Evropa – Otkrijte Tenerife, dragulj Kanarskih ostrva – Travel Magazine

Otkrijte Tenerife, dragulj Kanarskih ostrva

Otkrijte Tenerife, dragulj Kanarskih ostrva

Iako se nalazi na istoj geografskoj širini kao i pustinja Sahara, Tenerife je poznato kao „Ostrvo večnog proleća“, budući da se leti prosečna temperatura retko kada podiže iznad 28 stepeni, a zimi se gotovo nikada ne spušta ispod 18 stepeni.

Najveće od sedam Kanarskih ostrva koja pripadaju Španiji takođe je raj za sve ljubitelje prorode jer skoro polovinu njegove površine čine zaštićene prirodne oblasti (Red Canaria de Espacios Naturales Protegidos) sa izuzetno bogatom florom i faunom, a posebno se izdvaja Nacionalni park Teide. Južna obala je toplija od severne i godišnje ima manje padavina, pa je bolja opcija za traženje smeštaja.

Tenerife je jedna od najvažnijih turističkih destinacija u Španiji, sa preko 5 miliona posetilaca godišnje. Najpoznatiji rizorti, Playa de las America i Los Cristianos, nalaze se na južnoj strani ostrva, a među ljubiteljima prirode popularna je La Caleta. Na zelenijoj severnoj strani, kao glavni turistički centar nametnuo se gradić Puerto de la Cruz, koji je delimično zadržao šarm stare luke.

Prestonica ostrva je Santa Cruz de Tenerife, poznat po velikom karnevalu koji se održava svakog februara. U ovom popularnom karnevalu, drugom po veličini na svetu (posle karnevala u Riju), ove godine je učestvovalo preko milion ljudi.

Oblast Costa Adeje u južnom delu ostrva, osim po plažama, poznata je po tržnim centrima, restoranima, zabavnim parkovima i golf terenima, a od prelepe zelene obale severa udaljena je samo sat vremena vožnje lokalnim autobusom.

A evo šta sve možete da radite na Tenerifeu…

Skrenite u Tajland
Siam Park u oblasti Costa Adeje proglašen je za najbolji akvapark na svetu od strane TripAdvisor-a. Na samom ulasku u park posetioce dočekuju prelepi pejzaži inspirisani Tajlandom. Pored standardnih sadržaja i tobogana, među kojima je posebno zastrašujuć Tower of Power, izdvaja se tirkizna laguna i plaža koja sa svojim belim peskom više podseća na Puket nego na Tenerife. Svakog sata, u trajanju od 20 minuta, posebna mašina je zadužena za pravljenje talasa. Među najzabavnijim sadržajima za najmlađe je oblast The Lost Kingdom.

Posmatrajte kitove i delfine
Marina Puerto Colon, koja se takođe nalazi u oblasti Costa Adeje je polazna tačka za većinu brodića specijalizovanih za posmatranje kitova i delfina.

Postoji više itinerera, u zavisnosti od toga da li želite da u obilazak uključite i ručak ili ronjenje sa kornjačama u obližnjem zalivu. Tokom standardne ture, brodovi vas voze na oko 4-5km od obale, i dok čekate da se kitovi pojave, možete da uživate u piću koje je uključeno u cenu karte i posmatrate ostrvo sa okeana. Cene obilazaka variraju, ali u proseku kreću od 20 eura za odrasle.

Posetite zoološki vrt
Loro Parque zoološki vrt nalazi se na severnoj strani ostrva, okružen bujnim zelenim rastinjem. Loro na španskom znači papagaj, ali ovde se mogu videti i brojne druge egzotične ptice u zanimljivom okruženju –  možete posetiti novorođene „bebe“ u specijalnim inkubatorima, ali i posmatrati živopisne ptice koje slobodno lete među krošnjama u delu Katandra Treetops. Postoje i specijalne predstave za posetioce, posebno decu, čiji glavni akteri su pametni papagaji koji izvode različite trikove i skečeve. Među ostalim atrakcijama su delfini, orke, gorile i velika kolonija kraljevskih pigvina.

Isprobajte lokalnu hranu
Budući da se radi o ostrvu, od lokalne kuhinje možete očekivati ukusnu ribu i plodove mora, koji se uglavnom spemaju na veoma jednostavan način bez začina i dodataka, ali se naknadno prelivaju aromatičnim sosovima. Glavni prilog su takozvani „smežurani krompiri“, papas arrugadas, slani kuvani krompiri u ljusci. Takođe su popularna i jela od govedine, prasetine, zečetine i piletine. I lokalni sirevi su vredni pomena, a od vina se najviše ceni kanarska malvazija, koja se pominje još u Šekspirovim delima.

Posmatrajte zvezdano nebo sa vulkana
Bez obzira na to gde se nalazite na Tenerifeu, pejzažom dominira veličanstvena vulkanska planina Teide, čija aktivnost u prošlosti je i zaslužna za nastanak ostrva, ali i njegove karakteristične crne plaže. Ljubiteljima prirode do Teidea treba oko sat vremena vožnje iz većine južnih rizorta, a zatim se do vrha mogu uspeti žičarom, koja pruža nezaboravnu vožnju iznad stenovitih, rđavocrvenih pejzaža nacionalnog parka. Poseban užitak pruža tura „Teide noću“, u okviru koje posetioci sa vrha gledaju zalazak sunca, nakon čega tokom organizovane večere posmatraju zvezdano nebo i slušaju zanimljive priče vodiča-astronoma.

Podelite ovaj članak...
4Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *