Evropa – Najlepši gradovi Južne Francuske – Travel Magazine

Najlepši gradovi Južne Francuske

Najlepši gradovi Južne Francuske

Još od XIX veka Južna Francuska važi za simbol letnjeg odmora.

Brojne aristokratske i kraljevske porodice letovale su na čuvenoj Azurnoj obali, a umetnici bi birali susednu Provansu za mesto prikupljanja inspiracije.

Sve lepe priče koje ste ikada čuli o ovom parčetu Francuske nisu maštovito preterivanje i ulepšavanje već istina koja je razlog zašto popularnost Azurne obale i Provanse nikada ne opada.

Bićete očarani lepotom mora i plažama, starim gradovima čije su kaldrmisane ulice okupane sjajnim suncem, mirisima lavande i bogatim ukusima koji dolaze iz plodne i osunčane zemlje.

Idealan odmor u Provansi treba da sadrži kupanje u toplom i čistom moru azurne boje, ali i obilaske umetničkih galerija, fabrika parfema i starih utvrđenih gradova i sela čija istorija seže do srednjeg veka.

Predlažemo vam zato nekoliko prelepih gradova Južne Francuske koji će vas možda inspirisati da neko od narednih letovanja provedete u ovom regionu.

Eks an Provans

Eks en Provans

Foto: Dragan Nikolić

Eks je jedna od najpopularnijih destinacija u Provansi. Osim što je značajan i i dinamičan univerzitetski centar on je ujedno i mesto za najlepše letnje opuštanje. Glavna ulica Mirabo, koja je pretvorena u šetalište u ladovini stoletnih platana sa brojnim fontanama i kafanama koje čuvaju sećanja na neke od najvećih francuskih umetnika. Pol Sezan, koji je rođen u Eksu, navraćao je redovno u kafanu Les Deux Garcons. Njegova kuća u kojoj je živeo i radio danas je pretvorena u muzej gde posetioci mogu videti njegov atelje i neke od glavnih motiva mrtve prirode koje je slikao. U Eksu treba posetiti i gradsku katedralu, muzej Granet sa izvrsnom kolekcijom slikarstva i obavezno pijacu na kojoj se mogu kupiti najraznovrsnije pečurke iz ovih krajeva.

Rusijon

Rusijon

Foto: Dragan Nikolić

Smešten na padinama planine Vokliz, Rusijon je centar takozvanog oker regiona. Mineral oker, od koga se nekada dobijala prirodna boja, daje celom ovom regionu jarke boje. Sam grad je smešten na početku Oker staze, mesta gde se smenjuju crvene i žute litice. Od ovog minerala rađene su sve fasade u mestu, pa je ono veoma upečatljivo i popularno među turistima. Rusijon je idealna lokacija za obilaske okolnih krajeva, beskrajnih polja mirisne lavande, ali i manastira Senank, jedne od najvećih provansalskih atrakcija.

Nica

Nica Azurna obala

Foto: Dragan Nikolić

Sasvim zasluženo nazvana biserom Azurne obale, Nica je grad o kome mnogi sanjaju. Grad koji kao da grli svetlucavo more svojim širokom i dugom Engleskom promenadom, pulsira u ritmovima džeza na ulicama, miriše na svežu ribu na pijacama, vruć baget i ratatuji, privlačan je mnogima još od davnina.

Avinjon

Foto: Dragan Nikolić

Avinjon je prestonica Provanse u kojoj se nalaze Papska palata i most Svetog Benezeta, obe atrakcije sa liste Svetske baštine. Stari grad je sačuvao svoj srednjevekovni izgled. Brojnim kulturnim sadržajima i istorijskim znamenitostima privlači veliki broj turista.

Gord

Foto: Dragan Nikolić

Mali grad Gord, često nazivan i selom, jer broji tek oko 2000 stanovnika, nalazi se na vrhu brda u srcu Provanse. Okružen je poljima lavande. Njegove uske i kaldrmisane ulice kriju brojne uzbudljive restorane i male hotele. Poznat je kao odlična kulinarska destinacija.

Kan

Kan

Foto: Dragan Nikolić

Svi znaju za Kan, mondensko mesto na Azurnoj obali, južno od Nice. U njemu se održava čuveni filmski festival, a poznat je i kao mesto sa najjačom klupskom scenom i sjajnim noćnim životom. Luksuzni hoteli, slavne ličnosti i predivne plaže u okolini mame posetioce iz celog sveta.

Marsej

Foto: Dragan Nikolić

Najstariji i drugi najveći grad u Francuskoj je prebogat istorijom. Stara luka i grad oko nje nastali su pre 26 vekova. Iznad grada se na brdu izdiže katedala Notre-Dame de la Garde. Poznat je i po brojnim muzejima, tvrđavi i starom gradu, a za našu istoriju je značajan kao mesto gde je 1934. u atentatu ubijen jugoslovenski Kralj Aleksandar I.

Autor teksta: Dragan Nikolić

Provansa je inspirativna, zanosna. Možete je upoznavati na razne načine i nikada vam neće dosaditi. U njoj je svoju inspiraciju pronašao i Van Gog. U našem tekstu Van Gogova Provansa vi pronađite mesta gde je ovaj umetnik živeo, stvarao, patio… Otkrijte sve mirise Provanse i radost življenja, a ako više volite luksuz i glamur, tu je Azurna obala.

 

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *