Destinacije – Nemačka - ujedinjena zemlja, ujedinjene atrakcije – Travel Magazine

Nemačka – ujedinjena zemlja, ujedinjene atrakcije

Nemačka – ujedinjena zemlja, ujedinjene atrakcije

Otvaranje granice između Istočne i Zapadne Nemačke 9. novembra 1989. godine stvorilo je mogućnosti za slobodnije putovanje svetom i to ne samo za Istočne Nemce. Milioni turista iz celog sveta pohrlili su da istražuju i otkrivaju prirodne lepote i kulturu bivše Istočne Nemačke.

Pre 1989. godine u Zapadnoj Nemačkoj postojalo je svega osam lokaliteta koji su se nalazili na listi svetske baštine UNESCO-a. Od tada se taj broj povećao na 46, od kojih se 14 danas nalazi u regiji koja je nekada pripadala Istočnoj Nemačkoj.

Hoteli

Nacionalne i međunarodne hotelske grupacije, kao i mnogi individualni preduzetnici doprineli su razvoju hotela i ugostiteljskih objekata. Tako se standard usluge i izbor koji je dostupan u bivšoj Istočnoj Nemačkoj ne razlikuju od ostalih delova zemlje. Turistička organizacija Nemačke danas u ponudi ima preko 20.000 hotela sa 800.000 soba i gotovo 1,5 milion kreveta.

Gastronomija

Gastronomska ponuda prilagođena je različitim potrebama. Ovde će se naći ponešto kako za turiste koji vode računa o novcu, tako i za one koji zahtevaju najviši standard usluge. Više od 300 restorana ima Mišlenove zvezdice, a nalaze se u svim regionima zemlje. Oni su dokaz su da je nemačka kuhinja vrhunskog kvaliteta.

Više od 300 restorana ima Mišlenove zvezdice, a nalaze se u svim regionima zemlje i dokaz su da je nemačka kuhinja vrhunskog kvaliteta

Foto: RitaE from Pixabay

Atrakcije

Nova proširena ponuda uključuje atrakcije od istorijskog i kulturnog značaja. One su intenzivno obnavljane u godinama koje su usledile nakon ujedinjenja i otvorene su za turiste iz celog sveta. Među pomenutim atrakcijama nalaze se kulturna blaga zemlje. Popularan je centar Drezdena i obnovljena Bogorodičina crkva koja je uništena tokom savezničkog bombardovanja 1945. godine. “Zeleni trezor” je smešten u zapadnom delu drezdenskog kneževskog dvorca. On je najveća muzejska zbirka dragulja i vrednih predmeta u Evropi.

Danas Saveznu republiku Nemačku čini 16 saveznih država, a prestonica je od 1999. godine grad Berlin. Na reci Špreji koja protiče kroz Berlin nalazi se Muzejsko ostrvo, kompleks nekih od najznačajnih muzeja na svetu. Čine ga Stari muzej, Novi muzej, Stara nacionalna galerija, Bode muzej, Pergamonski muzej kao i Humbolt Forum. Poslednji pomenuti je muzej koji će biti otvoren u septembru 2020. godine, u obnovljenoj Berlinskoj palati. Gradovi Lajpcig, Hale, Šverin, Magdeburg i brojni drugi mogu se pohvaliti živopisnim umetničkim scenama koje privlače ljubitelje kulture iz celog sveta. Međunarodni posetioci su zainteresovani i za arhitektonske atrakcije. Na ovom polju se izdvaja čuvena dvorana Filharmonije na Labi u Hamburgu, čija je izgradnja koštala 870 miliona eura, a trajala je 10 godina.

Među pomenutim atrakcijama nalaze se kulturna blaga zemlje poput centra Drezdena i obnovljene Bogorodičine crkve koja je uništena tokom savezničkog bombardovanja 1945. godine

Drezden, Foto: Nicole Kurtze from Pixabay

Kako bi se obeležila 500. godišnjica protestanske reformacije u Nemačkoj, došlo je do značajnih ulaganja u savezne države Saksonija-Anhalt i Tiringija. Ova mesta su istorijski povezana sa Martinom Luterom. Takođe, u cilju proslave 100 godina bauhausa izgrađeni su moderni izložbeni prostori različitih namena u Vajmaru, Desau i Berlinu. Pokret Bauhaus imao je snažan uticaj na dalji razvoj umetnosti, arhitekture, grafičkog dizajna, enterijera, industrijskog dizajna i tipografije. Širom Nemačke, nekadašnja industrijska mesta, poput Rurske oblasti, danas su domaćini prestižnih kulturnih događaja. Posetiocima iz celog sveta brojne organizovane ture za obilazak bogatog industrijskog nasleđa širom zemlje pružaju fascinantno iskustvo.

Sport i priroda

Međunarodni sportski događaji, poput Svetskog fudbalskog kupa za muškarce 2006. godine (FIFA World Cup) i Svetskog fudbalskog kupa za žene 2011. godine (FIFA Womens World Cup) doprineli su stvaranju imidža Nemačke kao poželjne destinacije za odmor. Glavni faktor koji je doprineo ovakvom utisku je fascinantna sportska infrastruktura i vrhunski stadioni poput onih u Berlinu, Lajpcigu i Drezdenu.

Turisti koji vole aktivan odmor mogu uživati u 200.000 km dobro obeleženih pešačkih staza i 70.000 km biciklističkih staza, kao i u mnoštvu sadržaja u nižim planinskim oblastima zemlje.

Turisti koji vole aktivan odmor mogu uživati u 200.000 km dobro obeleženih pešačkih staza i 70.000 km biciklističkih staza kao i u mnoštvu sadržaja u nižim planinskim oblastima zemlje

Foto: Couleur from Pixabay

Biciklistička staza “Nemačko jedinstvo” dugačka je 1.100 km, a prolazi kroz sedam saveznih država. Ona ide od nekadašnje zapadnonemačke prestonice Bona, preko regiona Severna Rajna-Vestfalija, Rajna Palatinat i Hesen.  Nastavlja preko Donje Saksonije, Saksonije-Anhalt i Brandenburga, sve do sadašnje prestonice, Berlina. Turisti koji prođu ovom rutom mogu da iskuse jedinstvenu priču o ponovnom ujedinjenju Nemačke, na oko 100 istorijskih mesta tokom svog putovanja. Od 1970. godine, određene seoske sredine u unutrašnjosti zemlje, vredne zaštite, proglašavane su nacionalnim parkovima. U godinama posle prelomne 1989. njihov broj je porastao sa 4 na 16. Njih sedam se u potpunosti ili delimično danas nalazi u novim saveznim državama na istoku Nemačke.

Pročitajte još o najlepšim nemačkim destinacijama, njenim romantičnim gradovima, a saznajte više i o čuvenom zamku Nojšvanštajn iz bajke.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X