Evropa – Najlepši primorski gradići Italije – Travel Magazine

Najlepši primorski gradići Italije

Najlepši primorski gradići Italije

Bliži se sezona godišnjih odmora i možda razmišljate da za promenu od uobičajenih primorskih destinacija izaberete neke nove.

Predstavićemo vam zato neke od najlepših primorskih gradova Italije.

Sve od italijanske rivijere pa do Sicilije nalazi se mnošvo mesta sa predivnim plažama, antičkim ruševinama, bogatom kulturnom ponudom i izvrsnom lokalnom kuhinjom.

Ako ste se nekada zadesili u Rimu tokom avgusta sigurno ste se pitali gde su svi lokalci nestali. Čuveni italijanski ferogosto je u avgustu i tada skoro svi stanovnici velikih gradova odlaze negde na obalu u neki od prelepih gradova gde provode ceo svoj godišnji odmor. Zbog toga su italijanske plaže tokom avgusta krcate turistima.

Pozitano (Positano)
Neće biti preterivanje ako se kaže za Pozitano da je jedan od najleših gradova na svetu. Dodali bismo i najfotografisanijih. Gradić na obali Amalfi očarava putnike pastelno okrečenim kućama načičkanim uz strmu planinsku padinu iznad mora. Veoma stari grad, koji je pripadao Vojvodstvu Amalfi (Republika Amalfi) i glavna trgovačka luka u vreme renesanse, danas je jedan od najpopularnijih plažnih destinacija.

Ravelo (Ravello)
Još jedan gradić na obali Amalfi privlači pažnju turista. Ravelo, za koga francuski književnik Andre Žid kaže da je bliže nebu nego moru, možda je čak i nepravedno zapostavljen u odnosu na daleko poznatiji Pozitano. Gradić se nalazi visoko u planini, na preko 360 metara iznad nivoa mora, odakle se pruža predivan pogled na ceo zaliv Salerno. Poznat je po vrtovima i vilama čuvenih aristokratskih porodica koje vode poreklo iz XII veka kada je Amalfi bio zasebna Republika. Bio je i inspiracija mnogim umetnicima poput Virdžinije Vulf, Huana Miroa, Tenesi Vilijamsa ili Ričarda Vagnera.

Kapri (Capri)
Ostrvo Kapri je nekada bilo omiljeno letovalište rimskih imperatora, a ime mu je nastalo od krda divljih koza koje su ga nekada naseljavale. Omiljeno je dnevno izletište za mnogobrojne turiste koji ovde dolaze brodovima iz Napulja i sa obale Amalfi, pa se po njihovom odlasku uveče isprazni i predstavlja idealno mesto za odmor u tišini. Ostrvo je poznato širom sveta po svojoj lepoti.

Manarola (Manarola)
Jedan od pet gradića koji se nalaze na poznatoj obali Cinque Terre na italijanskoj rivijeri je Manarola, možda najživopisniji od svih. Celo naselje je izgrađeno na crnoj steni, a njegove šarene kuće okružuju malu marinu i predstavljaju jednu od najupečatljivijih slika Italije. Mestašce datira još od XII veka. Glavna znamenitost je crkva San Lorenzo iz XIV veka, a turistima je posebno zanimljivo da obilaze okolne vinograde i maslinjake.

Porto Erkole (Porto Ercole)
Iako je Toskana poznata po srednjevekovnim gradovima i putevima oivičenim čempresima, ona ima i veliku i prelepu obalu. Na pola puta od Firence do Rima nalazi se Porto Erkole (Herkulesova luka). U gradiću je sahranjen Karavađo.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Venecijanski Lido (Lido di Venezia)
Venecijanski lido je plaža koja je poznata kao kupalište još od 1800. godine kada ju je posetio Lord Bajron, koga smatraju prvim stranim turistom na Lidu. Plaža je duga preko 11 kilometara i poznata je kao lukuzna destinacija koju posećuju slavni i bogati. Nemački pisac Tomas Man je na Lido smestio radnju svog romana Smrt u Veneciji.

Portofino (Portofino)
Za Portofino se pročulo kada su pedesetih godina ovde boravile zvezde poput Hemfrija Bogarta, Klerk Gejbla, Elizabet Tejlor i Sofije Loren. Gradić je i danas omiljen među poznatima, pa se na njegovim uskim uličicama mogu sresti Madona, Kejt Blanšet, Hajdi Klum ili Gvinet Paltrou. Mesto je tipično ribarsko selo, koje su kroz istoriju mnogi osvajali pa čak i gusari u XVI veku.

Sperlonga (Sperlonga)
Na pola puta između Rima i Napulja je šarmantan gradić Sperlonga, nekada dom rimskog imperatora Tiberijusa. U njegovoj bivšoj vili je danas muzej sa brojnim skulpturama.

Ponca (Ponza)
Ostrvo u Tirenskom moru između Rima i Napulja je omiljena destinacija za beg Rimljana od gradske gužve. Ostrvo je imenovino po Pontiju Pilatu, a poznato je kao mesto brojnih arheoloških nalazišta i prelepih plaža.

Ačireale (Acireale)
Sicilijanski grad Ačireale je nešto posebno. Nastao je na vulkanskoj steni sa planine Etna, a plaže su mu kamene. Iako nisu baš pogodne za sunčanje i izležavanje one predstavljaju jedinstveno iskustvo. Grad je poznat po baroknim crkvama i parkovima.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Polinjano a Mare (Polignano a Mare)
Pulja je još uvek misterija, pošto stranci još uvek ne dolaze u ovu regiju u većem broju. Ali oni koji su je posetili imaju samo reči hvale. Predivne plaže, kristalno čisto more, opušteni lokalci. Polinjano a mare je idilično primorsko selo, smešteno na krečnjačkoj litici iznad Jadranskog mora. Idealna je baza za obilazak Pulje.

Otranto
Gradić u regiji Leće, koji je dao ime Otrantskom prolazu kojim je Jadran spojen sa ostatkom Sredozemnog mora, je nastao u antičko doba kao grčka kolonija. Kažu da je po vedrom danu moguće videti albansku obalu. Plaže su izvanredne, a grad je poznat i po srednjevekovnoj tvrđavi.

Numana (Numana)
Potpuno van svih turističkih tokova, Numana pleni mirom i tišinom. Bez uobičajene gužve, ovo malo mesto na Jadranu, može da se pohvali svojom lepotom. Nekada davno ovde je bilo sedište biskupije, a velelepni biskupski dvor u gradu sada je muzej.

La Madalena (La Maddalena)
Između Korzike i Sardinije se nalazi arhipelag Madalena, poznat po sjajnim plažama. Granitna ostrva čine nestvaran pejzaž, a gradić La Madalena predstavlja pravi mali italijanski grad ušuškan uskim ulicama i žutim i narandžastim kućama. Na ostvu Kaprera u ovom arhipelagu sahranjen je Đuzepe Garibaldi, italijanski revolucionar.

Algero (Alghero)
Utvrđeni grad Algero na ostrvu Sardinija nastao je u srednjem veku. Osnovali su ga katalonski kolonisti zbog čega izgleda kao kakav španski grad pre nego italijanski. Kuće od bele, isprane farbe, kozje staze i druželjubivo i veselo lokalno stanovništvo čine od ovog grada pravo mesto za odmor.

Forio (Forio)
Najveći grad na malom ostrvu Iskja u Napuljskom zalivu prepoznaće svi koji vole knjige Elene Ferante. Iako stranim turistima manje poznato ostvo od Kaprija, Iskja je odavno popularna kod Italijana zahvaljujući termalnim izvorima lekovite vode. Gradić je veoma šarmantan sa brojnim prodavnicama, tratorijama i poslastičarnicama. Elizabet Tejlor je volela da dolazi na ovo ostrvo.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *