Evropa – Nica - prestonica Azurne obale – Travel Magazine

Nica – prestonica Azurne obale

Nica – prestonica Azurne obale

Nije teško zamisliti zašto su slikari impresionisti i evropske aristokrate bili opčinjeni Nicom. Živopisan primorski grad okupan suncem, okružen mirnim plavim vodama Zaliva anđela (Baie des Anges) i zaštićen Primorskim Alpima, smatra se centrom i savršenom polaznom tačkom za istraživanje dragulja Azurne obale (Côte d’Azur).

Nica je nalazi u jugoistočnom delu Francuske, blizu granice sa Italijom, između Kana i Monaka. Zahvaljujući svom položaju, jedno je od najtoplijih mesta Azurne obale. Najbolji periodi za putovanje su maj, septembar i oktobar.

Grad je poznat po prelepim baštama i veselom mediteranskom, tačnije italijanskom karakteru, koji je posebno vidljiv u Starom gradu. Zahvaljujući svojoj istoriji, lepoti i bogatoj kulturnoj ponudi, Nica se i danas smatra jednom od najatraktivnijih turističkih destinacija Francuske.

Stari grad
Lavirint kaldrmisanih uskih ulica Starog grada odlikuje živa atmosfera, koja podseća na italijanske gradiće. Ova oblast prostire se od severne strane brda Colline du Château i okružuju je prostrani bulevari, a na njenom obodu su važne gradske atrakcije Jardin Albert I, Place Masséna i Promenade du Paillon. Južni deo Starog grada graniči se sa tezgama pijace Ponchettesmarket u ulici Cours Saleya, gde se prodaju sveža riba i ostali proizvodi. Čuvena cvetna pijaca Marché aux Fleurs svakog jutra (osim ponedeljkom) ulepšava ulice svojim mirisnim aranžmanima. U oblasti oko ulice Cours Saleya nalaze se i brojne kulturne atrakcije, između ostalog Galerie des Ponchettes (Muzej Dufy – posvećen umetnosti Raula Difija), Musée Alexis et Gustav-Adolf Mossa (muzej posvećen čuvenim slikarima, ocu i sinu, poznatim po slikanju pejzaža).

U Starom gradu se nalaze još i neoklasično zdanje Palais de la Préfecture (poznato i pod imenom Le Palais des Rois Sardes, jer je nekada pripadalo kraljevima Sardinije) i gradska katedrala Sainte-Reparate iz 17. veka sa izuzetno dekorisanom unutrašnošću. Među značajnim zdanjima je i Palais Lascaris, barokna palata iz 17. veka, nekadašnji dom vlastelinske porodice Lascaris-Vintimille, u kojoj je u potpunosti očuvan enterijer iz tog perioda i redovno se održavaju izložbe o umetničkom nasleđu regije.

Englesko šetalište
Simbol grada je prelepa pešačka zona Promenade des Anglais, koja se prostire uz plaže Zaliva anđela (Baie des Anges). Oko šetališta se mogu videti monumentalna zdanja, među kojima su teatar Palais de la Méditerranée i Villa Masséna, u kojoj se danas nalazi muzej umetnosti i istorije. Još jedna izuzetna građevina pored Engleskog šetališta je Le Negresco, registrovana kao nacionalni istorijski spomenik, danas luksuzni hotel sa pet zvezdica.

Parc de la Colline du Château
Brdo iznad obale su pre dve hiljade godina prvo naselili stari Grci. Od 11. veka ovde je podignuta Citadela koju su 1706. godine uništile trupe francuskog kralja Luja XIV. Danas je na tom mestu idilični park, sa spektakularni pogledom na Zaliv Anđela, Stari grad i luku. U okviru parka su smešteni butici i restorani, kao i ostaci dve crkve. Uveče je poseta parku još magičnija, zbog specijalnih svetlosnih efekata.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Cimiez
U četvrti Cimiez obavezna je poseta Matisovom muzeju (Musée Matisse), smeštenom u istorijskoj đenovljanskoj vili, okruženoj raskošnim vrtovima. Stalna postavka ovog muzeja predstavlja opsežnu studiju umetnikovog rada i obuhvata i zanimljive skice dekoracije katedrale u Vansu. U blizini muzeja je manastir Notre-Dame-de-Cimiez koji se nalazi direktno iznad ruševina rimskog grada Cemeneluma, odnosno kupatila i amfiteatra iz ovog perioda.

Prekoputa manastira, idealno mesto za odmor i relaksaciju je Parc des Arenes de Cimiez, u kome se, među starim drvećem masline, takođe mogu videti ostaci rimskog Cemeneluma.

Muzeji
Pored gorepomenutog Matisovog muzeja, vredi posetiti i Muzej moderne i savremene umetnosti (Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain), otvoren 1990. godine u elegantnom zdanju arhitekata Iva Bajara i Henrija Vidala. Postavka obuhvata značajne radove šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, predstavnike novog realizma, pop-arta, američke apstrakcije i minimalizma.

U Nici se nalazi i muzej posvećen Marku Šagalu u kome se nalazi najvažnija zbirka njegovh dela na svetu i uključuje slike, skice, skulpture, mozaike i vitraže, kao i zidne tapiseriije sa biblijskim temama.

Muzej lepih umetnosti (Musée des Beaux Arts) nalazi se u distriktu Les Baumettes, a njegova kolekcija obuhvata period od 15. do 20. veka. Među umetnicima čija su dela zastupljena u zbirci su Brak, Šagal, Dega, Mone, Sisli, Rodin i Pikaso.

Place Garibaldi
U blizini Muzeja moderne i savremene umetnosti nalazi se jedan od najvećih trgova u Nici, Place Garibaldi. Izgrađen je u 18. veku i uokviruju ga monumentalna barokna zdanja, ali karakteriše ga živa urbana atmosfera, budući da se nalazi na raskršću četiri važne saobraćajne ulice i preko njega prelaze tramvaji.Trgom dominira statua jednog od najpoznatijih stanovnika Nice – Đuzepea Garibaldija.

Jardin Albert I
Između ulica Avenue des Phocéens i Avenue de Verdun na velikoj površini se prostire park, sa pozornicom na otvorenom (Théâtre de Verdure) okruženom palmama i borovima. Tokom toplih meseci ovde se održavaju brojni muzički događaji. U blizini bašte je i Avenue Jean Médecin, jedna od glavnih gradskih ulica za šoping. Jardin Albert I se na severu prostire sve do glavnog trga Place Masséna, na kome se nalazi Fontaine du Soleil, zanimljiva fontana posvećena Apolonu, grčkom bogu sunca.

Ruska pravoslavna crkva svetog Nikole (Nikolajevski sabor)
Cathédrale Orthodoxe Russe Saint-Nicolas smatra se jednom od najlepših pravoslavnih građevina. Izgradio ju je car Nikolaj 1912. godine i odlikuje je izuzetno bogato ukrašena unutrašnjost. Tokom burnog perioda novije ruske istorije, ovamo su na čuvanje doneti brojni vredni predmeti na čuvanje. Katedrala je i dalje u funkciji, ali postoji i mogućnost vođenih tura.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X