog i Tirenskog mora.

Elba

Oko 10km od toskanske obale, nalazi se najpoznatije ostrvo arhipelaga, koje je svoju slavu steklo zahvaljujući tome što je na njemu tokom izgnanstva 1814. godine boravio Napoleon. Tada je Elba bila tiho i mirno mesto, ali danas njene plaže privlače posetioce od početka juna do kraja septembra. Osim peska, ostrvo ima i najveći zaštićeni podvodni park u Evropi, koji vredi istražiti, a idealno je i za ljubitelje biciklizma i šetnji.

Elba je poznata zbog toga što je tokom egzila na nju bio proteran Napoleon

Foto: Couleur from Pixabay

Điljo

Više od 90% ovog ostrva prekriveno je raskošnom zelenom vegetacijom, zbog čega je idealno za ljubitelje prirode. Pogled na Tirensko more sa vrha ostrva je spektakularan, a odatle se možete spustiti do neke od brojnih plaža i zaliva u kojima su delfini stalni posetioci, a ponekad se može videti i kit. Sa ostrva se može videti i obližnji Montekristo, koji je u svom romanu Grof Montekristo ovekovečio Aleksandar Dima. Inače, Montekristo je rezervat prirode i na njega se može kročiti samo dva puta godišnje, sa posebnom dozvolom.

Đanutri

Maleni Đanutri od Đilja je udaljen oko 15km južno, i toskansko je ostrvo sa najmanje stanovnika. U pojedinim oblastima plivanje je zabranjeno, ali ima sasvim dovoljno savršenih lokacija kako za plivanje, tako i za ronjenje i istraživanje korala, rimskih i etrurskih ruševina, ali i olupina brodova u zalivu Spalmotoio.

Pjanoza

Jedno od najšarmantnijih i najmanje poznatih italijanskih ostrva je Pjanoza, do koje se iz Rima stiže za sat vremena vožnje + vožnja trajektom. Tradicionalna sela i mala simpatična luka daleko su ispod turističkog radara, a kako bi sa lakoćom istražili lokalne zalive i plaže, možete iznajmiti brodić gommone. Ponuda smeštaja je začuđujuće raznovrsna – od malih B&B apartmana do luksuznih vila iz lanca Fendi.

Na Pjanozi postoji širok spektar smeštaja - od jednostavnog do kuluznih brendiranih vila

Foto: Antonio Cinotti from Flikr

Kampanijski arhipelag

Svima je poznat Kapri, ostrvo omiljeno među pripadnicima svetskog džet-seta, ali u obližnjem Flegrejskom arhipelagu nalaze se i dva opuštenija ostrva – Iskija i Pročida, (ali i Vivara i Nisida).

Iskija

Iskija je najveće ostrvo arhipelaga i najzelenije je od svih italijanskih vulkanskih ostrva. Uz obalu ima dosta termalnih izvora zbog čega je je poznata po wellness sadržajima. Ljubitelji prirode i avantura mogu da istražuju staze oko kratera planine Epomeo. Glavni grad ostrva je istoimena Iskija, u kojoj se ističu stari zamak i moderna luka sa prodavnicama i restoranima. Vodenim taksijem lako se stiže do živopisnog gradića Fioro i ribarskog sela Sant’Angelo.

Glavne atrakcije Iskije su stari zamak i moderna luka sa brojnim restoranima i prodavnicama

Foto: dilpe from Pixabay

Pročida

Sa tri kvadratna kilometra, Pročida je najmanje ostrvo arhipelaga, ali je u potpunosti zadržalo stari šarm, zahvaljujući očuvanosti sela i malih luka, kakve su Marina di Chiaiolella i Marina di Corrice (u kojoj su snimane scene za film Talentovani gospodin Ripli). Sa pogledm na ostrvo i Napuljski zaliv, istorijski utvrđeni grad Terra Murata vekovima je služio za odbranu procide. Za razliku od Iskije, koja ima manje plaža, a više stenovitih formacija, Pročida nudi prelepe peščane plaže, kakve su Chiaia i Chiaiolella. Ostrvo je odlična destinacija za izlet iz Napulja, budući da se do njega stiže za 40 minuta trajektom. Pročida je poznata i po jednom specifičnom lokalnom specijalitetu – spaghetti ai ricci di mare (špageti sa morskim ježevima) koji možete degustirati u nekom od restorana sa odličnim pogledom na more.

Pročida je odlična destinacija za izlet iz Napulja

Foto: mario fumagalli from Pixabay

Tremiti

Jadranska obala Italije često je potcenjena. U blizini obale Apulije nalazi se pravi turistički biser, arhipelag Tremiti koji čine ostrva San Domino, San Nikola, Kapraja, Kretačo i Pjanoza. Ova oblast vekovima je služila kao kolonija za izgnanike. Imperator Avgust je 8. godine pre hrišćanske ere ovde prgnao svoju unuku Juliju Mlađu, a u 20. veku je Musolini gej osobe proterivao na San Domino. Danas na ostrvima ima nekoliko hotela i restorana, ali posetioci će biti nagrađeni predivnim pejzažima koji su deo Nacionalnog parka Gargano. Do svih ostrva se može stići vodenim taksijem ili iznajmljenim brodićima, a postoje i organizovani obilasci.

Pročitajte više o Tremitima, ali i o najlepšim primorskim gradićima Italije i njenim vinskim regijama. Saznajte i koje su odlične i manje poznate alternative popularnim italijanskim gradovima.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Tremiti su italijanski arhipelag u Jadranu

Foto: Gianni Crestani from Pixabay

Podelite ovaj članak...
1Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *