Evropa – Nemačke romantične destinacije – Travel Magazine

Nemačke romantične destinacije

Nemačke romantične destinacije

Možda niste znali, ali jedna od najvećih turističkih atrakcija Nemačke je takozvana „romantična ruta“, duga 420km, koja povezuje vinogradarsku Frankoniju sa obroncima nemačkih Alpa.

Netaknuta priroda, živopisni gradovi sa očuvanim odbrambenim zidinama, tradicionalnim kućama građenim u fahverk stilu, tornjevima, srednovekovnim zamkovima i skrivenim manastirima, smenjuju se tokom rute, čineći je nezaboravnim iskustvom. Mi vam predstavljamo romantične destinacije kako sa ove rute, tako i iz drugih, podjednako atraktivnih delova Nemačke.

Dinkelsbil, Bavarska
Nekadašnji Slobodni grad Svetog rimskog carstva nalazi se u centranoj Frankoniji, u okrugu Ansbah. Deo je Romantične rute i odlikuju ga očuvane gradske zidine i tornjevi unutar kojih su brojna zdanja u fahverks stilu gradnje, obojena u različite nijanse žute, narandžaste i zelene boje. Na trgu Wochenmarkt je remek-delo gotičke umetnosti – crkva svetog Đorđa iz 15. veka. Među značajnim atrakcijama su renesansno zdanje hotela Deutsches Haus koji je nekada bio rezidencija lokalne grofovske porodice, zamak vitezova tevtonaca sa kapelom u rokoko stilu. Weib’s Brauhaus je mala pivnica, idealna za predah tokom obilaska.

Rotenburg ob der Tauber, Bavarska
Jedna od najpoznatijih stanica na Romantičnoj ruti je Rotenburg ob der Tauber, veoma posećen tokom cele godine. I on je od perioda kasnog srednjeg veka do 1803. bio Slobodni carski grad, i odlikuju ga očuvane utvrde i stara arhitektura. Posebno se ističe Rathaus, renesansno zdanje iz 16. veka sa tornjem visokim oko 60 metara, u koji je posetiocima dozvoljen ulaz. Zanimljiva je poseta Kriminalmuseum-u, muzeju posvećenom praksama za procesuiranje kriminalaca tokom poslednjih 1.000 godina. Njegova postavka sadrži sprave za mučenje, pravne tekstove i vodiče za suđenje vešticama. Posebna atrakcija je noćni obilazak „Night Watchman“, tokom koga obilazite sve važne istorijske atrakcije uz svetlo uljane lampe.

Monšau, Severna Rajna-Vestfalija
U blizini belgijske granice, u okviru Nacionalnog parka Ajfel, na obroncima planinskog venca Ajfel leži gradić Monšau. Staro gradsko jezgro praktično je nepromenjeno tokom poslednjih 300 godina. Kaldrmisane ulice i mostići preko reke Rur čine savršenu scenografiju za neku romantičnu priču, a upečatljivi zamak Monšau koji potiče iz 13. veka, danas je hostel i odlična opcija za smeštaj, posebno ako planirate da se ovde zadržite nekoliko dana i isprobate neku od brojnih staza za hajking ili vožnju bicikla u okviru nacionalnog parka. Jedna od obaveznih stanica tokom obilaska grada je restoran Zum Haller u tradicionalnom zdanju, u kome se služe izdašne porcije lokalnih specijaliteta i piva.

Hajdelberg, Baden-Virtemberg
Između šumovitih brda i reke Nekar, smešten je univerzitetski grad Hajdelberg, poznat po dobro očuvanom starom gradskom jezgru, starom zamku na brdu iznad grada i Aleji filozofa, živposinoj stazi za šetnju, koja je ime dobila filozofskim raspravama koje su duž nje vodili veliki filozofski umovi – između ostalih Hegel, Jaspers i Hana Arent. Iako je bio jako uporište nacista tokom Drugog svetskog rata, Hajdelberg nije pretrpeo značajna oštećenja i stari grad krase brojna zdanja iz perioda romantizma. Uspinjačom se lako stiže do dvorca Hajdelberg koji je lociran izad Starog grada i koji godišnje poseti milion turista. Ulazak u dvorac se plaća, ali se zato besplatno možete šetati po njegovim veličanstvenim vrtovima. Jedna od glavnih gradskih atrakcija je Stari most iz 18. veka, koji krase brojne skulpture, a u okviru njega su podignute i kule sa tamnicama.

Lineburg, Donja Saksonija
Nekada važan hanzeatski grad, udaljen samo 50km od Hamburga, jedan je od retkih u Severnoj Nemačkoj čiji stari centar nije uništen tokom Drugog svetskog rata. U prošlosti je bogatstvo i slavu stekao eksploatacijom soli, pa je jedna od najvećih atrakcija Muzej soli. Sedamdesetih godina prošlog veka uloženi su veliki napori da se restauriraju i zaštite stara zdanja i fasade, tako da danas veći deo Lineburga izgleda kao muzej na otvorenom. Ističu se gradska većnica Rathaus sa fontanom Lunabrunnen, stara apoteka iz 16. veka, stara oružanica Glockenhaus, kao i brojna zdanja u staroj gradskoj luci, kojom dominira srednjovekovni drveni kran. Brdo Kalkberg, koje je nekada bilo rudnik soli, odličan je vidikovac, a i savršeno mesto za piknik, budući da je to danas prirodni rezervat.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Sjajna ponuda. Mesta i predeli koji postuju svoju istoriju, vole Planetu. Detoks za dusu.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *