Evropa – Pariz - kako da prva poseta zaista bude magična – Travel Magazine

Pariz – kako da prva poseta zaista bude magična

Pariz – kako da prva poseta zaista bude magična

Pariz je jedna od najposećenijih svetskih destinacija i grad koji ima toliko toga da ponudi.

Ipak, budući da je u Holivudu toliko klišeiziran i eksploatisan kao ultimativna romantična destinacija, ali i zato što mnogi putnici godinama o njemu fantaziraju pre nego što ga stvarno posete, neretko se dešava da odlazak u Grad svetlosti izneveri visoka očekivanja, a nekada i donese razočaranje.

Dugi redovi za ulazak u muzeje, mrzovoljni lokalci i visoke cene hrane i pića, samo su neke od stvari koje su putnici navodili kao razlog za upropašćen odmor iz snova u Parizu.

Ako ste od onih koji godinama sanjaju o tome da posete Luvr, sednu u lokalni bistro i šetaju se centrom razgledajući raskošna pariska zdanja, slikaju se pored Ajfelovog tornja… vaše putovanje i dalje može biti neprocenjivo iskustvo, samo na njemu morate malo više da poradite.

Prva stavka u itinereru većine turista je poseta muzeju Luvr. Da ne biste proveli dan u dugim redovima, preporuka je da kartu kupite online, što će vas koštati 17 eura po odrasloj osobi. Karta je validna samo za dan i vremenski slot koji ste odabrali. Garantuje vam da ćete, iako čekate u redu, u muzej ući najkasnije pola sata od vremena navedenog na karti. Ukoliko se ne pojavite u tom vremenskom okviru, gubite sve privilegije i na vas se primenjuju uobičajeni uslovi ulaska u muzej.

Inače, ljudi generalno nemaju predstavu o tome koliko je Luvr zapravo velik sve dok se ne nađu u njemu, kada sa razočaranjem shvate da nema šanse da ga celog obiđu, a uprkos svemu, ipak provedu večnost čekajući da vide najpoznatiju atrakciju muzeja – Mona Lizu (da li ćete moći da je vidite od silnih telefona podignutih u vis da bi je slikali, to je posebno pitanje). Kako biste maksimalno iskoristili mogućnosti koje vam poseta Luvru pruža, uložite malo vremena u pripremu pre polaska i odaberite delove ove monumentalne zbirke koji vam se čine najzanimljiviji. Podaci kažu da bi vam trebalo 538 sati da svaki od 35.000 izloženih eksponata gledate samo minut. Zato se opustite i uživajte!

Uvreda koju vam većina Parižana neće oprostiti je pretpostavka da sigurno govore engleski. Trebalo bi da znate da se lokalci uglavnom neće smešiti strancima (osim ako ne flertuju), ali ukoliko se potrudite da naučite bar osnove francuskog jezika, možete očekivati znatno prijatniju i topliju komunikaciju. Inače, kao i kod nas, dobar dan – bonjour i do viđenja – au revoir su obavezni pozdravi u hotelima, kafeima i prodavnicama.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Multikultularnost Pariza je jedna od njegovih najvećih vrlina i šarenolikost koju ćete u njemu imati prilike da vidite, ostaviće vas bez daha. Osim Jelisejskih polja i Ajfelovog tornja, na svakom ćošku Pariza očekuje vas skriveni dragulj – malena galerija, bajkoviti vrt, najbolji kuskus ili falafel u gradu.

Kada već pominjemo hranu, Pariz je poznat i kao jedna od kulinarskih prestonica sveta. U Francuskoj se nalazi rekordan broj restorana sa Mišelinovom zvezdom – čak 621, a mnogi od njih locirani su upravo u prestonici. Nažalost, ukoliko niste spremni da izdvojite astronomske sume novca za gastronomska remek-dela, ovaj podatak vam neće pomoći da utolite glad. Na sreću, u mogim neuglednim kafeima i bistroima naći ćete prostupačnu i veoma ukusnu hranu, ali uvek se prvo raspitajte o cenama, jer su neki od njih klasična turistička zamka (posebno trg Saint-Michel), gde ćete platiti 50 eura za obrok od 15 eura. Na internetu ćete lako naći brojna niskobudžetna mesta koja preporučuju lokalci, a ukoliko ste otvoreni za nove ukuse, cene su veoma pristupačne u malim restoranima severnoafričkih i bliskoistočnih kuhinja.

Kada su turističke prevare i krađe u pitanju, Pariz je poznat po džeparošima, ali poslednjih godina dve vrste prevara su posebno aktuelne. Ukoliko vam neko priđe u kafiću i ponudi vam da kupite novine, budite oprezni i čuvajte svoje stvari, jer je praksa da se novinama pokrije sto i za to vreme pokupi sve od vrednosti na njemu. Dok se osvestite i shvatite šta se desilo, prekasno je. Prevaranti vas takođe mogu zaustaviti i zamoliti da potpišete neku peticiju, a dok vam objašnjavaju o čemu se radi, ili vas puste da vi sami čitate i informišete se, očekujte da vas mogu opljačkati. Najveće šanse da vas opljačkaju su u blizini velikih turističkih atrakcija, zato se u ovim oblastima savetuje poseban oprez.

I na kraju, ukoliko ste uprkos svim izazovima uspeli da se fantastično provedete u Gradu svetlosti, evo jedne, naizgled suvišne napomene. Osim poznatog aerodroma Šarl de Gol (CDG), Pariz ima i drugi, Orli (Paris Orly – ORY), a niskotarifne aviokompanije često lete i do 60km udaljenog aerodroma u gradu Boveu, koji se takođe smatra pariskim (Paris-Beauvais – BVA). Dešava se da putnici ovo smetnu s uma i zapute se na pogrešan aerodrom, a kada uvide grešku već je prekasno – i propuste let. Ukoliko se između grada i aerodroma prevozite taksijem, treba da znate da je cena vožnje fiksna (Orli 35 eura, a Šarl de Gol 45 eura) i nemojte dozvoliti taksisti da vas vara tako što če uključiti taksimetar.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

2 Komentara

  1. Tekst kao da je pisao neko iz 8 og razreda. Nista novo, sve vec poznsto. Utrcane recenice. I obavezna upotreba reci prestonica. E miji novinari…

    Pošaljite odgovor
    • Rado bih pročitala neki Vaš tekst. Ne mora biti nužno o Parizu.

      Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *