Evropa – Skrivene plaže Sicilije – Travel Magazine

Skrivene plaže Sicilije

Skrivene plaže Sicilije

Sicilija, najveće mediteransko ostrvo, jedna je od vrhunskih turističkih destinacija Italije. Poznata je po svojim plažama, bogatom istorijskom nasleđu, arheološkim lokalitetima, živopisnim gradićima i regionalnoj kuhinji i vinima.

Na 1.500km dugoj obali svako će naći plažu po svom ukusu, od onih popularnih sa načičkanim ležaljkama i suncobranima, do gotovo potpuno usamljenih delova obale. Iako šljunak dominira i ponuda peščanih plaža je manja nego na većini ostalih popularnih mediteranskih destinacija, dramatični pejzaži i kristalno čista voda nestvarnih tirkiznih i smaragdnih nijansi daju ostrvu specifičan šarm zbog kojeg ga svakako vredi posetiti. Sezona traje od juna do početka oktobra, a ovo su samo neke od mnogih plaža koje su idealne stanice tokom razgledanja Sicilije.

Obavezno pričitajte i putopis „Sicilija – ispunjenost svih čula“.

San Vito lo Kapo, Trapani

Dramatično okruženje rta San Vito (San Vito lo Copo), čija kristalno čista voda i bele peščane plaže stvaraju kontrast moćnoj planini Kofano, predstavlja odličan jednodnevni izlet za sve koji odsedaju u Trapaniju. U istoimenom gradiću, San Vito lo Kopu, možete se osvežiti u nekom od izvrsnih lokalnih restorana i kupiti kvalitetne masline. Ova oblast je popularna među penjačima, budući da se u liticama oko mesta kriju stotine atraktivnih pećina. Jedna od retkih do koje mogu da stignu i turisti, pešice, je Caverna della Capra Guasto (Pećina mrtve koze) u južnom delu podnožja planine. Među ostalim atrakcijama su kapela Santa Crescenzia, stari svetionik, tvrđava i toranj Torre dell’Usciere.

San Vito lo Copo je seoce u provinciji Trapani

Balestrate, Palermo

U zapadnom delu ostrva, u provinciji Palermo, nalazi se ribarsko seoce Balestrate, u samom centru zaliva Castellammare. Tokom letnjih meseci regiju poseti veliki broj turista i ovde dominiraju suncobrani i ležaljke, iako ima i nekoliko usamljenih manjih plaža. Oblast oko Balestratea posebno je popularna za porodice sa decom, budući da su plaže peščane i na mnogim mestima je dostupan hlad drveća. Obavezna je poseta lokalnim ribljim restoranima u kojima se služi odlično domaće slatko vino marsala.

Balestrate je ribarsko seoce na Siciliji koje tokom letnjih meseci postaje popularna turistička destinacija

Kastelamare del Golfo, Trapani

Između Palerma i Trapanija, na severozapadnoj obali Sicilije, nalazi se romantični primorski gradić Kastelamare del Golfo (Castellammare del Golfo), u kome se i dalje oseća duh stare Sicilije i održavaju se autentična tradicija i kultura. Obližnje plaže su odlične ne samo za plivanje, već i ronjenje. Zingaro je poznat po spektakularnom okruženju, budući da je lociran uz rezervat prirode, dok Guidaloca ima veoma dobar parking. Obližnje ribarsko seoce Scopello poznato je po nekoliko istorijskih zdanja, od kojih je najvažniji toranj iz 16. veka, ali i šljunkovitoj plaži (dugoj 400m) oko koje ima mnogo zanimljivih mesta za ronjenje.

Kastelamare del Golfo je je romantični primorski gradić između Palerma i Trapanija

Milaco, Mesina

Iako nije tipičan izbor za idealan odmor na plaži, Milaco (Milazzo) je ipak popularna turistička destinacija i odlikuje ga veliki broj rizorta i hotela. Grad koji se nalazi u severoistočnom delu ostrva idealna je polazna tačka za istraživanje Eolskih ostrva (Lipari) koja se nalaze na Listi svetske baštine UNESCO-a i nacionalnog parka Nebrodi. Njegove šljunkovite plaže su leti popunjene, a evo i jedne zanimljivosti za ljubitelje istorije – u Milacu je, prema Odiseji, nasukanog Odiseja zarobio kiklop Polifem.

Milaco je idealna polazna tačka do obližnjih Eolskih ostrva i parka Nebrodi

Skoljiti, Raguza

Skoljiti (Scoglitti) je malo ribarsko selo na jugoistočnoj obali Sicilije, u blizini Vitorije. Nalazi se u zalivu Đela i popularna je turistička destinacija tokom letnjih meseci. Duge peščane plaže Bianco Piccolo i Baia del Sole su najpoznatija stecišta turista, ali oko sela ima i izolovanih plažica za one koji bi da izbegnu gužve. Skoljiti se nalazi u blizini arheološkog lokaliteta Kamarina. U selu se svakodnevno održava riblja pijaca, a specijaliteti od sveže ribe i plodova mora u lokalnim restoranima predstavljaju nezaobilaznu atrakciju.

Na sajtu Travel magazine-a možete saznati više o Etni, italijanskoj planini vatre, a možda će vas zanimati i vodiči za poznate italijanske vinske regije i najlepše primorske gradiće.

Foto: Flikr i visitsicily.info

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *