Evropa – Putovanje Provansom - otkrivanje radosti života – Travel Magazine

Putovanje Provansom – otkrivanje radosti života

Putovanje Provansom – otkrivanje radosti života

Upoznavanje Provanse je očaravajuća i pitoma avantura tokom koje putujete kroz vreme, istoriju, ukuse i mirise, otkrivajući tihu, a moćnu radost života.

Ako lutajući Provansom skrenete sa glavnih puteva i posetite neka od najlepših sela na svetu, koja svako za sebe pričaju neobičnu i zanimljivu priču, otkrićete i dobro čuvane tajne Provanse.

Ovom prilikom smo za vas izabrali šest živopisnih provansalskih sela koja svako predstavlja svet za sebe sa jedinstvenom atmosferom i komadićem istorije, bilo da je u pitanju najstarija, geološka ili znatno mlađa istorija ljudske civilizacije, počev od mračnog srednjeg veka, pa sve do perioda moderne.

U srcu Provanse, u planinskom masivu Luberona, nalazi se selo Rusijon (Roussillon). Na desetine kućica naslagano je na vrhu litice od okera. Minerali gvožđa koji čine podlogu stvorili su u dodiru sa sunčevom svetlošću prirodni pigment, nazvan oker, koji ima veoma značajnu ulogu u istoriji čoveka. Od ovog pigmenta su nastale prve boje koje su korišćene za neke od najpoznatijih crteža još iz doba paleolita. Rusijon je danas deo nacionalnog parka i u njemu je dozvoljena samo ona privredna aktivnost koja je ekološka. Selo je turistički centar šireg regiona Luberona u kome se nalaze brojni kampovi, kilometrima duge staze za šetnje po prirodi i lagano planinarenje. Nedaleko od njega je i čuvena opatija Senank, koja je sa svojim poljima lavande postala simbolom cele Provanse i njena najprepoznatljivija fotografija.

Foto: Dragan Nikolić

Na putu između Arla, u kome je živeo Van Gog, i Sen Remija, gde je ovaj slikar završio u santorijumu nakon što je sebi odsekao uvo, nalazi se srednjovekovno seoce oko čijeg imena mnogi prave simpatičnu grešku. Bo de Provans (Les Baux-de-Provence) je smešten na vrhu ovalne i zaravnjene stene, poprilično izdignute iznad pitome visoravni Alpij. Ime ovog grada se izgovara isto kao i „lepo“ (beau na francuskom), ali je zapravo nastalo zbog boksita, sedimentne stene prepune aluminijuma, na kojoj se grad nalazi. Bo je jedno od najleših sela Francuske, u kome žive samo 22 osobe, a godišnje ga poseti milion i po turista. U okviru sela se nalazi srednjovekovna tvrđava koja je bila poprište feudalnih borbi u XII veku. Na tvrđavi se može videti autentičan trebušet, vrsta katapulta korišćena za opsadu.

Foto: Dragan Nikolić

Na silasku sa Alpa, na samom početku kanjona reke Verdon, koji je jedan od najviših na svetu, nalazi se prelepo ali i pomalo zastrašujuće selo Mustijer Sen Mari (Moustier-Saint-Marie). Uklješteno između dve džinovske i strme litice na mestu gde planinska rečica Raven de Notr Dam izbija u dolinu, deluje kao da će svakog časa biti progutano planinskim masivom. Selo ima zvaničan status jednog od najlepših u Francuskoj i veoma je popularna stanica za posetioce obližnjeg kanjona Verdona i jezera Sen Kroa (Saint Croix), trećeg po veličini u Francuskoj.

Foto: Dragan Nikolić

Još jedno od prelepih francuskih sela nalazi se na Azurnoj obali, nedaleko od Antiba. Uvučen u kopno na mestu gde se predalpske planine terasasto spuštaju ka moru, nalazi se srednjovekovni biser – selo Sen Pol de Vans (Saint-Paul-de-Vence). Nedaleko od utvrđenog sela smeštena je galerija Fondacija Maeght, u kojoj se čuvaju dela Žorža Braka, Kandinskog, Šagala i Miroa. Ova galerija je oduvek privlačila veliki broj posetilaca, zaljubljenika u umetnost, što je dovelo do toga da celo selo postane prava mala umetnička oaza. U uskim, kamenim uličicama smenjuju se galerije, ateljei i boemski barovi.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Foto: Dragan Nikolić

Romantično seoce u brdima nedaleko od Tulona ponelo je ime po cvetnom žbunu koji ovde raste u izobilju. Borm le Mimoza (Bormes-les-Mimosas) se nalazi iznad primorskog gradića Le Lavando. Na vrhu iznad sela nalazi se stara seoska crkva, ispred koje se pruža predivan pogled na padine pod cvećem i more u daljini. Ovakva romantična scenografija danas služi velikom broju parova koji ovde dolaze da se venčaju. Vikendima kroz selo prolaze crveni ili zeleni oldtajmer kabrioleti iza kojih se vijore velovi lokalnih devojaka koje su stale na ludi kamen i baš ovde ostvaruju svoje prve romantične snove.

Foto: Dragan Nikolić

Nešto malo dalje, zapadno od Tulona, gotovo u njegovom predgrađu, smestilo se ribarsko selo Sanari sur Mer (Sanary-sur-Mer). Ribarski brodići dovoze svežu ribu i morske plodove na lokalnu pijacu na centralnom trgu. Buka sa pijace, iz obližnjih kafana sa baštom pored mora i brodića u luci, čine ovo selo neobično živahnim i dinamičnim. Na brdu iznad zaliva u kome se Sanari nalazi, načičkane su luksuzne predratne vile u kojima se evropska aristokratija odmarala. U takvim vilama krilo se na desetinu čuvenih nemačkih i drugih evropskih intelektualaca koji su tridesetih godina počeli ovde da se sklanjaju pred rastućim nacizmom.

Foto: Dragan Nikolić

Provansu je lako zavoleti. Okružena Azurnom obalom, Alpima i Ronom, Provansa se razigranim reljefom spušta ka Mediteranu udišući život iz samog mora. Oduvek je bila omiljena turistička destinacija, ali je ono što ona nudi svakom posetiocu daleko više od običnog odmora. Provansa je bila inspiracija mnogim umetnicima sa strane poput Van Goga ili Miroa ali je bila i utočište književnicima poput Bertolda Brehta i Tomasa Mana koji su spas od zla pronašli u Sanariju.

Autor teksta: Dragan Nikolić

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Moustier-Saint-Marie je stvarno lijepo mjesto, a kupanje u kanjonu Verdon jos ljepse. Nije bas mjesto za bazu iz koje bi obilazili oblast. Ja sam odsjedao u Flayosc-u par puta po sedam dana. Iz tog mjesta se moze pokriti Rivijera i unutrasnjost, veoma lako, ako je tamo iosta lako, s obzirom na krivine po brdima i guzvu na obali. Preporucujem manje auto, jer je lakse mimoilazenje u selima i na uskim putevima. Nemojte da ste lijeni, jer je svako selo lijepo.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X