Evropa – Nezaobilazne atrakcije Rima – Travel Magazine

Nezaobilazne atrakcije Rima

Nezaobilazne atrakcije Rima

Nakon hiljada godina turbulentne istorije, Večni grad još uvek ponosno stoji, sa više atrakcija koje svedoče o njegovoj slavi, padu i vaskrsnuću, od bilo kog drugog evropskog grada.

Ljubitelji istorije, umetnosti, dobrog zalogaja i kapljice, romantičari, šopoholičari… svi će u njegovom jedinstvenom miksu starog i novog otkriti čaroliju. Mi vam predstavljamo samo neke od nezaobilaznih atrakcija Rima.

Fontana Di Trevi

Izgradnja ove monumentalne fontane započeta je 1732. i završena je tačno 30 godina kasnije. Za njen izgled najviše su zaslužni arhitekte Nikola Salvi i Đuzepe Panini, a ona do danas zauzima posebno mesto u srcima Rimljana, ali i u našim maštanjima o Rimu, za šta možemo da zahvalimo kultnim filmskim ostvarenjima, između ostalog Felinijevom filmu La Dolce Vita, u kome se Anita Ekberg kupa u fontani dok flertuje sa Marčelom Mastrojanijem. Važno je napomenuti da je danas kupanje u rimskim fontanama zabranjeno zakonom, pa romantičan gest sa odmora možete skupo platiti, ali tradicija čija popularnost ne jenjava je bacanje novčića u fontanu, i to desnom rukom preko levog ramena. Ovaj običaj vam, navodno, obezbeđuje da se ponovo vratite u Rim, ali gradskim humanitarnim organizacijama, koje su korisnici novčaniih sredstava prikupljenih iz fontane, u proseku obezbeđuje 3.000 evra dnevno.

Saznajte više o tajnama koje ova fontana krije.

Fontana Di Trevi je jedan od simbola Rim

Foto: Arlette1915 from Pixabay

Trg Navona i Tre Scalini

I Tre Scalini je kultni restoran u zapadnom delu Trga Navona, samo nekoliko koraka od Berninijevog baroknog remek-dela, Fontane četiri reke. Klasičan i elegantan rimski meni pružiće vam neponovljivi užitak, dok uz svaki savršeni zalogaj posmatrate okolne atrakcije – na južnom delu trga je Maurska fontana Đakoma dela Porte, a Neptunova fontana, takođe Dela Portino delo, je na severnoj strani. Među najvažnijim monumentalnim građevinama na trgu su Palata Pamfili (Palazzo Pamphilj) i crkva Sant’Agnese in Agone. Brojni kafei i restorani čine ovaj trg jednim od najživljih i najživopisnijih u Rimu.

Trg Navona je jedan od najživopisnijih gradskih trgova Rima

Foto: Waldo Miguez from Pixabay

Vatikan

Ne postoji lak način da obiđete Vatikan. Jednostavno ima previše toga da se vidi, a gužve su poslednjih godina neverovatne. Ukoliko je moguće, trudite se da uvek stignete na samom početku radnog vremena, ili preko sajta Vatikanskih muzeja uplatite neku od takozvanih skip-the-line tura, tokom kojih ćete moći da se divite najznačajnijim od 20.000 izloženih predmeta, radova i umetničkih dela muzeja (inače muzejska zbirka broji 70.000 dela). Ne dajte da vas gužve obeshrabre jer se obilazak ovih muzeja (Pinakoteka Vatikana, Muzej Pio-Klementino, Misionarsko-etnološki muzej, Gregorijanski egipatski muzej, Gregorijanski etrurski muzej i Kjaramonti muzej, brojne galerije, kapele, sobe i sale) predstavlja neponovljivo iskustvo. U sklopu obilaska su i posete Sikstinskoj kapeli čijije plafon ukrasio Mikelanđelo i Rafaelovim sobama. Za ulaz u baziliku svetog Petra, najvažniju građevinu u Vatikanu, koja je navodno izgrađena na mestu groba prvog katoličkog pape i Isusovog apostola Petra, turisti nekada čekaju i po pola dana, zato dobro osmislite svoje aktivnosti i pripremite se da su i redovi deo rimskog iskustva.

Iako je gužva u Vatikanu neizbežna, poseta je vredna svakog truda

Foto: Albert Dezetter from Pixabay

Koloseum

Spomenik veličanstvenoj snazi i brutalnosti velikog carstva, Koloseum je jedna od najpoznatijih gradskih atrakcija i simbol Rimskog carstva. Nalazi se istočno od Rimskog foruma, u njegovoj neposrednoj blizini, i najveći je amfiteatar ikada izgrađen. Bio je poznat pod imenom Flavijev amfiteatar, jer su ga izgradili pripadnici flavijevske dinastije, koja je vladala nakon Nerona. Njegova izgradnja je završena 80. godine hrišćanske ere i mogao je da primi između 50.000 i 80.000 ljudi. Ovde su se održavale borbe gladijatora, simulacije istorijskih bitaka, ali i pogubljenja. Ispod Koloseuma postoji sistem soba i tamnica u kojima su pre borbi držani gladijatori i životinje.

Koloseum je jedna od najvećih atrakcija Rima i simbol Rimskog carstva

Foto: Manfred Reinert from Pixabay

Panteon

Uprkos najavama da će grad uvesti naplatu ulaznica, Panteon je još uvek jedna od besplatnih gradskih atrakcija. Poznat i kao „Hram svih bogova“ (od starogrčkog pantheion – od, u vezi sa, zajednički svim bogovima), izgrađen je 126. godine u vreme cara Hadrijana. Godine 608. godine pretvoren je u crkvu, a glavni razlog zbog kojeg je ostao jedna od najočuvanijih drevnih rimskih građevina je taj da je tokom svoje 1.900 godina duge istorije neprekidno bio u potrebi. Budući da se nalazi u samom srcu Rima, predstavlja jednu od naposećenijih atrakcija, sa preko sedam miliona posetilaca godišnje, odnosno oko 30.000 dnevno. Pepoznatljiv je po monumentalnoj kolonadi stubova koja krasi trem hrama, ali i po rotondi (koja je izgrađena korišćenjem specijalnih arhitektonskih tehnika) na čijem vrhu je okulus, koji osvetljava unutrašnjost hrama. Bronzana vrata, za koja se veruje da su iz prvog veka, i dalje krase hram. Nakon posete Panteonu, možete se osvežiti u obližnjem kafeu Tazza d’Oro, u kome služe izvrstan espreso.

Panteon, hram svih bogova, sada je katolička crkva i jedna od najvećih besplatnih atrakcija Rima

Foto: Kirk Fisher from Pixabay

Španske stepenice

Španske stepenice su jedan od simbola grada i povezuju trgove Piazza di Spagna i Piazza Trinità dei Monti. Izgrađene su između 1723. i 1726. godine, imaju 135 stepenika od belog mermera i popularna su scenografija za modne revije, foto i video snimanja. Ovekovečene su u mnogim kultnim filmovima, kakav je Praznik u Rimu iz 1953. godine (Gregori Pek i Odri Hepbern). Donedavno su bile jedno od omiljenih okupljališta turista, koji bi sedeći na mermernim stepenicama, uz sladoled ili drugo osveženje pravili pauzu tokom obilaska grada i razgovarali ili proučavali svoje mape. Nažalost, odnedavno je zadržavanje na stepenicama strogo zabranjeno, o čemu više možete pročitati u posebnoj vesti.

Španske stepenice su nekada bile glavno okupljalište turista u Rimu, ali je sada zadržavanje na njima strogo zabranjeno

Foto: Seneca from Pixabay

Rimski forum

Na ovom fascinantnom mestu možete provesti sate, i neće vam biti dosadno. Ovo je bio centar starog Rima, srce jednog velikog carstva, na ovom mestu se odlučivalo o svim važnim političkim, vojnim, društvenim, privrednim, kulturnim i verskim pitanjima. Na Forumu (Forum Magnum) su se nalazili neki od najistaknutijih hramova, a svoj vrhunac je doživeo u vreme Avgusta Oktavijana, kada je preuređen i popločan mermerom. Među preživelim strukturama i ostacima nekadašnjih građevina su glavni trg, zgrada Senata (Curia Iulia), hram Saturna, hram Kastora i Poluksa, hram Vespazijana i Tita, slavoluk Septimija Severa, Cezorav hram, tabularijum, itd.

Saznajte koje atrakcije u Rimu su besplatne, kako da upoznate grad na jedinstven način, a pročitajte više i o najznačajnijim muzejima Rima.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *