Evropa – Ostrva Tremiti - italijanski raj u Jadranskom moru – Travel Magazine

Ostrva Tremiti – italijanski raj u Jadranskom moru

Ostrva Tremiti – italijanski raj u Jadranskom moru

Tremitska ostrva su bila nekadašnja kaznena kolonija, ali su danas prelepa turistička destinacija često zaboravljena i zapostavljena.

Tremiti se nalaze nedaleko od italijanske obale Jadranskog mora, kod poluostrva Gargano u pokrajini Pulja.

Za vreme Drugog svetskog rata Musolinijev fašistički režim je koristio ova malena ostrva kao radni logor za političke zatvorenike. Možda je to bila inspiracija za kasnije formiranje logora na Golom Otoku u SR Hrvatskoj za vreme Titove Jugoslavije.

Danas su Tremiti idealno mesto za odmor i prava alternativa izvikanim i često pretrpanim destinacijama širom Mediterana. Po lepoti mora i prirode, mnogi ova ostrvca porede sa daleko poznatijim Kaprijem. Kristalno čisto more, brojne pećine, špilje i uvale sa mnoštvom skrivenih plaža nude odmor na moru na kakav smo mi iz ovih krajeva navikli.

Tremiti ostrva panorama

Do ostrva se stiže trajektom iz Termolija, ribarskog gradića koji se nalazi na Jadranskom moru tačno preko puta Korčule. Ovaj arhipelag je najzabačeniji i najmanje poznat u Italiji. Ima tek oko 500 stanovnika koji žive na samo dva od pet malih ostrva, San Domino i San Nicola. Tri ostrva cu nenaseljena: Kapraja, Kretačo i Pjanosa. Na svih pet ostrvaca zabranjen je motorni saobraćaj, sa izuzetkom automobila koje koriste stanovnici na dva najveća ostrva. Ostrva pripadaju Nacionalnom parku Gargano i deo su zaštićene prirode.

Za turiste najviše ima da ponudi ostrvo San Domino. U pristaništu gde stižu turisti trajektom čekaju mini busevi koji ih razvoze do sela, ali je do hotela moguće otići i pešice. U seocetu se nalazi desetak hotela i apartmana, a na glavnom seoskom trgu je uveče jedini provod. U restoranima se pije dobro vino i jede se hobotnica sa roštilja.

Turistima su na raspolaganju brojne morske aktivnosti. Osim odmora na plaži, i šetnje ostrvom oni mogu da se otisnu i na neko mini krstarenje brodićima oko ostrva ili da odu na snorkling i ronjenje. Oni hrabriji i sa završenim kursom mogu da istražuju podvodne pećine kojih ima mnogo u ovom poroznom krečnjačkom arhipelagu.

Za ronioce su ostrva pravi raj, jer nude čak 23 podvodne rute za ronjenje, a moguće je i videti potopljenu otomansku galiju iz XVI veka.

Tremiti mogu biti idealna destinacija za one sa plićim džepom. Dolazak na ostrva košta od 16,5 evra za trajekt u jednom smeru, dok postoji mogućnost i leta putničkim helikoperom do Fođe sa 15 mesta koji organizuje kompanija Alidaunia. Cena karte  jednom smeru je 29 evra. Smeštaj u hotelima košta oko 25 do 35 evra po osobi po dana, a izleti od 25 do 40 evra.

Obala Jadranskog mora u Pulji je idealna destinacija za snorkling i ronjenje. Nedavno je ovde otkriven prvi koralni greben u Jadranskom moru. U Pulji se nalaz neke od najlepših italijanskih plaža ali i neke od najboljih i najmanje poznatijih letnjih destinacija. Obožavaoci Italije mogu da razmisle i kupe neku jeftinu i staru kuću.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
26Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *