Evropa – Tulon - duša Provanse – Travel Magazine

Tulon – duša Provanse

Tulon – duša Provanse

Velike fontane, otmene galerije, muzeji, prelepe plaže i skoro bez turista – to je Tulon.

Grad smešten u prirodnoj luci, postao je sasvim razumljivo prava luka i to druga po značaju vojna luka u Francuskoj.

Iako deo Provanse, a po nekim mišljenjima i krajnja zapadna tačka Azurne obale, Tulon za sada uspeva da odoli masovnom turizmu i ostane skriveno blago za retke putnike koji još uvek cene patiniranu i prirodnu lepotu bez šljokica i sjaja Monte Karla, Sen Tropea ili Kana.

Idealno smešten u odnosu na ostatak Provanse, ovaj grad može da bude ne samo sjajno izabrana turistička destinacija za kvalitetan odmor na obali, već i perfektna baza za obilazak Provanse, Azurne obale i Marseja.

Osnovali su ga Rimljani, a u XV veku postao je važna luka, danas je prestonica zapadnog dela čuvene Franuske rivijere. Kao i sve velike luke dugo se borio sa lošom reputacijom, ali je danas ovaj grad miran, udoban i lep i nudi zaista sjajne mogućnosti za dobar odmor.

Foto: dmytrok /Flickr

Klima u ovom delu Južne Francuske je najtoplija i najsunčanija, a plaže svih vrsta se nižu jedna za drugom duž veoma razuđene obale prepune malih poluostrva i ostrvaca tik uz obalu. Iz pristaništa u centru grada polaze brojne brodske linije do plaža u okolini grada. Ove linije su uključene u mrežu gradskog prevoza i njihovo korišćenje je veoma jeftino. Karta za desetak vožnji košta 10 evra.

To turistima daje mogućnost da se smeste povoljno u neki od mnogih lepo uređenih apartmana u starom, istorijskom jezgru grada, a da svaki dan odlaze na neku drugu plažu. Među najpoznatijima su Les Sablettes, široka peščana plaža i Fabregas, plaža prekrivena crnim vulkanskim peskom.

Foto: Pinpin / Wikimedia

Stari grad je veliki i užurban. Uvek je prepun ljudi koji se šetaju uskim ulicama između srednjevekovnih mediteranskih kuća. Tu se nalaze galerije i muzeji, brojne fontane i kafići. Posebno su interesantne stare zgrade sa arkadnim prolazima, poput lionskih trabula. Uz obalu se nalazi Le Murijon (Le Mourillon), četvrt koja izgleda kao tipično ribarsko seoce sa šarenim kućama i živahnom primorskom atmosferom. Ovde se dobro jede, jer je kvart poznat po kvalitetnim restoranima. Turistički vozić koji polazi iz Murijona vozi pored brojnih malih gradskih plaža i ide sve do impresivne Kraljevske kule iz XVI veka, iz vremena Luja XII.

Iznad grada se strmo izdiže brdo Feron do čijeg vrha vodi žičara. Na vrhu se nalazi Muzej posvećen iskrcavanju savezničkih snaga u tulonsku luku 1944. nakon čega je počelo oslobađanje Francuske od nemačke okupacije.

Foto: Baptiste Rossi / Wikimedia

Najpoznatiji muzej u Tulonu je Pomorski muzej koji čuva nekoliko istorijskih brodova. Tokom boravka u gradu ne treba propustiti posetu katedrali iz XI veka u romanskom stilu i zgradu opere iz 1862. koju je dizajnirao isti arhitekta koji je radio i parisku operu.

Nezaobilazna mesta u Tulonu su i luka, iz koje danas polaze brojni brodići do okolnih ostrva i južnih delova grada, i gradske pijace na kojima možete pronaći sve domaće provansalske proizvode.

Foto: D. Nikolić

Za Tulon kažu da je duša same Provanse. Ne čudi što su mnogi umetnici ovde tražili svoje utočište. U obližnjem mestašcu Sanari sur mer (Sanary-sur-Mer) krilo se na desetinu nemačkih i drugih evropskih intelektualaca koji su tridesetih godina počeli da se sklanjaju pred rastućim nacizmom. Među njima je bio i Tomas Man.

Želite li da upoznate Provansu. Pogledajte: Van Gogova Provansa, Najlepši gradovi Južne Francuske, Putovanje Provansom – otkrivanje radosti života, Svi miris Provanse.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Da li iz Beograda postoje neke organizovane ture za Tulon,i ako ima preko koje agencije?

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *