Evropa – Top 5 mesta za poljubac u Veneciji – Travel Magazine

Top 5 mesta za poljubac u Veneciji

Top 5 mesta za poljubac u Veneciji

Venecija je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na svetu. Jedinstvena arhitektura i gradski kanali čine je savršenom za romantična putovanja, a neke od gradskih atrakcija sada su već kultna mesta za izjavljivanje ljubavi, strastvene poljupce ili izgovaranje sudbonosnog „da“.

Čak i ljudi koji generalno mrze klišee, ne mogu da odole magiji Venecije. Osim ako se u njoj nađu na vrhuncu sezone. Tada će vam se, dok se budete sudarali sa hordama drugih turista i njihovim selfi stikovima, romantično putovanje ili medeni mesec u Veneciji učiniti kao najgora ideja koju ste ikada imali. Nažalost, Venecija se poslednjih godina bori sa prekomernim turizmom i tokom većeg dela godine je opsedaju posetioci. Visoka sezona počinje od Uskrsa i traje do oktobra, ali su turističke posete brojne i tokom novogodišnjih i božićnih praznika i u februaru, u vreme čuvenog Karnevala. Najboljim mesecom za posetu se smatra novembar, kada je broj turista manji, cene smeštaja su povoljnije, ali je i vreme hladno i vetrovito.

Ukoliko vam ne smeta da se šetate po hladnoći, ove godine se od 11.05. do 24.11. održava i čuveni Bijenale – jedna od najvažnijih svetskih izložbi savremene umetnosti, a ljubav i umetnost se tradicionalno dobro slažu.

Inspiracije za romantične trenutke u Veneciji neće manjkati gde god da se nađete, ali mi vam predstavljamo pet mesta koja se smatraju najboljim za poljupce.

Poljubac ispod Mosta uzdaha
Ovaj barokni most, izgrađen početkom 17. veka, projektovao je arhitekta i vajar Antonio Kontin i on spaja Duždevu palatu sa nekadašnjim zatvorom. Prema verovanju, ime je dobio zbog toga što su osuđenici, tokom prelaska preko mosta, ispuštali uzdah bacajući pogled na Veneciju, jer većina njih nikada ne bi izašla iz venecijanskog zatvora. Lepota mosta vekovima inspiriše umetnike, pa mu je stihove posvetio i Bajron (Čajld Harold), a po jedna njegova kopija postoji i u engleskim univerzitetskim centrima Kembridžu i Oksfordu. Prema još jednom popularnom verovanju, par koji prođe gondolom ispod mosta, ostaće zauvek zajedno. Zato mnogi zaljubljeni koriste priliku za poljubac ispod ove čuvene venecijanske atrakcije.

Poljubac tokom vožnje gondolom
Vožnja gondolom nije jeftina i koštaće vas od 80 evra tokom dana, odnosno od 100 evra naviše posle 19.00h, za vožnju od oko 40 minuta. Važno je napomenuti da cena i vreme mogu da variraju u zavisnosti od dodatnih usluga koje niste ni znali da se dobili (kao na primer, romantično pevanje gondolijera), tako da bi bilo dobro da cenu i trajanje vožnje dogovorite pre ulaska u gondolu. Ako želite da vaša vožnja bude romantična, izbegavajte gužvu u Velikom kanalu, u kome ćete videti mnoge atrakcije, ali definitivno nećete doživeti romansu. Objasnite gondolijeru da želite mirnu vožnju sporednim kanalima, daleko od turističke gungule – San Polo je odličan deo grada za ovakvo iskustvo.

Poljubac u tunelu ljubavi
Sotoportego je naziv za tunele ispod venecijanskih kuća i zgrada, često uokvirene lukovima i stubovima. Ljubavnici su ih u Veneciji koristili vekovima, jer obezbeđuju privatnost i čuvaju tajne, a ako planirate posetu tokom hladnijih meseci, odlična su zaštita od vetra i kiše. Romantični poljubac u mračnom starom sotoportegu, može vam na jedan veoma autentičan način dati uvid u to kako su nekada žitelji ovog grada živeli i voleli.

Poljubac sa pogledom
Za poljubac sa spektakularnim pogledom na grad,zaputite se u Zvonik bazilike svetog Marka. Cena ulaznice je 8 evra i postoji lift, pa ne morate da brinete o stepenicama. Ukoliko ipak volite uspone, možete se popeti na vrh Sahat kule na Trgu svetog Marka (Torre dell’Orologio), a sa druge strane Velikog kanala pogled na grad i lagunu pruža se sa Zvonika bazilike San Giorgio Maggiore, na istoimenom ostrvu.

Poljubac okupan suncem na Trgu svetog Marka
Ovo nije poduhvat za svakog i zahteva malo discipline, ali dočekivanje zore na grandioznom Trgu svetog Marka je zaista jedinstveno iskustvo, vredno vašeg truda. Ukoliko ipak volite društvo, onda je pravo vreme za vašu posetu Nova godina. Tada se na Trgu svetog Marka organizuje doček i u ponoć ćete se naći među hiljadama parova koji se ljube i proslavljaju uz vatromet i proseko.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X