Evropa – Duhovi - nevidljive atrakcije Praga – Travel Magazine

Duhovi – nevidljive atrakcije Praga

Duhovi – nevidljive atrakcije Praga

Ima jedan prelepi grad u Evropi koga više od svih drugih opsedaju duhovi. Praškim uskim, kaldrmisanim uličicama šetaju se brojni duhovi srednjeg i novog veka, koji svedoče o njegovoj burnoj i živopisnoj istoriji.

Pražani veoma poštuju svoju istoriju pa tako vole i sve svoje duhove, makar oni bili obezglavljeni, imali samo jednu ruku ili krvavu sekiru koja stoji zaglavljena u rascepljenoj lobanji.

Osim što je poznat kao jedna od najvećih turističkih destinacija na svetu, Prag može da se svrsta i u sam vrh takozvanog mračnog turizma. Ne samo da ga opsedaju duhovi iz prošlosti, već je i njegova moderna istorija bila toliko žestoka, da se strašnim duhovima prošlosti danas pridružuju i podjednako strašne sudbine novijih istorijskih ličnosti.

Foto: ©Prague City Tourism, www.prague.eu

Na nekoliko koraka od Narodnog muzeja, na početku Vaclavskih namesti, u pločniku se nalazi utisnut drveni krst. Na tom mestu se student Karlovog univerziteta Jan Palah spalio u januaru 1969. godine u znak protesta, kada je Sovjetski Savez izvršio invaziju na Čehoslovačku zbog pokušaja liberalnih reformi Aleksandra Dubčeka. Iako se na ovom mestu ne može videti duh mladog revolucionara, on je i te kako prisutan u društvenoj svesti.

Foto: ©Prague City Tourism, www.prague.eu

Oni pravi duhovi, zbog kojih je Prag na listi najopsednutnijih gradova Evrope, šetaju se malo dalje, unutar Starog grada, u staroj Jevrejskoj četvrti, pored krivudave Vlatave, na Karlovom mostu, Maloj strani i podno Hradčana. Oni su predmet brojnih legendi, a turisti se danas mogu upoznati sa njima, pa čak i krenuti na turu obilaska praških duhova, koja je jedna od najpopularnijih.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Priču o njima moramo početi od Golema, džinovskog čudovišta napravljenog od blata, koje je bilo inspiracija za mnoga čudovišta u modernoj kinematografiji. Golema je napravio rabin Loev u XVI veku. Jevrejska zajednica u Pragu je bila ugrožena stalnim napadima od strane hrišćana, pa je rabin tražio zaštitu od gradonačelnika, a kada je nije dobio došao je na ideju da stvori zaštitnika Jevreja.

Uzeo je blato iz Vlatave i napravio veliko (golemo) čudovište. Golem je ubrzo postao prava opasnost za ceo grad, jer se otrgao kontroli i počeo je da teroriše sve stanovnike. Gradonačelnik je tada zamolio Loeva da uništi Golema i obećao mu da će učiniti sve da Jevreji više nemaju nikakvih problema. Priče o Golemu se razlikuju, pa tako postoje one prema kojima je ovo čudovište od blata zazidano u zidove Staronove sinagoge.

Foto: ©Prague City Tourism, www.prague.eu

Jedan od omiljenih praških duhova je Obezglavljeni vitez. On se (ako verujete u duhove) može sresti u Liliovoj ulici u Starom gradu, gde obično između ponoći i jedan sat jaše svog belog konja, u jednoj ruci držeći svoju glavu, a u drugoj mač. On traga za živim ljudima koji bi ga oslobodili tako što bi obuzdali njegovog čilaša, oteli mu mač iz ruke i proboli mu srce.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

U srednjovekovnoj kući poznatoj pod imenom U zlate studny (Kod zlatnog studenca) nalazio se nekada bunar za koji se pričalo da krije veliko blago. Kada je spremačica iz radoznalosti htela da zaviri u bunar ne bi li videla ima li tamo zlata, upala je unutra. Gradske vlasti su nakon te nesreće naložile vlasniku da očisti bunar i kada su se majstori skupili, na njihovo iznenađenje, kameni blok kojim je bio obložen zid bunara se srušio, a iz otvora su krenuli da ispadaju zlatnici. Nesrećna spremačica od tada luta kao duh po kući i dvorištu, ostavljajući za sobom barice vode. Veruje se da će oživeti ako neko u bunar ubaci makar jedan od originalnih zlatnika koji su pronađeni.

Za obilazak pojedinih praških duhova zahteva se i oprez. Praška turistička organizacija predlaže obilazak Vatrene ćurke. To je duh koji se može videti samo na Veliki petak na Kampi, na obali Vlatave. Tamo se nekada davno nalazila vodenica čiji je vlasnik mnogo voleo ćuretinu, koju je spremao za svaku svetkovinu. Jedne godine mu se toliko jela ćuretina da je utovio tri ćurke pred Uskrs. Iako je bio veoma religiozan i poštovao sve običaje, on je ipak poklekao pred mirisom pečene ćuretine pa je u jednom zalogaju smazao jednu od te tri na Veliki petak. Odmah mu se slošilo i brzo je umro. Od tada se na tom mestu pojavljuje vatrena ćurka. Turisti koji žele da je vide upozoravaju se da obuku vatrostalno odelo kako se ne bi opekli ako im se ćurka suviše približi.

Foto: ©Prague City Tourism, www.prague.eu

U Pragu se mogu sresti i veoma dobri duhovi. Jedan je Karburek, koji živi u Đavoljem potoku. On je utopljenik koji je za života voleo da pije pivo. Danas se može videti kako izlazi iz potoka i od prolaznika traži da mu donesu kriglu piva. Smatra se za uvredu ako bi mu neko doneo kofu vode umesto piva. Oni koji mu pak donesu pivo mogu da očekuju nagradu u vidu sveže štuke ili jegulje iz potoka.

Mnogo je drugih praških duhova, poput Ludog berberina, Obezglavljene dame, Železnog čoveka, Francuskog majora i svi oni žele da budu spaseni. U svakoj priči o duhovima oni traže večni mir. Turistički obilazak praških duhova je jedna prelepa imaginarna avantura, čija draž je u dobrim pričama ispričanim na autentičnim mestima. Iako će mnogi možda reagovati skeptično i imati rezervisan stav, ove ture su sjajne jer nas uče da neki grad doživimo na jedan dublji i nematerijalni način i da uživamo i u onome što se ne može videti, ali se uz dovoljno snažan duh može doživeti.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Foto: ©Prague City Tourism, www.prague.eu

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Zaista interesantne priče iz prošlosti. Nadam se samo da zaista ne šetaju po Pragu…

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X