Evropa – Neotkrivena grčka ostrva – Travel Magazine

Neotkrivena grčka ostrva

Neotkrivena grčka ostrva

Kimolos

Severno od većeg ostrva Milosa, Kimolos je prilično uspavano ostrvce uprkos čestim trajektnim vezama iz Pireja i sa obližnjih ostrva. Ovde živi nepunih 800 stanovnika, a 450 turističkih ležajeva je retko popunjeno (nema velikih hotela). Većina ostrva je proglašena prirodnim rezervatom tako da se automobili, iako su dozvoljeni na ostrvu, ne preporučuju jer je većina puteva mala i uzana. 01 KimolosNa ostrvu postoje autobus i taksi vozila, kao i taksi brodići koji odvoze posetioce do udaljenijih plaža na ostrvu. Sve na Kimolosu se nalazi na ili u blizini južne i istočne obale: mala luka Psati, nekoliko plaža između Dekasa i Prasa, par poljoprivrednih zaselaka i očaravajuća prestonica, sa utvrđenjem izgrađenim u 16. veku radi odbrane od pirata.

Donusa

Donusa je jedno od četiri mala, naseljena kikladska ostrva, između Naksosa i Amorgosa, do koga se može doći noćnim ferijem iz Pireja, kao i lokalnim trajektima Express Skopelitis. 02 DonusaDo 1982. godine ovde nije postojala struja, a danas, sredinom leta, posetioci postanu brojniji od meštana, kojih je 160, uglavnom skoncentrisanih u Stavrosu, seoskoj luci. Turisti posećuju ovo ostrvo zbog idiličnih plaža na jugu u Kedrosu i Livadi, koje su popularne i kod kampera, kao i da bi pešačili razgranatom mrežom staza kroz ostrvo, uključujući i pet obeleženih staza. Na nekih dvadeset minuta hoda uzbrdo od mesta Livadi, dolazi se do zaseoka Mersini gde se posetioci mogu opustiti u jednoj od dve taverne i uživati u čarobnom izvoru koji neguje bujnu oazu.

Anafi

03 AnafiŽelite ostrvo poput Santorinija (samo zapadno) ali bez gužve: istu arhitekturu, istu vulkansku zemlju, prijateljske lokalce, a za mnogo manju cenu? Da, i sa dosta boljim plažama? Onda je Anafi za vas. Ovde postoji samo jedan hotel, a možete odsesti i u pansionima iza uvale Klisidi ili da kampujete na Rukunasu, jednoj od pet peščanih plaža okrenutih ka jugu. Poslednjoj, koja se zove Monastiri, samo ime nagoveštava obližnji manastir u koji su inkorporirane zidine drevnog Apolonovog hrama. Ovde počinje uspon ka Kalamosu, ogromnoj krečnjačkoj planini koja formira istočni kraj Anafija.

Pserimos

 

Lociran između Kosa i Kalimnosa, Pserimos se često opazi iz katamarana koji prolaze pored njegovih obala ali se retko poseti duže od jednog sata, koliko traje tura „Obilazak tri ostrva“ sa Kosa. Međutim, provedite ceo jedan dan na ovom ostrvu (koristeći trajekte iz Kalimnosa) i otkrićete ostrvce sa velikim komunalnim maslinjakom iza malene luke Avlakia, kao i dve plaže udaljene 30 minuta hoda: Vati na istoku i Grafiotisa na severozapadu ostrva, sa belim peskom i smaragdnim morem.

Furni

05 FurniOstrvo Furni nalazi se između Samosa i Ikarija, a njegova popularnost polako raste zahvaljujući poboljšanim vezama, mada je verovatno da će ostati skriveno ostrvce kako za Grke tako i za strance. Za razliku od mnogih udaljenih egejskih ostrva, broj stanovnika je ovde prilično stabilan (njih oko 1.300) zahvaljujući unosnom ribarskom poslu. Atraktivan glavni grad je iznenađujuće veliki, sa glavnom ulicom koju krasi drveće duda, a koja vodi u unutrašnjost ostrva. Tu su i prodavnice u kojima se može naći vrhunski lokalni med, kao i šarmantni trgić u senci, sa drvenim sarkofagom. Plaže na jugu su privlačne, a do njih se može doći putem, taksi brodićem kao i iznajmljenim skuterom. Aspa, sa svežim izvorom, kombinacijom peska i šljunka i bez kodeksa oblačenja je možda najlepša.

Gavdos

Gavdos, udaljen 25-30 nautičkih milja od jugozapadne obale Krita, je najjužnija tačka Evrope. Kada dospete ovde, dočekaće vas jedno robusno ostrvce, 06 Gavdosdobro poznato Grcima koje sada privlači sve više stranaca. Nekoliko zaselaka, nekoliko polja sa zasađenim borovnicama, mnoštvo ptica selica i brojne peščane plaže, od kojih su Korfos i Sarakiniko među najboljim. Na ostrvu postoji autobus, kao i ograničena putna mreža ali očekujte da ćete svuda morati da pešačite. Na južnom rtu Tripiti, možete sesti na ogromnu stolicu i opuštati se gledajući u more ka Libiji.

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
1Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *