Evropa – Van Gogova Provansa – Travel Magazine

Van Gogova Provansa

Van Gogova Provansa

Provansa je oduvek bila privlačna za umetnike. Veliki broj sunčanih dana, prijatna klima i raskošan biljni svet idealna su inspiracija slikarima već vekovima.

Boemska atmosfera i brojne kafane privlačile su i pisce iz cele Evrope, a ratna zbivanja sredinom prošlog veka, mnoge od njih naterala su na izbeglištvo u ove pitome krajeve, gde su mogli da se sakriju od rastućeg zla i da okruženi lepotom nastave svoj kreativni rad. Pored brojnih lokalnih umetnika, u provansalskim selima i gradovima utočište i inspiraciju su nalazili slikari Matis, Gogen, Pikaso, Šagal, Miro, pisci Tomas Man i Hemingvej i najčudniji od svih umetnika, Van Gog.

Ovaj holandski slikar, koji je svoju slavu, kao što to obično i biva, stekao tek nakon svoje smrti, jedno vreme je živeo u Arlu. On je u potrazi za novom inspiracijom, u trenutku kada je postao nezadovoljan svojom početnom mračnom slikarskom fazom pokušao da zameni svetlijim tonovima i da unese radost života na svoja platna, pa se okrenuo japanskim motivima trešnjinog cveta. Kada mu ni to nije bilo dovoljno, i kada je poželeo još više sunca i boja, odabrao je Provansu.

Van Gog se doselio u Arl, osunčani gradić na krajnjem jugu Francuske, na obalama Rone, u plodnim poljima Provanse. Bio je toliko oduševljen ambijentom i atmosferom Arla da je odmah iznajmio stan i počeo rad na osnivanju umetničke kolonije. Pisao je svojim prijateljima, slikarima po Evropi i pozivao ih da dođu i da mu se pridruže u „ovom raju na zemlji“. Mnogi su mu se odazvali i ubrzo je Arl postao jedno od najumetničkijih mesta u Evropi.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Za holandskog slikara nestabilnog psihičkog stanja boravak u Provansi je bio je blagodet. Bar u početku! Dok mu se tamo nije pridružio Gogen. Odnos dva umetnika nije do kraja razjašnjen, ali je njihova umetnička i emotivna veza bila toliko jaka da je na kraju dovela do žestoke svađe posle koje Van Gog sebi odseca uvo. To ga odvodi prvo u psihijatrijsku bolnicu u Arlu, a potom i u manastir Svetog Pavla u Sen Remiju koji je služio kao sanatorijum za mentalno obolele.

Boravak u manastiru bio je veoma plodonosan. Neka od najpoznatijih njegovih dela nastala su na tom mestu. Čuveno Zvezdano nebo naslikao je na livadi pored manastira, a tu su nastale i njegove slike na kojima prikazuje zalazak sunca na poljima lavande, rumene vinograde, maslinjake.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Dok je boravio u Arlu nastala su njegova remek-dela poput Žute kuće. To je bila kuća u kojoj je živeo i u koju se doselio Gogen, a tim povodom je naslikao i dve slike stolica – jedna je Van Gogova stolica, a druga Gogenova stolica. Jedna od njegovih najčuvenijih slika je Most Langloa. Ovaj most postoji i danas, nalazi se na jednom kanalu u južnom predgrađu Arla i zove se Van Gogov most. Turisti ga obilaze u velikom broju.

U samom Arlu postoji i mogućnost organizovanog obilaska svih Van Gogovih mesta na kojima je boravio i koja je slikao. Tako se u šetnji gradom mogu posetiti Place du Forum (Trg Forum) na kome i danas postoje brojne kafane, od kojih je jedna oslikana na njegovoj čuvenoj slici „Terasa kafea noću“.

Iako žuta kuća koja je dala ime jednom od najpoznatijih Van Gogovih dela više ne postoji, neke od zgrada iz kompozicije na ovoj slici i danas stoje uz kružni tok pored severne kapije starog grada. Bolnica u kojoj je kasnije boravio bila je takođe velika inspiracija. Naslikao je nekoliko dela u unutrašnjem dvorištu, koje je danas prepuno turista. Bolnica je pretvorena u Kulturni centar Van Gog.

Tokom svog boravka u Provansi, koji se slobodno može nazvati Van Gogovom sunčanom fazom, on je posetio i ušće Rone, slikao je primorska sela duž obale prema Marseju.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Provansa kao jedna od najvećih inspiracija ovog čuvenog umetnika je i dalje raj za svakoga ko voli i poštuje umetnost. Programi obilaska ovog regiona su među najpopularnijim turama, a domaćini su učinili sve da se sećanje na Van Goga i njegovo stvaralaštvo sačuva.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

2 Komentara

  1. Жута кућа, место где је Ван Гог живео, заправо не постоји. За време другог светског рата је погођена немачком бомбом. На том кружном току у Арлу, постоји само обележје тј. слика на којој је он нацртао Жуту кућу.

    Pošaljite odgovor
    • Hvala vam na komentaru. Greška u tekstu, na koju ste nam skrenuli pažnju, je ispravljena.

      Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X