Evropa – Svi mirisi Provanse – Travel Magazine

Svi mirisi Provanse

Svi mirisi Provanse

Oblast Provansa u Francuskoj se često se dovodi u vezu sa lavandom. Ovaj cvet je njen najpoznatiji simbol, a brojni turisti u njenoj unutrašnjosti tragaju za beskrajnim, mirisnim poljima lavande. No, osim zanosnog mirisa ovog ljubičastog cveta, Provansom se šire i drugi mirisi koji joj daju poseban identitet.

Za ovaj region kažu da ima tri karakteristična mirisa koja se šire nepreglednim brežuljkastim poljima i romantičnim kamenim selima i gradovima. To su lavanda, beli luk i parfermi.

Foto: Dragan Nikolić

Najupečatljiviji miris koji svaki posetilac Provanse može osetiti gotovo na svakom koraku je onaj koji dolazi od njenog kraljevskog visočanstva, lavande. Provansa je najveći proizvođač ove biljke na svetu, a sa brojnih polja godišnje se ostvaruju po dve berbe. Lavanda prvi put cveta već od sredine juna kada se polja oboje u ljubičasto, pčele počinju svoju gozbu, a mirisi se šire unedogled. Najveće površine pod lavandom se nalaze u planinskom vencu Luberona, na njegovim blagim i niskim padinama okrenutim ka jugu. U pojasu od Avinjona na zapadu pa do Azurne obale na istoku je carstvo lavande, a širenje njenog prelepog mirisa pomažu i brojne kućne radinosti u kojima se proizvode etarska ulja, parfemi, sapuni i kozmetički proizvodi. Lavanda se suši i od nje se prave ukrasni venčići ili jastučići, koji se stavljaju u ormare da štite garderobu od moljaca. U Provansi se od lavande pravi i popularni med, ali i sladoled. Ona je i jedan od glavnih sastojaka čuvene provansalske mešavine začina koja se obilato koristi u francuskoj i mediteranskoj kuhinji za pripremanje mesa.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Drugi miris za koji kažu da je simbol Provanse je miris belog luka, ali za razliku od lavande, njega danas gotovo da i nema. Nekada davno, kada turizam nije bio toliko masovan i globalizovan, sve su provansalske taverne mirisale na beli luk, bez koga je bilo koje tradicionalno francusko jelo nezamislivo. Ovaj ćete miris danas osetiti samo u starim tavernama, ali se on više ne razleže tesnim uličicama kao nekada.

Osim lavande, u Provansi uspeva i razno drugo cveće. Livade su ovde šarene i mirisne, a ako sa sobom kao suvenir ponesete kutiju provansalskog začina, miris tamošnjih livada biće vam uvek dostupan. Ne čudi što se upravo Provansa smatra domovinom parfema, koji se prave od eteričnih ulja svih tih mirisnih cvetova – poput lavande, smilja, i verbene. Ovaj poslednji je sa svojim slatkasto-limunastim mirisom postao glavni i omiljeni sastojak u lokalnoj proizvodnji parfema. U gradu Gras, koji se nalazi u brdima iznad Nice, smestilo se na desetine privatnih fabrika parfema, a neke od njih su osnovane još u XVIII veku.

Mirisima lavande, belog luka i verbene treba dodati i najlepši miris Mediteranskog mora, koji ispunjava svaku uvalu na Azurnoj obali, čineći ovaj region jednim od najzanosnijih predela na svetu, u kome sva čula uživaju.

Autor teksta: Dragan Nikolić

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Foto: Dragan Nikolić

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

2 Komentara

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X